Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/listazarijeku

Marketing

Zabrana Thompsona: Tolerirati netolerantne - do koje mjere?

Povodom onemogućavanja pjevača Marka Thomsona Perkovića da u Umagu 25.svibnja 2008.održi koncert i reakcije HHO-a za ljudska prava, pod vodstvom svog predsjednika Ive Banca na tu navodnu "zabranu" Lista za Rijeku želi svratiti pažnju javnosti na slijedeće aspekte ove problematike:

1. Tolerancija kao teorijski pojam, te kulturna i politička vrijednost, vezana je prvenstveno za pojam liberalnosti, a ne za onaj demokracije. U političkoj je teoriji, primjerice, razrađen i pojam totalitarne demokracije.

2. Zadaća je svake pravne države da intervenira protiv prekršitelja zakona. U Hrvatskoj je zabranjeno isticanje ustaških i ostalih nacional-socijalističkih simbola. Državni izvršni organi međutim često oklijevaju da te zakone i zabrane provode - kao što pokazuju i velike teškoće u kojima se našao policajac nakon što je intervenirao protiv osoba prilikom Perkovićevog koncerta u Zagrebu koje su isticale takve simbole. To dovoljno jasno pokazuje s koje strane liberalno demokratski poredak u Hrvatskoj prevenstveno ugrožen - od fašističkih nacionalista, oportunističkih političara i servilne egzekutive.

3.Princip slobode govora zahtijeva da se toleriraju svi oblici javnog govora, ukoliko ne ugrožavaju opstanak i stabilnost liberalno demokratskog poretka. Taj zahtjev može uključivati i pozive na protuzakonitu djelatnost, primjerice, pozive na građanski neposluh, pa čak i iskaze koje je moguće interpretirati kao "govor mržnje". Podruje procjene je li određeni govor još legalan ili to nije, je, međutim, vrlo široko, pojedina procjena može ovisiti o općem kulturnom kontekstu, trenutnoj političkoj situaciji itd., tako da je vrlo teško jednoznačno definirati i permanentno zakonom odrediti kada neki iskazi jesu, a kada nisu govor mržnje.

4. Činjenica da je Perkoviću omogućeno da, između ostalog, na račun svih građana Hrvatske kao poreznih obveznika, održi koncert u središtu Zagreba sa svom popratnom fašistoidnom simbolikom, činjenica da su njegovi koncerti zabranjeni u različitim evropskim državama sa stabilnijim liberalno demokratskim poretcima i pripadnom političkom kulturom od onih u Hrvatskoj, te činjenica da Perkoviću nije strano niti veličanje ustaških zločina ("Jasenovac i Gradiška stara, to je kuća Maksovih mesara") pokazuju da Perkovićeve aktivnosti već jesu "nagazna mina" za liberalnu demokraciju u Hrvatskoj.

5. Liberalno-demokratski poretci svoju legitimnost i stabilnost temelje ne samo na pravu i demokraciji, već, možda pa čak i prvenstveno, na odgovarajućoj političkoj kulturi svojih građana, posebno onih koji imaju pristup javnim medijima, primjerice političarima. Ta ih politička kultura motivira da fenomene poput Perkovića potiskuju iz javnosti gdje god mogu.

Odbijanje sudjelovanja na priredbama, u kojima (treba) sudjelovati iPerković sa svojim pjevanjem je jedan od elementarnih i najliberalnijih oblika takvog suprotstavljanja i potiskivanja. Građani koji to čine, čine upravo ono što mogu i moraju u prilog liberalne demokracije u Hrvatskoj. (dr. sc Mojmir Križan)

Post je objavljen 26.07.2008. u 20:43 sati.