Evo recept koji dugujem.
Za tijesto je potrebno 8 dkg masla ili margarina, 4 jaja, 1 vrećica vanili šećera, mrcu soli ono između prsta, 10 dkg brašna, 5 dkg škrobnog brašna, 1/2 male ožice praška za pecivo, 5 dkg mljevenih lješnjaka.
Margarin otopiti, odvojiti bjelanjke od žumanjaka. U žumanjke dodati šećer, vanili šećer i dobro izbatitionda dodati 3 žlice tople vode i otopljeni margarin. Od bjelanjca načiniti čvrsti snijeg i dodati mrcu soli. Od ulupanih bjelanjaca odvojiti jednu trećinu i dodati u smjesu sa žumanjcima. Onda još u tu smjesu (žumanjci) dodati brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo, i lješnjake. Sve dobro izmješati na način da žlicu iz duboka vučete prema van jer na taj način tijesto postaje lagano. Na kraju dodati ostatak bjelanjaka na isti način.Kalup premazati margarinom i uliti tjesto. Peći na 175 C oko 50 min. Kad je pečeno i lagano ohlađeno izvrnuti zvijezdu na radnu površinu pa je prerezati popola.
Nadjev
25 dkg mascarpones ili nemasnog kravljeg sira, 30 dkg jogurta, 8 dkg šećera, 10 dkg mješanog kandiranog voća, 4 lista bijele želatine, 15 dkg slatkog vrhnja, 12,5 dkg suhih grožđica prethodno natopljenih u rumu.
Izmiješati mascarpone, jogurt, šećer i kandirano voće. Rastopiti želatinu prema uputama i umiješati u kremu. čvrsto istucite šlag, i onda ga lagano izmiješati s kremom. (želatina može biti i ona iz malih vrećica ali treba obavezno dobro vidjeti koliko jedna kesica zamjenjiva listova nije nikakav problem i vrlo lako je za učiniti)
Kad je torta presječena popola onda kalup treba obložiti prozirnom folijom i na nju staviti jedan dio pečenog tijesta. Na tijesto staviti grožđice koje smo izvadili iz ruma. Preko grožđica se stavi nadjev i na vrh drugi dio tijesta. Folija koja je ostala sa strana se presavije po torti ako je nema dovoljno uzeti još i prekriti cijelu tortu. Tortu u formi ostaviti cijelu noć u hladnjaku. Sutra dan izvaditi tortu staviti je na lijepi tanjur i premazati je cijelu tučenim vrhnjem. pospite je kako praškom i ukrasiti komadićima baiser-kore.
Smjesa za ukras.
20 dkg šećera, 4 bjelanjka, 1/2 dcl vode.
od bjelanjaka i četvrtine šećera načiniti laganu pjenu. Ostatak šećera dodamo u vodu i stavimo da se kuha. Kada provri, nastavimo kuhati 3 min. Zatim dok je još toplo smjesu ulijemo u prethodno pripremljenu pjenu i nastavimo mješati da bude pjenasto sve dok se ne ohladi. Kalup za pečenje prekriti papirom za pečenje i na to izliti smjesu. Staviti u pećnicu na 100C a može i na nižu temperaturu jer je potrebno bjelanjca sušiti a ne peći. Ako je visoka temperatura onda smjesa požuti. Zato ja tu smjesu uvijek načinim dan ranije ili kad je radim učinim veću količinu jer može dugo trajati. Stavite u pećnicu na 50 C i bez straha pođite gledati film. Kad se smjesa dovoljno ohladi da se lomi izvditi je iz šporeta i ostaviti da se malo ohladi. Onda je lijepo izlomiti i spremiti u limenu škatulu. Tako može durati mjesecima.
Moj savjet: slobodno možete u tijestu a i u kremi dignuti malo šećera jer kandirano voće i grožđice su već slatki pa je onda torta prezasitna. Inače ja kad činim kolače ili torte uvijek stavljam manje šećera od navedene količine. Ne volim kolače koji me zakuse na drugu žlicu meni to nije gust.
|