Jaaaaaaaaaako fine kiflice, prhke kiflice, jednostavne za napraviti, ali treba vremena za sfrkati ih...
Sastojci
ZA TIJESTO
600 gr pšeničnog brašna
250 gr maslaca ili margarina (sobne temp.)
1 jaje
1 žutanjak
1 prašak za pečenje
1 čaša hladnog mlijeka
za lješnjak svježeg kvasca
ZA NADJEV
270 gr oraha
250 gr šećera
1 bjelanjak
1 limun (sok)
I JOŠ...
šećer u prahu
vanili šećer
Priprema
ZA TIJESTO
1. Namočiti kvasac u malo mlijeka.
2. Prosijati brašno sa praškom za pečenje u posudu u kojoj ćemo raditi tijesto.
3. Dodati kvasac, jaje, žutanjak, maslac ili margarin i, uz dodavanje mlijeka po potrebi, umijesiti tijesto.
4. Tijesto podijeliti na 6 hrpica (bude cca 180-190 gr svaka) i ostaviti pola sata da odmara.
ZA NADJEV
1. Dok tijesto odmara, napravimo nadjev.
2. Orahe sameljemo, napravimo snijeg od bjelanjka, dodamo šećer i sok jednog limuna i rukama izgnječimo da dobijemo homogenu smjesu. Podijelimo je na 6 dijelova (nije obavezno, ali lakše bude odrediti koliko nadjeva možemo potrošiti – zna se dogoditi da ga prifali!!).
POSTUPAK
1. Iz svake hrpice tijesta razvaljamo tanko oblik kruga i prerežemo ga nožem na pola, pa opet na pola…. i tako dok dobijemo 16 trokutića.
2. Na širi dio tijesta stavimo malo nadjeva i zamotamo ga, tako da ga zarolamo prema uskom dijelu tijesta (prema špicu trokuta).
3. Slažemo u lim, ne treba namastiti, ne lijepe se.
4. Pećemo 15-20 minuta na 190 C
5. Vruće odmah skidamo sa lima i uvaljamo u mješavinu šećera u prahu i vanili šećera.
NAPOMENA
Od ovih količina dobijemo 96 frkanaca!
Post je objavljen 06.03.2009. u 23:08 sati.