19.06.2008., četvrtak

Predrag Blečić: SDP provodi sjevernokorejsku predizbornu kampanju!

Na današnjoj pressici Lista za Rijeku je reagirala na prošlotjedne tvrdnje iz SDP-a prema kojima Obersnelovu gradonačelničku kandidaturu podržava preko 65% Riječana. Posebno je ironičan bio tajnik stranke Predrag Blečić koji je kampanju kojom se izbori pokušavaju proglasiti unaprijed odlučenim proglasio sjevernokorejskim modelom pristupa izborima.
- Zanimljiva je situacija da i naš kandidat za budućeg gradonačelnika ima podršku 70% biračkog tijela Grada Rijeke, pa će shodno navedenome, po logici drugova iz SDP-a, na izbore za gradonačelnika iduće godine izaći, kao u dobra stara vremena Saddama Huseina, 136% birača, tvrdi Blečić.

Novinarima se obratio i član predsjedništva Danko Švorinić koji je takvu taktiku objasnio strahom SDP-ovaca od drugog kruga izbora.
- Glavna Obersnelova snaga je u tome što još ne postoji jaki i profilirani protukandidat opozicije. Ukoliko dođe do drugog kruga što je vrlo izvjesno, protukandidata će odrediti sami građani. Pravi protukandidat bi u tom slučaju mogao pridobiti glasove svih onih koji su nezadovoljni efikasnošću aktualne gradske uprave bez obzira na političku boju. U trenutku kad građani shvate da su promjene moguće, SDP-ova kola bi mogla krenuti nizbrdo, rekao je Švorinić uz napomenu da je na prošlim izborima 8-člana koalicija pobjedila sa svega 15% glasova ukupnog biračkog tijela.

Na press konferenciji je najavljena skora objava gradonačelničkog kandidata Liste za Rijeku koji bi kako je rečeno najviše trebao razveseliti riječke gospodarstvenike
- 09:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.06.2008., nedjelja

Dani Svetog Vida

Iskrene čestitke svim članovima i simpatizerima povodom Dana Svetog Vida - zaštitnika grada Rijeke***LISTA ZA RIJEKU - LISTA PER FIUME
- 09:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.06.2008., utorak

Protiv ubijanja Kvarnera!

Lista za Rijeku smatra nedopustivim izostavljanje kvarnerskog identiteta i njegovu zamjenu nepostojećim jadranskim u novoj strategiji razvoja turizma u županiji primorsko-goranskoj predstavljenoj prošlog tjedna medijima i turističkim radnicima. Iako je novoutemeljeni ''jadranski zaljev'' zbog pritiska javnosti potrajao svega 48 sati, postavljamo pitanje tko će odgovarati zbog potrošenih sredstava za evidentno geografski promašeni turistički regionalni slogan?

Nadamo se da je ovo dobra prilika da se u javnosti otvori i dodatna rasprava o ukupnom identitetu naše regije i zavičaja koji je aktualna vladajuća garnitura podcijenila i potpuno zanemarila. Područje današnje Primorsko-goranske županije obuhvaćaju geografski identiteti Kvarnera ili Liburnije pa njezin naziv nije trebalo ''silovati'' zemljopisnim terminima gorje-primorje koji su neprevodivi na strane jezike i običnom građaninu ne znače ništa. Također, radi se o jedinoj dvoimenoj županiji iz koje je izostavljen naziv njezinog najvažnijeg grada.

Iz tog razloga, Lista za Rijeku se zalaže za sveukupnu strategiju brendiranja ovog područja odnosno razvoja ukupnog identiteta našeg kraja, a koji bi trebao razmotriti i prijedlog novog naziva naše županije. U Listi za Rijeku se zalažemo da se u taj proces uključe i građani koji bi o pitanjima žive li u Riječkoj regiji, Regiji Kvarner, Primorju, Liburniji ili u Jadranskom zaljevu trebali imati priliku odlučivati na savjetodavnom referendumu.
- 20:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Lista za Rijeku pozvala Furia Radina na izlazak iz koalicije s HDZ-om

Lista za Rijeku ovim putem izražava svoje nezadovoljstvo najavama premijera Sanadera o odustanku uvođenja dvostrukog prava glasa za tzv. male manjine u Hrvatskoj. Postojeće rješenje diskriminira manjine na način da se na parlamentarnim izborima moraju odreči ustavom zajamčenog prava na politički glas žele li iskoristiti manjinski.

Također, pripadnici manjina su se prisiljeni javno nacionalno izjašnjavati pred biračkim komisijama čime se također krše njihova elementarna ljudska prava. Ne riješe li se ova pitanja do sljedećih izbora, Lista za Rijeku ih namjerava internacionalizirati putem European Free Alllianca, zastupničke grupacije europarlamenta u koju bi trebala biti primljena tokom mjeseca rujna.

Osim salta mortalea Premijera koja nas nije iznenadila, ne iznenađuje ni
prilično mlaka reakcija manjinskih saborskih zastupnika. Oni su koalicijski sporazum potpisali bez ikakvih čvrstih jamstava o povratku dvostrukog glasa iako je to bila glavna tema predizborne kampanje, posebno u
izborima za zastupnika talijanske nacionalne zajednice.

Epilog pokazuje da su ili bili naivni ili su svjesno prevarili one koji su ih izabrali. Jedina časna opcija koja im u ovom trenutku stoji na raspolaganju je njihov izlazak iz vladajuće koalicije na čelu s HDZ-om.

La Lista per Fiume dichiara l'insoddisfazione per l'affermazione del premier Sanader riguardo alla rinuncia dell'introduzione del dopio voto per le minoranze. L'attuale soluzione č discriminatoria nei confronti delle minoranze nazionali che alle elezioni parlamentari devono rinunciare al voto politico per poter scegliere il rappresentante della propria minoranza al parlamento.

La Lista per Fiume richiama all'attenzione la posizione delle minoranze nazionali in Croazia. Oltre al dititto di voto e di rappresentanza al parlamento, i rappresentanti delle minoranze sono costretti a dichiarare la propria nazionalita davanti alle commissioni parlamentari il che viola uno dei loro diritti fondamentali. Nel caso la questione non verra' risolta fino alle prossime elezioni, la Lista per Fiume proporra' l'argomento al livello internazionale tramite l'EFA (European Free Alliancee), rappresentanza al parlamento europeo, della quale la Lista per Fiume dovrebbe diventare membro nel corso del settembre prossimo.

Non siamo stupiti né dalla reazione del premier né dalle reazioni dei rappresentanti parlamentari delle minoranze che in seguito alle elezioni hanno coalizzato senza alcuna garanzia per il il ritorno del doppio voto, nonostante ciň fosse stato il tema principale delle loro campagne elettorali.

L'epilogo ci fa credere che i rappresentanti al parlamento scelti dalle rispettive minoranze sono stati o ingenui, oppure hanno consapevolmente tradito i propri elettori. In questo momento l'unica mossa giusta da fare sarebbe la rottura della coalizione con l'HDZ.

- 20:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RIJEKADANAS 09/06/08: Tko je regionalni lider na Kvarneru?

Predstojeći lokalni izbori uzrokuju preslagivanja među regionalnim strankama na području Kvarnera koji je po potencijalu regionalističkih ideja odmah iza onog u Istri. Međutim, za razliku od Istre gdje su regionalci neprikosnoveni zadnjih 15-tak godina, u Primorsko-goranskoj županiji su regionalne stranke u posljednjih nekoliko godina izgubile utjecaj i drže u svega nekoliko rubnih općina. Razlozi u najvećoj mjeri leže u velikoj heterogenosti županije koja ne predstavlja jedinstveni identitet kao što je to slučaj s Istrom ili Slavonijom što predstavlja veliku prepreku regionalnim strankama koje žele pokrivati područje cijele županije. U zapadnom dijelu županije najveći utjecaj ima IDS koji je međutim zbog nekih svojih unutrašnjih slabosti izgubio Opatiju. U istočnom dijelu županije koji uključuje Hrvatsko primorje, Krk i Gorski kotar, najjači utjecaj je zadržao PGS prvenstveno zbog svojih jakih lokalnih čelnika Uljana u Kostreni, Vasilića u Krku ili Plešea u Delnicama. Područje grada Rijeke, koje se nalazi između ove dvije zone utjecaja, na posljednjim lokalnim i parlamentarnim izborima nije uspjela pokriti nijedna od ove dvije regionalne stranke.

Nakon gašenja RiDS-a i njegovog utapanja u PGS-u, regionalna opcija u gradu Rijeci se vremenom gotovo potpuno ugasila. Zadnji parlamentarni izbori su pokazali da PGS u Rijeci više ne prelazi izborni prag, a disidentski ARS se ionako odlučio politički djelovati u svojstvu SDP-ovog satelita. U međuvremenu je novonastali zrakoprazni prostor u gradu, u kojem su nekada regionalci dobijali preko 20% i bili vrlo utjecajan faktor, ispunila Lista za Rijeku s političkom platformom koja je kombinacija izvornog Riječkog demokratskog saveza i prije četiri godine osnovane udruge (Virtualna) Slobodna Država Rijeka. Prvi pravi test njihove snage bit će upravo sljedeći izbori za Grad Rijeku u lipnju sljedeće godine ali je simptomatično da su na prošlogodišnjih djelomičnim izborima za dva riječka mjesna odbora dobili ukupno gotovo dvostruko više glasova od PGS-a. Uspjeh regionalne ideje u gradu Rijeci tako sve više počinje ovisiti o uspjehu Liste za Rijeku na narednim lokalnim izborima za riječko gradsko vijeće i riječkog gradonačelnika.

Nastavi li se trend IDS-ovog zadržavanja stečenih pozicija u zapadnoj Liburniji, jačanja Liste za Rijeku u gradu Rijeci te PGS-ovog ukopavanja na rezervnim položajima istočno od Plumbuma, to bi mogla postati osnova neke buduće suradnje tri stranke koje razmišljaju regionalistički ali imaju najjača politička uporišta u tri različita dijela županije.
- 13:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Ožujak 2009 (3)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (3)
Studeni 2008 (4)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (1)
Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (3)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (17)
Listopad 2007 (3)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (13)
Svibanj 2007 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Lista za Rijeku je demokratska građanska inicijativa, kako za promjene u gradu Rijeci tako i za promjene u odnosu države prema našem gradu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost

STOP CENTRALISTIČKIM STRANKAMA!

LISTA ZA RIJEKU - PROTIV FAŠISTA I KOMUNISTA!

LISTA ZA RIJEKU - PROTIV RIJEČKE STRUJE ZA ZAGREBAČKI NOGOMET

MJESNA SAMOUPRAVA PRIPADA GRADANIMA, A NE STRANKAMA!

LISTA ZA RIJEKU: AUTONOMIJA - SLOBODNA LUKA - EKONOMSKI RAZVOJ
________________________

Predsjedništvo

Denis Pešut, predsjednik
Predrag Blečić, tajnik
Ferruccio Burburan, rizničar
Slobodan Milošević
Tamara Moranjak
Ivica Pađen
Sanja Perinić
Adriano Sluga
Danko Švorinić

Nadzorni odbor

Igor Vrbljanac
Vanja Fike
Sandro Arrigoni

Povjerenstvo za statut

Damir Vrbljanac
Darko Jelenić
Zlatko Tahmas

Sud časti

Igor Linardić
Lucio Slama
Ronald Fućak
_______________________

Podružnica Zapad:
Srdoči, Zamet, Kantrida, Pehlin

Predrag Blečić, predsjednik
Sandro Arrigoni
Darko Jelenić
Denis Vidas
Slavko Kesar
Željko Filčić
Sanjin Grbac

Podružnica Istok:
Podvežica, Trsat, Sušak, Kostrena, Omišalj

Vanja Fike, predsjednik
Zlatko Moranjak, zamjenik predsjednika
Lucio Slama
Zlatko Tahmas
Alen Petrič

Podružnica Novi Centar:
Turnić, Mlaka, Podmurvice, Sveti Nikola

Monica Kajin-Benussi, predsjednica
Damir Vrbljanac
Sanja Perinić
Ferruccio Burburan
Damir Bijelić

Podružnica Stari Grad:
Belveder, Potok, Luka, Školjić, Potok

Andrea Ponisch, predsjednik
Livio Defranza, dopredsjednik
Igor Linardić
Adis Alibašić

EMAIL: KONTAKT@LISTAZARIJEKU.COM