MaoTze - Abeceda života

03.11.2006., petak

Rimska pravda?

U sjeni Glavaša, teških prometnih nezgoda u Zagrebu, opetovanih pizdarija u Koreji, Iraku, Iranu i Izraelu, jutrošnje niske temperature i svih ostalih vijesti gotovo nezapaženo provukla se jedna sportska. U Italiji su smanjene bodovne kazne svim kažnjenim klubovima osim Milanu. Najviše je profitirao Juventus (prvooptuženi u aferi Moggi) koji je trenutno treći na tablici Serie B.

Lud jebe radoznalog ili...?
Nakon što su uspjeli dokazati namješanje utakmica, utjecaj na suce, klađenje visoko profiliranih igrača uz blagoslov klupskih moćnika i uprli prst u veliki Juventus, kao glavnog krivca, Talijani su se suočili s još jednom nogometno-financijskom aferom. Padale su teške riječi, birali su se ljudi koji će biti moralne vertikale i pravedno odrediti zaslužene kazne. Spominjalo se bacanje u niže lige za sve umješane klubove, te teške bodovne kazne. Onda se dogodilo svjetsko prvenstvo. Italija je pobijedila, nacija pala u trans a nogometni savez se našao na teškim mukama. Kako sada sjebati heroje? Kako Buffona i Dal Piera baciti u C1? Razmišljali su, razmišljali, konzultirali se s profesorom Baltazarom i onda im je sinulo. Prvo će kazniti klubove a onda će ima polako smanjivati kazne prema starom dobrom načelu - ne talasaj. Jadni Juve je bačen u drugu ligu, Fiorentina je dobila gadan bodovni minus, a ni Milan se nije baš mogao pohvaliti da je jako dobro prošao. Umjesto da ih žestoko kazne prvo su im dali po prstima. Zatim su im smanjili kazne, a prije nekoliko dana to opet napravili. I što smo dobili? Nogometnu farsu na talijanski način.

Rimska pravda
Prije desetak godina Triestina je brutalno izbačena u 5. ligu (liga D) zbog financijskih poteškoća i malverzacija. Malo je poznato da iza svega stoji Milan koji je u bescjenje kupio kompletan mladi pogon tršćana, pri čemu je uprava napunila svoje džepove. Napoli je također doživio sličnu sudbinu bacanjem u treću ligu (njihov stadion prima 80.000 ljudi!!!). Posebna priča je Genova koju su nekoliko puta uhvatili s rukama u vreći punoj eura. Posljedica - ove godine im je onemogućen ulazak u Serie A. Njihov gazda i dalje kupuje i prodaje, oduzima i dodaje. Genova je uvijek zahvalna za klađenje, samo treba skužiti u čiju je korist utakmica namještena odnosno prodana. I konačno Juventus. Najveća afera talijanskog nogometa okončana je time da je Juve ispao u drugu ligu, što je izravno utjecalo na prodaju dobrog dijela igračkog kadra. Milan je dobio nekoliko bodova minusa, kao i još par timova - i to je sve! Tresla se brda, rodilo se niš'!

Sramota talijanskog nogometa obrnuto je proporcionalna kvaliteti i igri kojom su osvojili mundijal. Veličine poput Buffona, Cannavara, Tottija, Neste, Dal Piera... zasjenjene su raznoraznim Moggijima, Prezziosima i sličnim mutikašama koji će još jednom izaći na mala vrata. Lopta ostaje u blatu, kao i gorak okus u ustima. Jedna od prvih lekcija na pravnim faklutetima diljem svijeta je da pravo i pravda nemaju ništa zajedničko. Na žalost čini se da Pravde ima još samo u Moskvi.



MaoTze
- 10:04 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.