Lekcije

23 svibanj 2014


I u pisanim medijima i na radiju i televiziji se govori kako su građani svojim jedinstvom, solidarnošću i spremnošću na pomoć svake vrste stradalima u poplavama održali lekciju političarima.
Istina, jesu. Onu plemenitu, ljudsku.
No, održali su i političari lekciju građanima.
Održao ju je predsjednik jedne općine u Srbiji, koji je čekao nekoliko sati, nakon što je nasip popustio, da objavi opasnost i krene u evakuaciju ljudi. Sad se mrtvi broje na desetke, a nestali na stotine.
Održali su lekciju građanima i svi političari svih 239 vlada susjedne nam Bosne. Oni se još danas ne mogu oko ničega dogovoriti, tko što treba raditi. Kamioni s humanitarnom pomoći stoje na granicama jer se ne mogu dogovoriti tko im treba odobriti ulazak u zemlju. Koliko je tamo mrtvih i nestalih, još se dugo neće znati. Po ne znam koji put su potvrdili da im je jedini smisao postojanja primanje mjesečne plaće i korištenje službenog automobila. Prisjetimo se da su ove zime svi naši političari hrlili u Bosnu pružiti podršku svojim bosanskim kolegama, kad im je narod rekao da je možda sad stvarno dosta njihove zajebancije. Sve je ostalo po starom, evo sad rezultata njihove stručnosti i sposobnosti.
Održali su i nama naši lekciju. Imamo državu, imamo službe, imamo zakone. Imamo i državne robne rezerve, u kojima nemaju baterija i čizama. Imamo i službe za ovakve i onakve situacije, agencije za ovo i ono, svi na državnom budžetu, a onda kada stisne, opet sve rade vojska, policija i volonteri, dobrovoljci, sami građani. Gospodinu grofu, kojem je omogućeno da kupi pola države za 1 kunu, omogućeno je i da isprazni silose žita iz robnih rezervi, pa su opet građani ti koji najviše daju i pomažu. Pokrenula se je na društvenim mrežama i interesantna priča sa kupovinom flaširane vode i slanjem iste u krajeve gdje su smješteni evakuirani ljudi.
Imamo i mi institucije na raznim razinama, koje su spremne i koordinirane za izvanredne situacije tako dobro da bi valjda i samom Mojsiju, da im je ponudio pomoć da zaustavi ili preusmjeri vodu, rekli da čeka odobrenje lokalnog stožera koji mora pitati regionalni stožer, ali državni im ne može ništa odobriti bez nadležne službe... Dok i njega ne bi voda odnijela.
Pokazali su građani političarima što oni mogu, pokazali su i političari građanima što oni mogu, znaju, za što su sposobni i za što primaju plaću od poreza svih građana.
Još je samo na građanima da shvate tko ima stvarnu moć i snagu u svojim rukama.

Oznake: lekcije

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.