25.08.2007., subota

NOVI LIST 25/08/07: Lista za Rijeku o riječkom prometnom pravcu: Nizinska pruga nova riječka razvojna prilika

Lista za Rijeku podržava najavu izgradnje nizinske pruge Rijeka – Zagreb koja bi trebala postati nova riječka razvojna prilika i dovesti riječku luku u najpovoljniji položaj na sjevernom Jadranu. Izjave premijerskog kandidata SDP-a Ljube Jurčića kako pruga nije prioritet, ocjenjujemo teško razumljivim i diskriminirajućim u odnosu na razvoj riječkog prometnog pravca, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zlatko Moranjak, član Liste za Rijeku.

Trenutne odnose i nedostatak komunikacije na relaciji Grad Rijeka – Lučka uprava Rijeka, koji se svode na odnose SDP-a i HDZ-a, Moranjak ocjenjuje neodrživim i štetnim za razvoj luke i samoga grada.
– Samo za primjer, u upravi Luke nema nikoga iz Grada. Iz tog razloga treba razmotriti mogućnost promjena u Zakonu o pomorskim lukama koje bi Gradu omogućile veći utjecaj u radu Lučke uprave. Do sada je sve kretalo iz Zagreba, rekao je Moranjak.

Najave o preseljenju kontejnerskog terminala na Matulje, Lista za Rijeku ne vidi kao dobro rješenje, budući da bi dvostruka manipulacija teretom poskupila transport i smanjila konkurentnost riječke luke. U stranci smatraju da lobiranje za tu lokaciju baca sumnju i na pogodovanje privatnim interesima s obzirom da je istovremeno u tijeku projekt izgradnje Veletržnice.

– Puno prirodnije i jeftinije rješenje nudi se mogućnošću preseljenja kontejnerskog terminala na područje današnje rafinerije Mlaka, pod uvjetom da se rafinerija ikada iseli s te ekološki potpuno neprihvatljive lokacije, zaključio je Moranjak.
- 08:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.08.2007., utorak

Rijekadanas 14/08/07: Rijeci nedostaje vizualni identitet

Iako turistička sezona još nije gotova, prvi rezultati ukazuju da broj noćenja u gradu Rijeci i ove godine stagnira iako su u međuvremenu učinjeni neki koraci u poboljšanju kvalitete i kvantitete smještajnih kapaciteta. Zaključak je to današnje press konferencije Liste za Rijeku na kojoj su se novinarima obratili Danko Švorinić i Zlatko Moranjak.

- U godini u kojoj se Hrvatska vratila na rekordne predratne brojke, riječki turizam se može 'pohvaliti' sa gotovo 50% manje noćenja nego što ih je imao 'neturističke' 1983. ili sa tek četvrtinom turističkih noćenja u usporedbi sa 1968. godinom kada je u Rijeci ostvareno 487.000 noćenja u usporedbi sa 70.000 noćenja ostvarenih u prvih 7 mjeseci 2007.

U Listi za Rijeku su uvidom u nacionalnu strukturu gostiju ustanovili da je za 'porast noćenja' od 14% najzaslužnija grupa od 200 rumunjskih radnika koje je u Rijeci na privremenom radu angažirala jedna riječka tvrtka, a koje je TZ uračunala u turiste.
- Udio 'rumunjskih turista' u ukupnoj masi turista u Rijeci iznosi upravo 14% koliko po TZ Rijeke iznosi povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu. Neozbiljno je na račun te brojke izvlačiti zaključak o povećanom udjelu stranih gostiju u odnosu na domaće.

Danko Švorinić je u nastavku konferencije naglasio kako Lista za Rijeku podržava koncept razvoja urbanog turizma u gradu budući se radi 'o najbrže rastućoj i jednoj od najprofitabilnijih industrija u svijetu, s gotovo bezbrojnim mogućnostima za ekonomski razvoj jedne zajednice i regije. U tom smislu pozdravljamo aktivnosti usmjerene na više atraktivnih događanja u gradu preko ljeta - Riječke ljetne noći, Fijumanka, Dani Svetog Vida, iako konstatiramo da su izazvala puno veći interes samih Riječana nego stranih i domaćih turista.'
- Također, pozdravljamo i aktivnosti oko uređenja Starog grada, arheološka iskapanja unatoč činjenici da je Rijeka jedini veći grad na Jadranu bez arheološkog muzej.

Među minuse riječke turističke ponude u LISTI-RI naglašavaju činjenicu da se nedovoljno koristi bogata riječka povijesna baštini i činjenica da je Rijeka bila dijelom čak 7 različitih država
- Riječka turistička ponuda stoji u mjestu kada je u pitanju afirmacija povijesnog turizma i znamenitih povijesnih ličnosti uz iznimku obnovljene ploča posvećena Fiorellu la Guardiji.

Lista za Rijeku je kritizirala investiciju doubledeckera za koji smatraju kako je u ovoj fazi razvoja turizma promašena investicija. Nezadovoljni su lošim stanje fasada i javnih WC-a te problemom svih problema - nepostojanja vizualnog identiteta grada.

- Do sada u Rijeci još uvijek nije izrađen temelj za operacionalizaciju glavnog plana razvoja gradskog turizma, a bez kojeg je besmisleno ići u daljnju izradu akcionih programa. Radi se o vizualnom identitetu Grada Rijeke, kao turističkog proizvoda. Doduše, Rijeka je sama po sebi već osobit i na neki način kvalitetan proizvod ali se ne izdvaja jer mu nedostaje vizualni identitet. On znači Rijeku kao složenu tržišnu marku, u kontekstu gradskog turizma i kao krunu svega novostvorenu i dodanu vrijednost te boljitak domicilnog stanovništva. Ujedno, pravi vizualni identitet treba imati funkciju da postane sredstvo kolektivnog identiteta.

Na kraju press konferencije, Zlatko Moranjak se osvrnuo i na 'čudnu' praksu Pomorskog i povijesnog muzeja koji je slikanje unutar zgrade Guvernerove palače dao u koncesiju Foto Kurtiju.
- Pitamo se kako će turisti uopće doći u priliku zabilježiti nešto fotoaparatom ako postupak ishodovanja dozvole traje barem tri dana. Ovakva praksa je tim čudnija ako se zna da slikanje dopuštaju i u Vatikanskim muzejima ili u muzeju Louvre u Parizu.

- 18:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.08.2007., petak

La Lista per Fiume contraria alle strategie di SDP e HDZ

LA VOCE DEL POPOLO 03/08/07: A PROPOSITO DI autonomia fiscale DELLE amministrazioni LOCALI

La Lista per Fiume condanna le strategie politiche dell'SDP e dell'HDZ che tendono a favorire lo Stato centralizzato a scapito della devolution e della regionalizzazione del Paese. Nel corso della conferenza stampa indetta ieri nella sede del Virtuale Stato libero di Fiume, il presidente e il segretario della Liste per Fiume, rispettivamente Danko Švorinić e Predrag Blečić hanno annunciato che la loro opzione politica intende battersi per la regionalizzazione e l'autonomia fiscale di Fiume e del Quarnero, il cui sviluppo non deve dipendere dalla volontŕ di chi detiene il potere a Zagabria. Valutano che alle autoritŕ di autogoverno debba spettare il 60 p.c. dei proventi del prelievo fiscale operato sul loro territorio. “Alla regione fiumana l'attuale modello a 'convoglio' che la costringe a finanziare e a rimorchiare le aree meno sviluppate non č favorevole. Proponiamo che si dia vita a una sorta di 'regata', una competizione nella quale parteciperanno le regioni, dotate di ampi poteri, nell'intento di assicurare ai propri cittadini uno standard di vita migliore”, ha spiegato Švorinić.
Predrag Blečić ha sottolineato che la Lista per Fiume intende appoggiare non solo la devoluzione “verticale”, bensě anche quella “orizzontale”. Giudica che sia importante che le autoritŕ municipali attribuiscano un peso maggiore ai Comitati di quartiere. Švorinić e Blečić hanno ricordato che negli anni Ottanta del secolo scorso il prodotto interno lordo di Zagabria e di Fiume era pressoché identico, mentre ora il Pil della capitale supera di tre volte e mezzo quello del capoluogo del Quarnero.
- 21:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.08.2007., četvrtak

LISTA ZA RIJEKU O DECENTRALIZACIJI: NE VJERUJEMO NI SDP-U NI HDZ-U

Tema današnje press konferencije Liste za Rijeku bila je decentralizacija države i najave koje u tom smjeru idu iz dvije najjače hrvatske stranke.

Kako je istaknuo član predsjedništva Danko Švorinić, Rijeka je u proteklih 17 godina vlasti centralističkih opcija HDZ-a i SDP-a prešla put od najrazvijenije do najzanemarenije HR regije.
- Odgovornost za to leži u prvom redu na centralnoj vlasti koja favorizira neke druge krajeve ali i u lokalnoj garnituri koja se u istom razdoblju nije uspjela izboriti za bolji tretman riječke regije.


Prema Švorinićevim riječima, rezultati centralizacije na hrvatski način su najvidljiviji u odnosu riječkog i zagrebačkog lokalnog BDP-a koji je 80-tih godina prošlog stoljeća bio na podjednakoj razini, da bi do danas lokalni BDP grada Zagreba postao 3.5 puta veći od riječkog.

U LISTI-RI misle kako centralističke stranke Hrvatskoj ne mogu donijeti decentralizaciju, a HDZ-ovu najavu decentralizacije 4 mjeseca prije isteka mandata drže smiješnom i neozbiljnom.
- U isto vrijeme, u SDP se izbjegavaju suočiti sa regionalizacijom iako je sadašnji zupanijski ustroj preusitnjen, skup i neučinkovit. Također, stranka koja u svojim rukama drži proračun grada Zagreba, teško da će se dobrovoljno odreci tog dijela kolača.

Prema Švoriniću, čak i ako se ostvare najoptimističkija Milanoviceva obećanja, prema kojima bi se prihodi lokalnoj samoupravi udvostručili, Hrvatska bi se zadržala u društvu s Bjelorusijom, na zadnjem mjestu u Evropi po udijelu sredstava kojima raspolaže lokalna i regionalna samouprava.

- Lista za Rijeku se zalaže za pravu regionalizaciju i fiskalnu autonomiju Rijeke i Kvarnera čiji razvoj ne smije ovisiti o tome tko drži vlast u Zagrebu nego o nama samima. Količina sredstava kojima bi raspolagale niže razine vlasti ne bi smjele biti niže od razdoblja prije centralizacije kada su općine odlučivale o preko 60% sredstava prikupljenih na svom području.- Riječkoj regiji ne odgovara sistem konvoja po kojem mora financirati i čekati nerazvijene. Lista za Rijeku se zalaže za sistem regate prema kojem će se regije velikih ovlasti međusobno natjecati u osiguranju kvalitete života za svoje stanovnike.

U nastavku konferencije, tajnik stranke se osvrnuo na odluku Poglavarstva prema kojoj je odbijena decentralizacija 10 milijuna kuna prema mjesnim odborima.

- Takvu odluku držimo nedosljednom budući se u SDP-u deklarativno zauzimaju za decentralizaciju ali je odbijaju provesti tamo gdje su oni u poziciji da se odreknu dijela sredstava. U ovom slučaju se radi o svega 10 milijuna kuna koje bi se koristile za ostvarivanje plana malih komunalnih akcija ako bi se udio mjesne samouprave iz sredstava komunalne naknade za stambeni i garažni prostor na području pojedinog mjesnog odbora povećao sa 80 na 100 posto.
- 12:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (4)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (1)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (17)
Listopad 2007 (3)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (13)
Svibanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Lista za Rijeku je demokratska građanska inicijativa, kako za promjene u gradu Rijeci tako i za promjene u odnosu države prema našem gradu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost

STOP CENTRALISTIČKIM STRANKAMA!

LISTA ZA RIJEKU - PROTIV FAŠISTA I KOMUNISTA!

LISTA ZA RIJEKU - PROTIV RIJEČKE STRUJE ZA ZAGREBAČKI NOGOMET

MJESNA SAMOUPRAVA PRIPADA GRADANIMA, A NE STRANKAMA!

LISTA ZA RIJEKU: AUTONOMIJA - SLOBODNA LUKA - EKONOMSKI RAZVOJ
________________________

Predsjedništvo

Denis Pešut, predsjednik
Predrag Blečić, tajnik
Ferruccio Burburan, rizničar
Slobodan Milošević
Tamara Moranjak
Ivica Pađen
Sanja Perinić
Adriano Sluga
Danko Švorinić

Nadzorni odbor

Igor Vrbljanac
Vanja Fike
Sandro Arrigoni

Povjerenstvo za statut

Damir Vrbljanac
Darko Jelenić
Zlatko Tahmas

Sud časti

Igor Linardić
Lucio Slama
Ronald Fućak
_______________________

Podružnica Zapad:
Srdoči, Zamet, Kantrida, Pehlin

Predrag Blečić, predsjednik
Sandro Arrigoni
Darko Jelenić
Denis Vidas
Slavko Kesar
Željko Filčić
Sanjin Grbac

Podružnica Istok:
Podvežica, Trsat, Sušak, Kostrena, Omišalj

Vanja Fike, predsjednik
Zlatko Moranjak, zamjenik predsjednika
Lucio Slama
Zlatko Tahmas
Alen Petrič

Podružnica Novi Centar:
Turnić, Mlaka, Podmurvice, Sveti Nikola

Monica Kajin-Benussi, predsjednica
Damir Vrbljanac
Sanja Perinić
Ferruccio Burburan
Damir Bijelić

Podružnica Stari Grad:
Belveder, Potok, Luka, Školjić, Potok

Andrea Ponisch, predsjednik
Livio Defranza, dopredsjednik
Igor Linardić
Adis Alibašić

EMAIL: KONTAKT@LISTAZARIJEKU.COM