Autsorsing

05 svibanj 2014


Autsorsing, odnosno outsourcing, je nova mantra najbolje od svih vlada koje smo do sada imali, kako ju je nazvala ministrica vanjskih poslova.
Iako je u medije i javnost autsorsing dospio tek nedavno, pojava je to koja traje u našoj domovini otkako je i same mlade nam državice.
Što je u stvari autsorsing? To je jedna stečevina kapitalizma koja je u hrvatskoj verziji mutirala do neprepoznatljivosti, kao uostalom i sve druge stečevine najboljeg od svih mogućih ekonomskih uređenja države, kako kažu svi važni hrvatski političari. To je nešto što nam je u baštinu ostavio "prvi hrvatski predsjednik" sa svojom klikom, na čije nas puteve opet želi vratiti garavi. Uostalom, to je i jedan od učinkovitijih patenata njegove stranke zločinačke organizacije - početkom devedesetih je to bio jedan od oblika legalizirane pljačke i otimačine pomoću koje su se razni belosvjetski propaliteti obogatili, a u Hrvatsku su se vratili sa najlon vrećicama i u zakrpanim kaputima. Sve što im je tada trebalo je bila stranačka iskaznica HDZ-a.
A evo kako je taj autsorsing ustvari funkcionirao. Mračna vremena socijalizma smo ostavili iza sebe , proizvodnja je ostala samo sjećanje i mračni relikt. Okrenuli smo se menadžmentu, poduzetništvu i ostalim ljepotama razvijenog i civiliziranog svijeta. Sve prateće djelatnosti, poput poslova zaštite, čišćenja, održavanja objekata i pogona, servisiranja, kuhanja, hortikulture otišle su u autsorsing. U velikoj većini poduzeća koja su po hrvatskom modelu privatizirana i u mnogim državnim poduzećima. Tako su se poslovi koji su se obavljali unutar samih poduzeća i ustanova uz normalne troškove počeli davati novim poduzetnicima da ih obavljaju iz "usluge". Uz, dakako, višestruko veće cijene. Jer je trebalo namiriti i novog poduzetnika i onoga tko mu je dao posao, a trebalo je nešto platiti i onome tko je posao obavio. Da su te djelatnosti iz usluge bile - a i još uvijek jesu – zlatni rudnik, govori broj postojećih tvrtki za žaštitarske poslove, poslove čišćenja, održavanja, servisiranja... Na te su se načine izvlačile nezamislive sume novaca, uglavnom iz državnih tvrtki, koje su imale čak i po dvije, tri sestrinske fiktivne firme, pa su same sebi iznajmljivale djelatnike iz treće ili četvrte ruke. Danas je autsorsing postao vrlo popularan u carstvu tvrtki Velikoga grofa hrvatskoga, koji također sam sebi iznajmljuje radnike – za to još dobije i subvencije države -, a proširio se pomalo na banke.
Taj je autsorsing nešto što se, dakle, u praksi provodi već skoro četvrt stoljeća. Sada je aktualna Vlada najavila njegovo uvođenje i u državne službe, škole, bolnice, vrtiće... U pozadini svega ne može biti ništa drugo nego izvlačenje novaca. Preostalog. Ne može, jer jednostavno ne može. U petak, 2. 5. na HR 1 je bilo govora upravo o tome. Indikativno je bilo i to što se nitko iz vlade nije odazvao pozivu u emisiju. Da objasni kako će to vlada uštedjeti nekoliko stotina milijuna na poslovima koji će se obavljati isto kao i do sada, a još će se morati namiriti apetiti posrednika- vlasnika firme koji će davati uslugu i onoga koji mu je dao posao. U emisiji je gostovao i vlasnik jedne od takvih firmi koja pruža usluge i prema njegovim računicama uštede će se pronaći u štednji na materijalima i sredstvima za rad i, naravno, plaćama zaposlenika.
Kako će se uštedjeti na materijalu u poslovima pranja prozora i poda? Jedino tako da se peru samo s vodom, pa će ostati malo musavi. Kako će se uštedjeti na toaletnom papiru? To je već kompleksno pitanje na kojem sustavno radi nekoliko Vlada; građani će jesti sve manje pa će sve manje imati potrebu odlaziti na šekret. Kako će se uštedjeti na kuhanju u bolnici? Bože moj, ako je netko bolestan, mora piti čaj bez šećera i ispirati želudac, a ne se prežderavati. Ima u tome logike, mora se priznati.
Pitanje plaća je ključno. Jer ako se nekako može sanirati ovih tričavih 200 milijardi koliko je država dužna, to je onda štednja na plaćama spremačica, električara i portira. Jer zbog njih se je država morala i zadužiti, pa neka sada i oni malo osjete teret krize.
Naravno, nikakve veze nema to što je autsorsing najavljen iz ministarstva u kojem je savjetnik ministrice vlasnik tvrtke koja se bavi poslovima koji ulaze u taj isti autsorsing. To mogu pomisliti samo zlobnici, oni kojima danas nije socijalna osjetljivost i briga za svakog čovjeka na prvom mjestu, isto kao što im i tijekom devedestih na prvom mjestu nije bila ljubav prema domovini i ushit što su konačno svoji na svome.
Slične su projekte i eksperimente provele i neke razvijene zemlje, no sada ih napuštaju, jer su rezultirali izrabljivanjem radnika i bogaćenjem nekolicine. Kod nas se taj eksperiment u privatnom sektoru provodi već skoro četvrt stoljeća, i to je već svima postalo normalno. Vidjet ćemo što će biti sada, u slučaju javnih službi.
A ako je Vlada toliko uvjerena da je autsorsing pravi put i sigurno će rezultirati velikim uštedama, zašto nije onda to svoje vjerovanje pokazala i dokazala primjerom? Neka, recimo, ministar prometa iznajmi ministarstvu poljoprivrede premijera, a ministar poljoprivrede pak neka iznajmi premijera u ministarstvo rada odakle će ga prebaciti u HŽ. A HŽ će ga onda preko svoje podtvrtke zaposliti kao nosača prtljage. Pa da vidiš uštede, a i kvalitetno obavljenog posla.

Oznake: New Deal

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.