Split: foto

subota , 26.03.2016.

Kratki predah uz malo sunca i mora ne škodi :)Svima koji slave želim sretan Uskrs, ostalima ostavljam pozdrave;)

Vatikan

ponedjeljak , 21.03.2016.

Ovih dana ste na mom blogu mogli šetati Rimom, a s obzirom na početak Velikog tjedna, učinilo mi se prikladnim nastaviti šetnju kroz Vatikan...Vaša šetnja počinje sada, temeljena na priči koju sam ja proživjela u studenom (zahvaljujući kojemu sam navodno izbjegla višesatna čekanja ispred bazilike,muzeja i sl :))

Naravno moguće se i dovesti u neposrednu blizinu (što mnogi turisti i koriste).....no moje nogice su bile istrenirane prethodnim obilaskom Rima pa sam se lijepo polako približila te oslonila na njih i ovaj put :) To je bila dobra prilika da preletim brojne suvenirnice koje vode prema glavnom trgu i u kojima možete naći tipične suvenire poput krunica s mirisom ruže za 1e, brojnih razglednica po 20ak centi i sl :)

Sunce se pobrinulo da Trg sv. Petra vidimo u svom posebnom izdanju. Stupovi svetaca na kolonadama koje ga okružuju plijene svaki pogled..... teško je zadržati pogled samo na jednom mjestu....ipak nakon nekoliko minuta provedenih u veličanju arhitekture i svih detalja koje ovaj Trg čine posebnim, uočavamo kako pristiže sve veći broj turističkih grupa....te odlučujemo krenuti u red za ulazak u baziliku....još jedan pogled prema obelisku i nebu koje polako sakriva sunce..Na ulazak stvarno nismo čekali duže od 10ak minuta što je bilo jako dobro...ne znam je li to zbog 11.mjeseca ili dolaska u jutarnjim satima (ili oboje:)), ali zbog nestrpljivosti nisam o tome puno razmišljala...Iako se moja foto tehnologija nije pokazala najboljom u zatvorenom prostoru, poslužila je da imam barem neke uspomene na predivnu unutrašnjost. Berninijeva Gloria te Oltar sv. Petra uspješno zaustavljaju gotovo svakog čovjeka!Ipak, oduševljenje i raskoš koja slijedi u Vatikakskim muzejima je teško usporediva s ičim prije. Očekivala jesam puno, ali zaista nisam mogla pojmiti o kakvoj se veličini i kakvom prostoru radi...Prilično sam sigurna da ono što se nalazi u sklopu njih i što u njima možete pronaći, uspije oboriti s nogu i nereligiozne ljude kao i one koji nisu preveliki ljubitelji muzeja. Ove raskošne sobe kriju neprocjenjivu vrijednost i kolekciju različitih antikviteta, slika, kipova.. Svaki detalj je pomno odabran, ukrašen, nosi svoju priču.....stupovi, stropovi..sve privlači pozornost...Srećom pa ispod svoda Sikstinske kapele postoje klupice jer mi je piljenje u tako oslikan prostor bilo kao neka vrsta dobre meditacije: divljenje, opuštanje i odmak od svakog koraka stvarnosti:) Ovdje vas neću počastiti fotografijom jer su se zaštitari pobrinuli da kvalitetno proganjaju izvor svakog bljeska fotića, mobitela i slično...

U sklopu Vatikanskih muzeja možete uživati i u pogledu na mnogobrojne lijepo uređene vrtove......ili jednostavno odmoriti u dvorištu...Eto, toliko za sada :)

Rim

petak , 18.03.2016.

Tko bi pomislio da će odlazak u Rim biti rezultat rasprave: ''gdje otići u Italiju i proći što jeftinije'' :) Uz malo truda i kombiniranja, prijevoz do tamo ispao je jednako kao i prijevoz do puno bližih gradove. Do Trsta autobusom i od Trsta izravnim vlakom za 39e (povratna!!!). Srećom hostel je bio centru, vrlo blizu kolodvora pa je kiša samo djelomično uništila prvi dojam i moju torbu s odjećom -.- Kako smo došli u večernjim satima, zaključili smo da je bolje odmoriti i nadati se boljem jutarnjem vremenu.
Ostali smo bez očekivanog doručka u hostelu, no čim sam vidjela sunce i prošetala obližnjim parkom....sve je postalo savršeno:)Teško je ovakav grad opisati u nekoliko riječi ili prikazati u ograničenom broju fotografija.. U kojem god smjeru se okrenuli, lijepa građevina vas gleda.Ako tome pridodam da sam bila u pratnji svog dragog povjesničara (koji je ovdje dobio posebnu volju i inspiraciju) mogu vam samo priznati da je ono što vam najviše treba: kondicija! Ovo je jedno od rijetkih mjesta u kojem smo doslovno hodali nekoliko dana od jutra do mraka, a svejedno mislim da nismo obišli ni pola onoga što ovaj magični grad nudi...

Počinjem građevinom koja me osvojila izdaleka....specifični detalji i prepoznatljiv izgled brzo navode na zaključak da je riječ o građevini i spomeniku Vittorio Emanuele....divljenje ne prestaje....ipak, nestrpljivo čekam vidjeti ostatak i udaljavam se sa spomenutog mjesta..Obišli smo sve građevine koje bih nazvala simbolima Rima, po danu...i mraku...


Što se takvih mjesta tiče, ne morate brinuti da ih nećete naći:) Smjer ćete prepoznati jer već puno metara ispred kreću brojni pokušaji ''kupite selfie štap'' ili ''slikajte se sa mnom'' ili ''ruža samo za Vas'' :)
Ako to ne uspije, možda vas namame konjima koji umorno čekaju ispred Panteona...ili ih jednostavno zaobiđete i uživate unutra..Forum se lijepo vidi iz različitih kutova pa ukoliko ste kratki s vremenom, preporučam da vrijeme uloženo u obilazak istoga potrošite na obilazak ostalih destinacija...Mi smo ga dodatno škicnuli i iz Kapitolskih muzeja...i prošetali kompleksom muzeja.....u kojem ćete naći kipove svih poznatih filozofa, careva i ostalih ličnosti koji su važan dio rimske povijesti...

tu je i neizostavna vučica...Što se tiče hrane, bilo je zanimljivo vidjeti izbor vege pizza:) tako da sam isprobala pizzu u svim oblicima..ipak, ono što mi najviše nedostaje je Supliiiii, savršena hrana za mene...guglala sam recept, ali daleko je to od onoga što sam probala u RimuMalo hrane, puno šetnje:)

Puno predivnih fontana.....savršenih parkova.....mjesta koja će vas osvojiti.Ako se malo udaljite, naći ćete i circus maximus....ako imate previše vremena, možda i čitati Ustav :Dili jednostavno uživati u još malo prirode :)

Foto šetnja : Varaždin

srijeda , 16.03.2016.Transilvanija

ponedjeljak , 14.03.2016.

Nakon noćnog truckanja u autobusu (i još nekoliko sati dnevnog:D), ostavljamo stvari u šesterokrevetnoj sobi hostela u centru Brašova.


Svaki puta me iznova iznenadi energija koja se pojavi u novom mjestu unatoč neprospavanoj noći:) (doduše na ovom putovanju je, nažalost, rezultirala povišenom temperaturom, ali ipak sve je odlično prošlo:))

Obilazimo centar.. Odmah mi u oči upada banka ''Transilvania'' i brojni drugi objekti istog naziva...S obzirom da nemam ranijih fotografija dok smo prilazili mjestu, zanimljivo je bilo primijetiti kako svako polje po selima ispred ima križ ili neki drugi religijski objekt... Očito je priča s Drakulom ostavila dugotrajne posljedice:)


Tijekom dana, oko glavnog trga i nije bilo previše gužve.. moglo se u miru pogledati sve vezano za znamenitosti, unatoc tome sto je bilo vrijeme neposrednog početka vikenda. Navečer mjesto postaje neprepoznatljivo, trg je prepun štandova (pretežno hrana, slatkiši i bezbroj kolača, domaći proizvodi). Nisam sigurna je li to organizirano povodom halloweena i dolaska povećanog broja turista ili postoji neki drugi povod. Cijene na sajmu su tradicionalno uvećane u odnosu na ostatak. Ono što svakako vrijedi napomenuti su bili bizarno jeftini muzeji 1-5e.


Navečer smo s ostatkom koji je organizirao turu izašli u neki poznati disco.. Osobno mi nije odgovarala ni glazba ni cijene, ali bilo je zaista zanimljivo vidjeti milijune maskiranih. Vrlo malo ljudi je jednostavno došlo na halloween bez kreativno osmišljene maske. Nisam imala dojam da je tamo ludnica povodom toga baš u toj mjeri:)

Idući dan krećemo u dio koji me najviše zanimao:) dvorci! Busom smo se odvezli do kraljevskog dvorca Peleš. Nisam objektivna u procjeni zbog svoje opsesije ovakvim stilom dvoraca, ali moram prokomentirati da je nešto najljepše što sam ikada vidjela. Nakon dugotrajne šumske cestice i gledanja ljepote izdaleka, približavamo se samom dvorcu. Svakako preporučam i obilazak jer je veličina i količina unutarnje raskoši nestvarna. U dvorcu se nalazi preko 100-150soba. Fotografiranje unutrašnjosti se dodatno naplaćuje i prilično paze na to, no pokoju fotografiju je moguće zabilježiti...


Odmah nakon toga išli smo u Drakulin dvorac. Osobno bih htjela da smo ga prvog posjetili jer je teško objektivno skupiti dojmove nakon onoliko raskoši i pomno odabranih detalja... Također ovdje nismo imali stručno vodstvo pa je možda i to utjecalo nešto slabijim dojmom. Izuzev par detalja i fenomenalnog položaja na brdu, nekako mi se ovo sve čini prenapuhano zbog priče. Ono što je ipak jezivo su uske stepenice i prolazi na pojedinim dijelovima dvorca (pogotovo nakon svježeg podsjetnika o Tepešu i detaljima :)) Dvorište je bilo prigodno ukrašeno milijunima bundeva :)


ispred oba dvorca je moguće kupiti tradicionalne suvenire, većinom štrikana i heklana roba, šubare i slični topli odjevni predmeti uz nešto tradicionalnih slatkiša, magneta i ostalih tipičnih suvenira


ostale dane iskoristila sam za detaljniji obilazak Brašova, mjesta koje je na mene ostavilo prilično dobar dojam:) Slike govore više od riječi;) Puno prirode i zanimljivih građevina...
Tura završena rumunjskim pivom.. i ono što vam mogu poručiti su lijepo sami napisali na kiosku ''Enjoy your time in Brasov'' :)

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.