Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/listazarijeku

Marketing

LISTA ZA RIJEKU O DECENTRALIZACIJI: NE VJERUJEMO NI SDP-U NI HDZ-U

Tema današnje press konferencije Liste za Rijeku bila je decentralizacija države i najave koje u tom smjeru idu iz dvije najjače hrvatske stranke.

Kako je istaknuo član predsjedništva Danko Švorinić, Rijeka je u proteklih 17 godina vlasti centralističkih opcija HDZ-a i SDP-a prešla put od najrazvijenije do najzanemarenije HR regije.
- Odgovornost za to leži u prvom redu na centralnoj vlasti koja favorizira neke druge krajeve ali i u lokalnoj garnituri koja se u istom razdoblju nije uspjela izboriti za bolji tretman riječke regije.


Prema Švorinićevim riječima, rezultati centralizacije na hrvatski način su najvidljiviji u odnosu riječkog i zagrebačkog lokalnog BDP-a koji je 80-tih godina prošlog stoljeća bio na podjednakoj razini, da bi do danas lokalni BDP grada Zagreba postao 3.5 puta veći od riječkog.

U LISTI-RI misle kako centralističke stranke Hrvatskoj ne mogu donijeti decentralizaciju, a HDZ-ovu najavu decentralizacije 4 mjeseca prije isteka mandata drže smiješnom i neozbiljnom.
- U isto vrijeme, u SDP se izbjegavaju suočiti sa regionalizacijom iako je sadašnji zupanijski ustroj preusitnjen, skup i neučinkovit. Također, stranka koja u svojim rukama drži proračun grada Zagreba, teško da će se dobrovoljno odreci tog dijela kolača.

Prema Švoriniću, čak i ako se ostvare najoptimističkija Milanoviceva obećanja, prema kojima bi se prihodi lokalnoj samoupravi udvostručili, Hrvatska bi se zadržala u društvu s Bjelorusijom, na zadnjem mjestu u Evropi po udijelu sredstava kojima raspolaže lokalna i regionalna samouprava.

- Lista za Rijeku se zalaže za pravu regionalizaciju i fiskalnu autonomiju Rijeke i Kvarnera čiji razvoj ne smije ovisiti o tome tko drži vlast u Zagrebu nego o nama samima. Količina sredstava kojima bi raspolagale niže razine vlasti ne bi smjele biti niže od razdoblja prije centralizacije kada su općine odlučivale o preko 60% sredstava prikupljenih na svom području.- Riječkoj regiji ne odgovara sistem konvoja po kojem mora financirati i čekati nerazvijene. Lista za Rijeku se zalaže za sistem regate prema kojem će se regije velikih ovlasti međusobno natjecati u osiguranju kvalitete života za svoje stanovnike.

U nastavku konferencije, tajnik stranke se osvrnuo na odluku Poglavarstva prema kojoj je odbijena decentralizacija 10 milijuna kuna prema mjesnim odborima.

- Takvu odluku držimo nedosljednom budući se u SDP-u deklarativno zauzimaju za decentralizaciju ali je odbijaju provesti tamo gdje su oni u poziciji da se odreknu dijela sredstava. U ovom slučaju se radi o svega 10 milijuna kuna koje bi se koristile za ostvarivanje plana malih komunalnih akcija ako bi se udio mjesne samouprave iz sredstava komunalne naknade za stambeni i garažni prostor na području pojedinog mjesnog odbora povećao sa 80 na 100 posto.

Post je objavljen 02.08.2007. u 12:51 sati.