lucicina kuhinja

17.03.2009., utorak

KINDER TORTA

Torta za Mihaelovo sutrašnje, zakašnjelo slavlje rođendana,
ispadnu 2 štruce pa smo jednu vec smazalifino

Photobucket

Sastojci
biskvit x 2 3 jaja
3 žlice šećera
2 žlice brašna
1 žlica kakaa
1/2 praška za pecivo
krema
3 pudinga od čokolade
7 žlica šećera
3 žlice gustina
2 rebra čokolade
1 l mljeka
1 margarin

0,5 l sl.vrhnja



Priprema
za biskvit umutiti jaja sa šećerom , dodati brašno kakao i prašak za pecivo, peći u velikoj tepsiji na foliji u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko desetak minuta treba paziti jer biskvit je dosta tanak, tako dva puta , gotovi biskvit prerezati u tri trake
za kremu razmutiti puding od čokolade sa šećerom i gustinom , u litri mljeka istopiti čokoladu i ukuhati puding kremu ostaviti da se ohladi zatim u nju dodati izrađeni margarin
izlupati slatko vrhnje i filovati kora-krema-šlag, kora-krema-šlag, kora-krema-šlag
dobijete dvije štruce odnosno dva kolača



- 00:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.03.2009., subota

ČOKOLADNA LEDENA TORTA

Evo jedne diiivne lagane, čokoladne torte koja nije naišla na negodovanje...

Photobucket



Biskvit

3 jaja
7 dag šećera
7 dag brašna
2 žlice kakaa
malo mlijeka ili likera
Tamna krema
7,5 dag šećera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 jaja
20 dag čokolade za kuhanje, tamne
2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
Svijetla krema
7,5 dag šećera
2,5 dcl vode
3 žumanca
2 cijela jaja
20 dag bijele čokolade
2,5 dcl tučenog slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
Glazura
5 dag tamne čokolade
1 žlica ulja


Priprema

Biskvit

1. Bjelanca dobro izmiksati, dodati šećer, te opet izmiksati u čvrst snijeg.
2. Dodati jedan po jedan žumanjak, te polagano miksati.
3. Lagano umješati brašno i kakao.
4. Peći u kalupu za torte ( 28 cm ) koji smo prethodno namazali i pobrašnili ili obložili s pek papirom.
5. Peći na 190 st. oko 10-15 min.
6. Pećeni biskvit se može poprskati nekim likerom, a ja sam lagano poprskala s toplim mlijekom.
7. Biskvit prije prskanja odvojiti od podloge ili pek papira, a potom ga ponovno vratiti u kalup.

Tamna krema
1. Šećer i vodu prokuhati ( 121 st. ).
2. Žumanca i jaja same pjenasto umutiti, pa u njih izliti vreli sirup od vode i šećera, da se izbjegne efekt “sirovih jaja”.
3. Na pari ili u mikrovalnoj otopiti čokoladu, te je dodati u smjesu jaja i sirupa, sve lagano promješati.
4. Kad se prohladi dodati umučeno tučeno vrhnje i rastopljenu želatinu.
5. Sve lagano, ali dobro ujednačiti…bit će onako ni gusto ni rijetko.
6. Sipati u kalup, te staviti u hladnjak da se stisne, tada raditi svijetlu kremu.

Svijetla krema

1. Sve isto kao i tamna samo je čokolada bijela.
2. Sipati je u kalup na već pomalo stisnutu tamnu kremu…

PAŽNJA!!!

1. Budući je od ovih količina bilo previše kreme za kalup od 28 cm, morala sam staviti kalup na kalup kako bi “spasila” stvar.
2. Kad se nakon nekoliko sati stisne i bijela krema staviti glazuru od čokolade ili kao ja na svaki posluženi komadić torte dodati rastopljenu čokoladu…


- 21:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

06.03.2009., petak

KINDER PINGUI

Super recept od Vilolet sa coolinarike. Isplati se probati.njami

Photobucket

Sastojci
kore

10 svježih jaja
200 g kristal šećera
2 paketića vanilin šećera
5 punih žlica baby grisa
5 punih žlica oštrog brašna
5 punih žlica gorkog kakaa
5 žlica tečnog meda
1,5 paketić praška za pecivo
prstohvat soli
50 ml mlijeka
270 ml ulja
fil
700 ml vrhnja za šlag
1 paketić Instant želatine Fix ili obične želatine ili šlagfixa…..
3 žlice mlijeka
1 žlica tečnog meda
pola žličice arome vanilije
1. glazura (za fil)
120 g čokolade za kuhanje
70 g maslaca
1 žlica vode
2 žlice ulja
2. glazura (na kolaču)
220 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
3 žlice ulja
1 žlica vode
1 žličica šećera u prahu

Priprema

1. Za biskvit istucite 5 jaja i 5 žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom…. tucite nekoliko minuta najjačom brzinom dok masa ne postane kremasta i gusta. Prosijati brašno, prašak, kakao i dodati gris. Lagano miksati… lagano uliti mlijeko i ulje, dodati med. Umiješati i posebno istučen snijeg od 5 bjelanaca (s prstohvatom soli).
2. Uliti u 2 lima za pečenje (veći, četvrtasti) – jedan obložen pek papirom, drugi premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
3. Peći zajedno u pećnici s ventilatorom (ili svakog posebno u običnoj pećnici) na temperaturi od 165 stupnjeva oko 12-13 minuta. Ako imate staru pećnicu – temperaturu povisite na 175 stupnjeva.
4. Izvaditi i pustiti da se hlade…. pokrivene čistim kuhinjskim krpama.
5. Pripremiti 1. glazuru – sve sastojke istopiti (nikako zakuhati) na parnoj kupelji (tj. na pari) uz stalno mješanje.
6. Staviti na stranu neka se malkice ohladi i u posudu za miksanje uliti dobro rashlađeno vrhnje za šlag (stavljeno u zamrzivač na par minuta), miksati najvećom brzinom dok ne postane ekstra gusto. Dodati Insant želatinu Fix (a možete i 2 paketića šlag fixa ako ne koristite želatinu), dodati mlijeko, med i vanilin esenciju, još jednom dobro izmiksati.
7. Pola kreme premazati na biskvitu koji se pekao bez pek papira. Glazuru ohlađenu do sobne temperature lagano pokapati po kremi i pažljivo premazati dugim, tankim nožem. Staviti u hladnjak da očvrsne.
8. U međuvremenu pripremiti 2. glazuru – na isti način kao i prvu! Bitno je da smjesa ne zakuha, već se lagano istope i prožmu svi sastojci uz stalno mješanje – uspjeh zagarantiran.
9. Staviti glazuru na stranu neka se malkice ohladi…
10. Kada primijetite da je glazura na kremi očvrsnula, izvadite kolač iz hladnjaka i žlicu po žlicu kreme lagano stavljajte na kolač. Zagladite oštrim, dugim, tankim nožem. Da bude skroz ujednačeno – nož uronite u vruću vodu, otresite višak vode i zagladite kremu.
11. Drugi biskvit (koji se pekao na pek papiru) izvadite iz lima za pečenje i preokrenite na kolač (na brzinu!). Pažljivo odlijepite pek papir i prelijte (tj. premažite) čokoladnom glazurom. Zagladite glazuru istim nožem kao i do sada.
12. Kolač rashladite i režite opet istim nožem – umočenim u vruću vodu
- 23:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

FRKANCI

Photobucket

Jaaaaaaaaaako fine kiflice, prhke kiflice, jednostavne za napraviti, ali treba vremena za sfrkati ih...


Sastojci
ZA TIJESTO
600 gr pšeničnog brašna
250 gr maslaca ili margarina (sobne temp.)
1 jaje
1 žutanjak
1 prašak za pečenje
1 čaša hladnog mlijeka
za lješnjak svježeg kvasca
ZA NADJEV
270 gr oraha
250 gr šećera
1 bjelanjak
1 limun (sok)
I JOŠ...
šećer u prahu
vanili šećer

Priprema

ZA TIJESTO

1. Namočiti kvasac u malo mlijeka.
2. Prosijati brašno sa praškom za pečenje u posudu u kojoj ćemo raditi tijesto.
3. Dodati kvasac, jaje, žutanjak, maslac ili margarin i, uz dodavanje mlijeka po potrebi, umijesiti tijesto.
4. Tijesto podijeliti na 6 hrpica (bude cca 180-190 gr svaka) i ostaviti pola sata da odmara.

ZA NADJEV

1. Dok tijesto odmara, napravimo nadjev.
2. Orahe sameljemo, napravimo snijeg od bjelanjka, dodamo šećer i sok jednog limuna i rukama izgnječimo da dobijemo homogenu smjesu. Podijelimo je na 6 dijelova (nije obavezno, ali lakše bude odrediti koliko nadjeva možemo potrošiti – zna se dogoditi da ga prifali!!).

POSTUPAK

1. Iz svake hrpice tijesta razvaljamo tanko oblik kruga i prerežemo ga nožem na pola, pa opet na pola…. i tako dok dobijemo 16 trokutića.
2. Na širi dio tijesta stavimo malo nadjeva i zamotamo ga, tako da ga zarolamo prema uskom dijelu tijesta (prema špicu trokuta).
3. Slažemo u lim, ne treba namastiti, ne lijepe se.
4. Pećemo 15-20 minuta na 190 C
5. Vruće odmah skidamo sa lima i uvaljamo u mješavinu šećera u prahu i vanili šećera.

NAPOMENA
Od ovih količina dobijemo 96 frkanaca!
- 23:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

RAFFAELLO

Mihaelu za njegov 9.rođendan, koji na žalost ne može slaviti jer je bolestankiss
Photobucket
Photobucket

Sastojci

400 g mlijeka u prahu
400 g šećera u prahu
250 g margarina
75 ml mlijeka
250 g kokosovog brašna
cijeli bademii po želji
Priprema

Pomiješati mijleko u prahu, šećer, margarin i 200 g kokosa. Postepeno dodajte mlijeko, dok ne dobijete masu koja vam se čini dobra za oblikovanje. Prije oblikovanja masu možete ostaviti u frižideru da malo odstoji.

Praviti kuglice i uvaljati ih u ostatak kokosa.

Po želji možete u sredinu svake staviti po badem

- 22:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.06.2008., četvrtak

Palačinke i sandwich



Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

- 23:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KELJ SA KRANJSKIM KOBASAMA

Glavicu kelja narezati na šire rezance,a krumpir na kocke, i staviti zajedno kuhati na malo vruće vode, posoliti, popapriti. Posebno izdinstati crveni luk i malo pancete po želji i to dodati u kelj, dodati češnjak, i to je to!

Image Hosted by ImageShack.us

- 23:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

PREKOMURSKA GIBANICA

Sastojci
Za tijesto:
500 g tankog tijesta
Za nadjev:
100 g mljevenog maka
2 jaja
1 Vanilin šećer
naribana limunova korica
cimet
100 ml mlijeka
300 ml kiselog vrhnja
100 g mljevenih oraha
300 g jabuka
50 g grožđica
300 g svježeg kravljeg sira
100 g šećera
100 g maslaca


Priprema

1. U namašćen okrugli kalup stavite dva lista tijesta tako da tijesto ide preko rubova kalupa, pospite ga polovicom mljevenih oraha pa prekrijte novim listom tijesta. Stavite polovicu nadjeva od jabuka, prekrijte tijestom, premažite s malo maslaca pa stavite polovicu nadjeva od svježeg kravljeg sira.
2. Zatim ponovno stavite list tijesta, pa polovicu maka, list tijesta, pa postupak ponovite obrnutim redom, odnosno ponovo red maka, zatim nadjeva od svježeg kravljeg sira, jabuka i završite orasima.
3. Gornji sloj oraha preklopite rubovima tijesta koje ide preko rubova kalupa, a zatim prekrijte s dva lista tijesta koja ste svaki premazali maslacem. Na kraju sve prelijte s 200 ml kiselog vrhnja i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko sat vremena.
4. Za nadjev od jabuka: jabuke narežite na tanke kriške i propirjajte s 25 g šećera. Na kraju umiješajte malo cimeta i naribane limunove korice.
5. Za nadjev od svježeg kravljeg sira: svježi kravlji sir usitnite vilicom, dodajte jaja, 100 ml kiselog vrhnja, oprane grožđice i 25 g šećera.
6. Za nadjev od oraha: pomiješajte mljevene orahe s 25 g šećera.
7. Za nadjev od maka: pomiješajte mljeveni mak s 25 g šećera i vanilin šećerom te ga prelijte kipućim mlijekom

Po želji, gibanicu možete peći i u tepsiji pa rezati na kocke.

Image Hosted by ImageShack.us


- 23:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.06.2008., četvrtak

"SLONOVO UHO" I PIRE KRUMPIR

Jedina razlika od običnog Bečkog je to što meso mora odstajati oko 2 sata u mineralnoj vodi, i onda je mekano!!!

Image Hosted by ImageShack.us

- 19:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ČOKOLADNA TORTA "PEPI"

Ovo je rođendanska torta od moje nećakinje Petre, mog kumčeta, koja je oduševila mije klince, i već me dugo nagovaraju da je napravim, pa evo im...


BISKVIT
4 jaja
10 dkg šećera
20 dkg maslaca
15 dkg čokolade za kuhanje
4 žlice oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

Žutanjak + šećer + maslac + rastopljena čokolada + brašno + prašak za pecivo, na kraju dodati snjeg od bjelanjaka. Staviti u protu i peći.
Kada je pečeno poškropiti sa 1 dlc toplog mlijeka.
KREMA
1/2 l vrhnja za šlag
20 dkg čokolade za kuhnje

Kuhati dok se čokolada ne rastopi, pričekati da se malo ohladi te preliti po biskvitu.

Image Hosted by ImageShack.us


- 19:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2009  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2009 (5)
Lipanj 2008 (13)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (19)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

LJubav ide kroz želudac!

omiljene stranice