MaoTze - Abeceda života

25.10.2006., srijeda

Football Manager 2007

Suprotno svim trendovima u industriji kompjuterskih igara Football Manager 2007 našao se na policama trgovina čak dva mjeseca ranije. Najavljen za božićne blagdane, Sport Interactive obradovao nas je nastavkom svoje uspješnice već 18. listopada. Zanimljivo, demo igre (Downloadaj ga ovdje!) objavljen je prije dva tjedna tako da mi se dogodilo da istog dana, ujutro, downloadam demo a poslijepodne nabavim kompletnu igru.

Kako je sve počelo?
Upoznao sam se s nogometnim managerima krajem 80-ih igrajući Football Manager na Amstradu CPC 464. Kada sam došao u posjed Championship Managera 93/94., prve igre iz legendarnog serijala, brzo mi je postalo jasno "da je to - to!" 2005. došlo je do raskola između Eidosa i SI Games. Kao rezultat dobili smo Football Manager SI Gamesa i SEGE, te Championship Manager Eidosa u suradnji s Adidasom. Vrlo brzo je svim igračima postalo jasno tko je legitimni nasljednik, a ovdje predstavljam njegovu najnoviju inačicu - Football Manager 2007.

Zašto FM 2007?
Postoje dvije vrste ljudi - oni koji igraju FM i oni koji ga ne mogu razumjeti. Ovaj tekst namjenjen je prvoj skupini, kojoj i sam pripadam, kao i svima koji bi željeli nešto znati a nikada se nisu usudili pitati. Football manager 2007 je poboljšana verzija FM-a 2006. Igra donosi brojne novosti ali nema revolucionarnih poboljšanja kakve je donio FM 2005. Dakle postupna evolucija. Na samom početku omogućeno Vam je da uploadate svoju fotografiju i tako personalizirate profile. Da bi iskoristili ovu mogućnost morate uključiti tutorial prilikom kreiranja managerskog profila. Nekoliko sličnih grafičkih caka čini igru vizualno najbogatijim dijelom serijala do sada, a sigurno će nadolazeći grafički dodaci ovo iskustvo podignuti još koji korak više. Zvukovi, kao i do sada, prosječni.

Najvažnija stvar koja je brinula sve igrače CM-a i FM-a je BRZINA igre. Poznata vem je situacija odlaska na kavu dok se procesira pretkolo kupa UEFA i sl... prema sistemu što više utakmica to više čekanja. Toga više nema. Football Manager 2007 neusporedivo je brži od svih svojih prethodnika (igrano sa 512 Mb RAM-a) i prosto je nevjerojatno vidjeti ga kako leti. Ukoliko ste se, poput mene, naučili da čitate novine dok čekate "red" na manageru, slobodno zaboravite na čitalačke dane. Igra Vam jednostavno ne dopušta čitanje, konačno. Speed gimme what I need!

Poboljšana je interakcija s igračima, što igri daje dodatnu draž dok su šlag na torti sporne sudačke odluke. Nakon što primite ili postignete sporan pogodak, očekujte novinarske upite i Oko sokolovo. Sada možete prosipati žuč i žaliti se na suce zbog nedosuđenog zaleđa, nepostojećeg penala... ili mudro šutati kada je takav detaljčić osigurao pobjedu Vaše ekipe. Scouting igrača postao je složeniji, no bolji i zabavniji. 2D prikaz utakmice ostao je isti ali sam uspio uočiti nekoliko slatkih akcija (koje su mi potrgale živce jer ih je izveo protivnik) koje izgledaju prilično zbiljski.

Umjesto zaključka, svima koje zanima ovakva vrsta igara, toplo preporučujem Football Manager 2007. Nabavio sam i Championship Manager 2007. tako da ih namjeravam usporediti ali iz onoga što sam uspio škicnuti na brzinu, mislim da CM nema šanse. Uostalom kada završim s testiranjem planiram objaviti jedan dulji, komparativni post. Do tada miš u ruke, cigarete i pivo u blizinu, klik na "New game", odaberite Vašu najdražu ligu, klub i... krećemo! Impossible is nothing!



- 12:29 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.