Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/listazarijeku

Marketing

NOVI LIST 25/08/07: Lista za Rijeku o riječkom prometnom pravcu: Nizinska pruga nova riječka razvojna prilika

Lista za Rijeku podržava najavu izgradnje nizinske pruge Rijeka – Zagreb koja bi trebala postati nova riječka razvojna prilika i dovesti riječku luku u najpovoljniji položaj na sjevernom Jadranu. Izjave premijerskog kandidata SDP-a Ljube Jurčića kako pruga nije prioritet, ocjenjujemo teško razumljivim i diskriminirajućim u odnosu na razvoj riječkog prometnog pravca, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zlatko Moranjak, član Liste za Rijeku.

Trenutne odnose i nedostatak komunikacije na relaciji Grad Rijeka – Lučka uprava Rijeka, koji se svode na odnose SDP-a i HDZ-a, Moranjak ocjenjuje neodrživim i štetnim za razvoj luke i samoga grada.
– Samo za primjer, u upravi Luke nema nikoga iz Grada. Iz tog razloga treba razmotriti mogućnost promjena u Zakonu o pomorskim lukama koje bi Gradu omogućile veći utjecaj u radu Lučke uprave. Do sada je sve kretalo iz Zagreba, rekao je Moranjak.

Najave o preseljenju kontejnerskog terminala na Matulje, Lista za Rijeku ne vidi kao dobro rješenje, budući da bi dvostruka manipulacija teretom poskupila transport i smanjila konkurentnost riječke luke. U stranci smatraju da lobiranje za tu lokaciju baca sumnju i na pogodovanje privatnim interesima s obzirom da je istovremeno u tijeku projekt izgradnje Veletržnice.

– Puno prirodnije i jeftinije rješenje nudi se mogućnošću preseljenja kontejnerskog terminala na područje današnje rafinerije Mlaka, pod uvjetom da se rafinerija ikada iseli s te ekološki potpuno neprihvatljive lokacije, zaključio je Moranjak.

Post je objavljen 25.08.2007. u 08:32 sati.