Transilvanija

ponedjeljak , 14.03.2016.

Nakon noćnog truckanja u autobusu (i još nekoliko sati dnevnog:D), ostavljamo stvari u šesterokrevetnoj sobi hostela u centru Brašova.


Svaki puta me iznova iznenadi energija koja se pojavi u novom mjestu unatoč neprospavanoj noći:) (doduše na ovom putovanju je, nažalost, rezultirala povišenom temperaturom, ali ipak sve je odlično prošlo:))

Obilazimo centar.. Odmah mi u oči upada banka ''Transilvania'' i brojni drugi objekti istog naziva...S obzirom da nemam ranijih fotografija dok smo prilazili mjestu, zanimljivo je bilo primijetiti kako svako polje po selima ispred ima križ ili neki drugi religijski objekt... Očito je priča s Drakulom ostavila dugotrajne posljedice:)


Tijekom dana, oko glavnog trga i nije bilo previše gužve.. moglo se u miru pogledati sve vezano za znamenitosti, unatoc tome sto je bilo vrijeme neposrednog početka vikenda. Navečer mjesto postaje neprepoznatljivo, trg je prepun štandova (pretežno hrana, slatkiši i bezbroj kolača, domaći proizvodi). Nisam sigurna je li to organizirano povodom halloweena i dolaska povećanog broja turista ili postoji neki drugi povod. Cijene na sajmu su tradicionalno uvećane u odnosu na ostatak. Ono što svakako vrijedi napomenuti su bili bizarno jeftini muzeji 1-5e.


Navečer smo s ostatkom koji je organizirao turu izašli u neki poznati disco.. Osobno mi nije odgovarala ni glazba ni cijene, ali bilo je zaista zanimljivo vidjeti milijune maskiranih. Vrlo malo ljudi je jednostavno došlo na halloween bez kreativno osmišljene maske. Nisam imala dojam da je tamo ludnica povodom toga baš u toj mjeri:)

Idući dan krećemo u dio koji me najviše zanimao:) dvorci! Busom smo se odvezli do kraljevskog dvorca Peleš. Nisam objektivna u procjeni zbog svoje opsesije ovakvim stilom dvoraca, ali moram prokomentirati da je nešto najljepše što sam ikada vidjela. Nakon dugotrajne šumske cestice i gledanja ljepote izdaleka, približavamo se samom dvorcu. Svakako preporučam i obilazak jer je veličina i količina unutarnje raskoši nestvarna. U dvorcu se nalazi preko 100-150soba. Fotografiranje unutrašnjosti se dodatno naplaćuje i prilično paze na to, no pokoju fotografiju je moguće zabilježiti...


Odmah nakon toga išli smo u Drakulin dvorac. Osobno bih htjela da smo ga prvog posjetili jer je teško objektivno skupiti dojmove nakon onoliko raskoši i pomno odabranih detalja... Također ovdje nismo imali stručno vodstvo pa je možda i to utjecalo nešto slabijim dojmom. Izuzev par detalja i fenomenalnog položaja na brdu, nekako mi se ovo sve čini prenapuhano zbog priče. Ono što je ipak jezivo su uske stepenice i prolazi na pojedinim dijelovima dvorca (pogotovo nakon svježeg podsjetnika o Tepešu i detaljima :)) Dvorište je bilo prigodno ukrašeno milijunima bundeva :)


ispred oba dvorca je moguće kupiti tradicionalne suvenire, većinom štrikana i heklana roba, šubare i slični topli odjevni predmeti uz nešto tradicionalnih slatkiša, magneta i ostalih tipičnih suvenira


ostale dane iskoristila sam za detaljniji obilazak Brašova, mjesta koje je na mene ostavilo prilično dobar dojam:) Slike govore više od riječi;) Puno prirode i zanimljivih građevina...




Tura završena rumunjskim pivom.. i ono što vam mogu poručiti su lijepo sami napisali na kiosku ''Enjoy your time in Brasov'' :)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.