26.07.2008., subota

Zabrana Thompsona: Tolerirati netolerantne - do koje mjere?

Povodom onemogućavanja pjevača Marka Thomsona Perkovića da u Umagu 25.svibnja 2008.održi koncert i reakcije HHO-a za ljudska prava, pod vodstvom svog predsjednika Ive Banca na tu navodnu "zabranu" Lista za Rijeku želi svratiti pažnju javnosti na slijedeće aspekte ove problematike:

1. Tolerancija kao teorijski pojam, te kulturna i politička vrijednost, vezana je prvenstveno za pojam liberalnosti, a ne za onaj demokracije. U političkoj je teoriji, primjerice, razrađen i pojam totalitarne demokracije.

2. Zadaća je svake pravne države da intervenira protiv prekršitelja zakona. U Hrvatskoj je zabranjeno isticanje ustaških i ostalih nacional-socijalističkih simbola. Državni izvršni organi međutim često oklijevaju da te zakone i zabrane provode - kao što pokazuju i velike teškoće u kojima se našao policajac nakon što je intervenirao protiv osoba prilikom Perkovićevog koncerta u Zagrebu koje su isticale takve simbole. To dovoljno jasno pokazuje s koje strane liberalno demokratski poredak u Hrvatskoj prevenstveno ugrožen - od fašističkih nacionalista, oportunističkih političara i servilne egzekutive.

3.Princip slobode govora zahtijeva da se toleriraju svi oblici javnog govora, ukoliko ne ugrožavaju opstanak i stabilnost liberalno demokratskog poretka. Taj zahtjev može uključivati i pozive na protuzakonitu djelatnost, primjerice, pozive na građanski neposluh, pa čak i iskaze koje je moguće interpretirati kao "govor mržnje". Podruje procjene je li određeni govor još legalan ili to nije, je, međutim, vrlo široko, pojedina procjena može ovisiti o općem kulturnom kontekstu, trenutnoj političkoj situaciji itd., tako da je vrlo teško jednoznačno definirati i permanentno zakonom odrediti kada neki iskazi jesu, a kada nisu govor mržnje.

4. Činjenica da je Perkoviću omogućeno da, između ostalog, na račun svih građana Hrvatske kao poreznih obveznika, održi koncert u središtu Zagreba sa svom popratnom fašistoidnom simbolikom, činjenica da su njegovi koncerti zabranjeni u različitim evropskim državama sa stabilnijim liberalno demokratskim poretcima i pripadnom političkom kulturom od onih u Hrvatskoj, te činjenica da Perkoviću nije strano niti veličanje ustaških zločina ("Jasenovac i Gradiška stara, to je kuća Maksovih mesara") pokazuju da Perkovićeve aktivnosti već jesu "nagazna mina" za liberalnu demokraciju u Hrvatskoj.

5. Liberalno-demokratski poretci svoju legitimnost i stabilnost temelje ne samo na pravu i demokraciji, već, možda pa čak i prvenstveno, na odgovarajućoj političkoj kulturi svojih građana, posebno onih koji imaju pristup javnim medijima, primjerice političarima. Ta ih politička kultura motivira da fenomene poput Perkovića potiskuju iz javnosti gdje god mogu.

Odbijanje sudjelovanja na priredbama, u kojima (treba) sudjelovati iPerković sa svojim pjevanjem je jedan od elementarnih i najliberalnijih oblika takvog suprotstavljanja i potiskivanja. Građani koji to čine, čine upravo ono što mogu i moraju u prilog liberalne demokracije u Hrvatskoj. (dr. sc Mojmir Križan)
- 20:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

08.07.2008., utorak

Lista za Rijeku započela predizbornu kampanju: Fiskalna i regionalna autonomija Rijeke i Kvarnera

Današnjom press konferencijom Lista za Rijeku započela je s predizbornom kampanjom i pripremom za izlazak na lokalne izbore sljedeće godine. Predsjednik stranke Denis Pešut osvrnuo se na neriješavanje pitanja decentralizacije ustvrdivši kako Lista za Rijeku od države ne traži nikakvu pomoć već pravo da građani Rijeke sami odlučuju o vlastitom novcu.
- Nažalost, i na gradskoj razini su na vlasti stranke centralističkog koncepta sa sjedištem u Zagrebu. Između HDZ-a i SDP-a nema prevelike razlike kada je u pitanju dosljedna regionalizacija i autonomija za Rijeku i Kvarner. U sukobu HDZ-a i SDP-a žrtva je redovito grad Rijeka. Recept za rješavanje zapostavljene pozicije grada u hrvatskim okvirima leži jedino u jačanju riječke regionalne opcije koja će u ime svojih birača zatražiti fiskalnu i regionalnu autonomiju grada i regije, rekao je Pešut.

Lista za Rijeku će na lokalne izbore izaći s programom koji se sastoji od 4 ključna dijela: riječki identitet, funkcionalno ujedinjavanje Rijeke s riječkim prstenom, modernizacija gradskog prometa i ekonomski program stranke pod nazivom "Autonomija, slobodna luka, ekonomski razvoj".

Kako je pojasnio predsjednik stranke Pešut, pod riječkim identitetom podrazumijevaju niz mjera koje će promovirati Rijeke kao peti hrvatski identitet uz središnju Hrvatsku, Slavoniju, Istru i Dalmaciju.

Tajnik stranke Predrag Blečić osvrnuo se na, kako je rekao, najslabiju točku aktualne vlasti odnosno gospodarstvo najavivši promociju stranačke ekonomske strategije koja je prvi dokument tog tipa u Rijeci iza 2. svjetskog rata. Taj ekonomski program bi trebao iznaći modele poticanja poduzetnistva, stranih ulaganja uz poticajne mjere za preseljenje sjedišta velikih svjetskih i domaćih korporacija u Rijeku.

Član predsjedništva Danko Švorinić osvrnuo se i na već započetu kampanju gradonačelnika Obersnela i SDP-a usporedivši ih s kampanjama nekadašnjeg rumunjskog predsjednika Ceausescua.
- Obersnel i SDP naručuju ankete o vlastitoj popularnosti na račun građana Rijeke. Cilj takvih anketa je uvjeriti javno mnijenje u izrazitu nadmoć jednog kandidata prije nego su protukandidati uopće istaknuli svoje kandidature. Radi se o strategiji koja se pokazala uspješna na zadnjim lokalnim izborima kada je deveteročlana koalicija došla do apsolutne većine uz glasove svega 15-tak posto ukupnog biračkog tijela i rekordno nizak odaziv birača od 29%.
Prema Švorinićevim riječima, i HDZ i SDP će na predstojećim lokalnim izborima u gradu Rijeci pokušati demotivirati birače da izađu na izbore jer im odgovara nizak odaziv pri kojem dolazi do izražaja njihovo najdiscipliniranije biračko tijelo.
- I dok HDZ pokušava puno ne talasati svjestan da njihovi birači u svakom slučaju izlaze na birališta, SDP-ova taktika je pokušaj da se izbori prikažu unaprijed riješenima. Ključni dio naše kampanje bit će motiviranje ljudi za izlazak na izbore, a promjene će omogućiti odaziv na razini od barem 50%. (rijekadanas.com)
- 14:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (4)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (1)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (17)
Listopad 2007 (3)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (13)
Svibanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Lista za Rijeku je demokratska građanska inicijativa, kako za promjene u gradu Rijeci tako i za promjene u odnosu države prema našem gradu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost

STOP CENTRALISTIČKIM STRANKAMA!

LISTA ZA RIJEKU - PROTIV FAŠISTA I KOMUNISTA!

LISTA ZA RIJEKU - PROTIV RIJEČKE STRUJE ZA ZAGREBAČKI NOGOMET

MJESNA SAMOUPRAVA PRIPADA GRADANIMA, A NE STRANKAMA!

LISTA ZA RIJEKU: AUTONOMIJA - SLOBODNA LUKA - EKONOMSKI RAZVOJ
________________________

Predsjedništvo

Denis Pešut, predsjednik
Predrag Blečić, tajnik
Ferruccio Burburan, rizničar
Slobodan Milošević
Tamara Moranjak
Ivica Pađen
Sanja Perinić
Adriano Sluga
Danko Švorinić

Nadzorni odbor

Igor Vrbljanac
Vanja Fike
Sandro Arrigoni

Povjerenstvo za statut

Damir Vrbljanac
Darko Jelenić
Zlatko Tahmas

Sud časti

Igor Linardić
Lucio Slama
Ronald Fućak
_______________________

Podružnica Zapad:
Srdoči, Zamet, Kantrida, Pehlin

Predrag Blečić, predsjednik
Sandro Arrigoni
Darko Jelenić
Denis Vidas
Slavko Kesar
Željko Filčić
Sanjin Grbac

Podružnica Istok:
Podvežica, Trsat, Sušak, Kostrena, Omišalj

Vanja Fike, predsjednik
Zlatko Moranjak, zamjenik predsjednika
Lucio Slama
Zlatko Tahmas
Alen Petrič

Podružnica Novi Centar:
Turnić, Mlaka, Podmurvice, Sveti Nikola

Monica Kajin-Benussi, predsjednica
Damir Vrbljanac
Sanja Perinić
Ferruccio Burburan
Damir Bijelić

Podružnica Stari Grad:
Belveder, Potok, Luka, Školjić, Potok

Andrea Ponisch, predsjednik
Livio Defranza, dopredsjednik
Igor Linardić
Adis Alibašić

EMAIL: KONTAKT@LISTAZARIJEKU.COM