lucicina kuhinja

19.06.2008., četvrtak

Palačinke i sandwich



Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

- 23:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KELJ SA KRANJSKIM KOBASAMA

Glavicu kelja narezati na šire rezance,a krumpir na kocke, i staviti zajedno kuhati na malo vruće vode, posoliti, popapriti. Posebno izdinstati crveni luk i malo pancete po želji i to dodati u kelj, dodati češnjak, i to je to!

Image Hosted by ImageShack.us

- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PREKOMURSKA GIBANICA

Sastojci
Za tijesto:
500 g tankog tijesta
Za nadjev:
100 g mljevenog maka
2 jaja
1 Vanilin šećer
naribana limunova korica
cimet
100 ml mlijeka
300 ml kiselog vrhnja
100 g mljevenih oraha
300 g jabuka
50 g grožđica
300 g svježeg kravljeg sira
100 g šećera
100 g maslaca


Priprema

1. U namašćen okrugli kalup stavite dva lista tijesta tako da tijesto ide preko rubova kalupa, pospite ga polovicom mljevenih oraha pa prekrijte novim listom tijesta. Stavite polovicu nadjeva od jabuka, prekrijte tijestom, premažite s malo maslaca pa stavite polovicu nadjeva od svježeg kravljeg sira.
2. Zatim ponovno stavite list tijesta, pa polovicu maka, list tijesta, pa postupak ponovite obrnutim redom, odnosno ponovo red maka, zatim nadjeva od svježeg kravljeg sira, jabuka i završite orasima.
3. Gornji sloj oraha preklopite rubovima tijesta koje ide preko rubova kalupa, a zatim prekrijte s dva lista tijesta koja ste svaki premazali maslacem. Na kraju sve prelijte s 200 ml kiselog vrhnja i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko sat vremena.
4. Za nadjev od jabuka: jabuke narežite na tanke kriške i propirjajte s 25 g šećera. Na kraju umiješajte malo cimeta i naribane limunove korice.
5. Za nadjev od svježeg kravljeg sira: svježi kravlji sir usitnite vilicom, dodajte jaja, 100 ml kiselog vrhnja, oprane grožđice i 25 g šećera.
6. Za nadjev od oraha: pomiješajte mljevene orahe s 25 g šećera.
7. Za nadjev od maka: pomiješajte mljeveni mak s 25 g šećera i vanilin šećerom te ga prelijte kipućim mlijekom

Po želji, gibanicu možete peći i u tepsiji pa rezati na kocke.

Image Hosted by ImageShack.us


- 23:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.06.2008., četvrtak

"SLONOVO UHO" I PIRE KRUMPIR

Jedina razlika od običnog Bečkog je to što meso mora odstajati oko 2 sata u mineralnoj vodi, i onda je mekano!!!

Image Hosted by ImageShack.us

- 19:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ČOKOLADNA TORTA "PEPI"

Ovo je rođendanska torta od moje nećakinje Petre, mog kumčeta, koja je oduševila mije klince, i već me dugo nagovaraju da je napravim, pa evo im...


BISKVIT
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg maslaca
15 dkg čokolade za kuhanje
4 žlice oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Žutanjak + šećer + maslac + rastopljena čokolada + brašno + prašak za pecivo, na kraju dodati snjeg od bjelanjaka. Staviti u protu i peći.
Kada je pečeno poškropiti sa 1 dlc toplog mlijeka.
KREMA
1/2 l vrhnja za šlag
20 dkg čokolade za kuhnje

Kuhati dok se čokolada ne rastopi, pričekati da se malo ohladi te preliti po biskvitu.

Image Hosted by ImageShack.us


- 19:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

08.06.2008., nedjelja

CROSTATA OD VIŠANJA

Sastojci
prhko tijesto
100 g oštrog brašna
100 g mekog brašna
120 g hladnog margarina
2 žlice milerama
1 žumance
1 velika žlica meda
1 paketić vanilin šećera
--- okrugli kalup s rebrastim rubovima za pite, malčice maslaca za zamašćivanje

nadjev od višanja
500g višanja
2 žlice gustina
3 žlice šećera
malo cimeta
malo krušnih mrvica

Zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frižideru par sati. Kada odstoji razvaljati pola tjesta na okrugli kalup, posipati krušnim mrvicama i staviti višnje sa šećerom i gustinom. Drugi dio tjesta razvaljati u pravokutnik, i narezati na trakice, koje poslažemo u mrežu. Staviti peći oko 45 minuta na 180 stupnjeva. Posuti sa šećerom u prahu.


Image Hosted by ImageShack.us

- 17:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.06.2008., četvrtak

BUREK SA MESOM

Sastojci:
700 g mljevene junetine
5-6 listova kora za savijače
2 glavice luka
1/2 mrkve
50 g korijena celera
3 češnja češnjaka
1/2 žličice slatke mljevene paprike
4 jaja
250 ml kiselog vrhnja
500 ml gazirane mineralne vode
ulje
sol i papar

Priprema:

Luk, mrkvu i celerov korijen očistimo, operemo, sitno nasjeckamo i pirjamo u većoj tavi, na malo ulja dok ne omekša. Zatim dodamo mljeveno meso, mljevenu crvenu papriku, sjeckani peršin, protisnuti češnjak, sol, papar i sve zajedno pržimo, stalno miješajući, dok meso ne postane zrnasto. U namašćen lim za pečenje u pećnici, naizmjence slažemo list tijesta za savijaču, tanko premazan mješavinom ulja i vode, te sloj mesa, sve dok ne potrošimo namirnice. U zasebnoj zdjeli umutimo jaja s kiselim vrhnjem, mineralnom vodom i malo soli. Složen burek razrežemo na jednake kocke i prelijemo dobivenom smjesom. Stavljamo peći, u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 180°C, 30-40 minuta.
Image Hosted by ImageShack.us


- 22:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Najbrži kolač

Ovo je najbrži kolač koji se može napraviti. Recept sam dobila u dućanu od susjede koja je čula da spominjem jedan brzi kolač, koji je gotov u pola sata, pa je ona rekla da ima jedan koji je gotov u 15 min...i bi tako...
Bilo mi je čudno da u vrhnje ne ide nikakav učvrščivač, ali piškote popiju svu tekućinu iz vrhnja, tako da se ne bojite da će biti mekan. Jako je osvježavajući i baš za vrućine koje nas očekuju...

Sastojci
piškote
5 kiselih vrhnja
25 dkg šećera u prahu
voće po želji

Priprema

Izmiksati vrhnje sa šećerom i slagati piškote, pa vrhnje, pa voće i tako koliko hoćete da vam je visok kolač, naravno slaganje počinje i završava sa piškotama.


Image Hosted by ImageShack.us

- 22:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Franko bi jeeeeoo...

...a ne smije.
Sekelji gulaš sa žgancima, ali ipak je dobio malo žganaca, uspio me nagovoriti, srce maminocerek

Image Hosted by ImageShack.us

- 22:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

POLPETE OD TIKVICA

Sastojci za 2 osobe
2 manje tikvice
2 režnja češnjaka
1 jaje
- sol
- glatko pšenično brašno

Priprema
Tikvice dobro operite i ogulite im koru ( ako su vaše domaće koru im ne trebate guliti ) te ih naribajte na najsitnije rupice na ribeži. Ostavite ih da tako naribane odstoje 20 minuta, a onda ih dobro ocijedite od vode koju puste.
U jednu zdjelu stavite naribane tikvice, dodajte protisnuti češnjak, sol i jaje. Dobro promiješajte. Možete dodati i sjeckani peršin ili naribani krumpir ili mrkvu, kako vam odgovara. Dodajte malo po malo brašna da dobijete jako gustu i ljepljivu smjesu.
Na malo zagrijanog ulja pomoću žlice stavljajte polpete pržiti kao fritule, okrećući ih da se dobro popeku sa svih strana.
Kad uhvate zlatno-smeđu boju, maknite ih s vatre.

Image Hosted by ImageShack.us

- 19:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TORTA OD JAGODA

Sastojci za 10 osoba
biskvit
4 žutanjaka
24 dkg šećera
10 dkg brašna
10 žlica vruće vode
5 dkg mljevenih oraha
5 dkg kakaa
1 vrećica praška za pecivo
krema 1
20 dkg propasiranih jagoda
3 žlice gustina
3 žlice šećera
1 dcl vode ili soka od jagoda
krema 2
4 dcl slatkog vrhnja
300 g narezanih jagoda
2 paketa instant želatine
šećera po želji
2 dcl jogurta,dodati jogurt i narezane jagode

Priprema

Žumanjke posebno tući s šećerom,postepeno dodavati brašno pomiješanim s praškom za pecivo,dodati vruću vodu a potom i ostale sastojke,na kraju pomiješati bjelanjke,peći u obliku torte na 150-180 C ,cca 45 -50 min.
kremu 1 skuhati dok se smjese ne počne zgušnjavati.
krema 2 slatko vrhnje istući u šlag,dodati jogurt,jagode a potom umiješati i želatinu instant u prahu tek na kraju dodati šećer po želji već kako volite slatko.Kada se biskvit ohladi prvo namažite kuhanu kremu koja se ohladila a na nju kremu 2,poklopite drugom polovicom biskvita i premažite šlagom.

Posluživanje
torta bi trebala odstojati 2-3 h u frižideru prije posluživanja

Image Hosted by ImageShack.us





- 19:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MERING ROLADA OD JAGODA

Sastojci za 6 osoba
Za tijesto
5 bjelanjaka
275 gr. sitnog šećera
20 gr. listića badema
Za filu
200 ml. slatkog vrhnja
šećera po želji
180 ml. milerama
250 gr. jagoda

Priprema
Zagrijati pećnicu na 200°C i obložiti papirom za pečenje pleh 33×23 cm, ne mazati ga nikako.
Umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli u čistoj posudi pri najvećoj brzini miksera i potom uz stalno miksanje dodavati žlicu po žlicu šećera dok se sve ne potroši.
Rasporediti masu u pleh, izravnati, posuti listićima badema i staviti u zagrijanu pećnicu i peći 10 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 160°C i peći još 15 minuta da bude hrskavo i tvrdo na dodir.
Izvaditi iz pećnice i preokrenuti na drugi papir za pečenje tako da strana sa bademima bude dole. Ostaviti da se ohladi 10 minuta i filovati.
Za filu istuči slatko vrhnje pa dodati mileram i umiješati i dodati šećera po želji, rasporediti preko kore i posuti odozgo jagodama koje su isjeckane na komadiće.
Uz pomoć papira zarolati u roladu. Važno je da se rolada uz pomoć papira dobro steže pri rolanju. Uviti ga u papir za pečenje i dobro ohladiti u frižideru pre serviranja. Odmotati papir kad se rolada dobro stegne i servirati.
Posluživanje
Umesto jagoda možete koristiti maline ili nego drugo voće po želji.

Image Hosted by ImageShack.us


- 18:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PARFE KOCKE

Sastojci za 15 osoba
Biskvitna podloga
6 kom bjelanjaka
20 dag šećera
10 dag margarina otopljenog
12 dag brašna
2 žlice kakaa
Krema 3 dag želatine u prahu ( 3 paketića)
25 dag šećera u prahu
6 kom žumanjaka
3 rebra čokolade otopljene
8 dl slatkog vrhnja

Priprema
Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg sa šećerom, otopljeni margarin i brašno pomješano sa kakaom dodaj malo po malo i dalje miksaj najmanjom brzinom.
Biskvit stavi peći u namazan i papirom obložen lim vel 28×37cm.
Za kremu želatinu i šećer otopi u 3,5dl vode, stavi na laganu vatru da se otopi i mješaj mikserom dok ne zakipi.
Hladiti oko 10 min, dodati pomješane žumanjke i opet mikserom mješati dok ponovo ne zakipi, ohladiti do mlačnoga i podijeliti u dva dijela. U jedan dio stavi rastopljenu čokoladu i šlag od 4 dl slatkog vrhnja i lagano promješaj kuhačom, u drugi dio stavi šlag od 4 dl slatkog vrhnja i lagano promješaj.
Čokoladnu kremu izlij u tepsiju na biskvit ,poravnaj pa odmah izlij i žutu kremu, poravnaj i ukrasi po želji šlagom ili čokoladnom glazurom
Posluživanje
Ostavi na hladnom da se dobro ohladi i stvrdne ,reži vlažnim nožem .

Image Hosted by ImageShack.us

A torta je napravljena od istih sastojaka, samo što sam stavljala žlicu tamne kreme, pa žlicu svijetle kreme na sredinu biskvita, tako da se to onda samo rasporedilo po biskvitu i dobile se šare kao u zebre. Torta je bila za poklon, pa nažalost nemam sliku presjeka...

Image Hosted by ImageShack.us

- 18:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ožujak 2009 (5)
Lipanj 2008 (13)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (19)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

LJubav ide kroz želudac!

omiljene stranice