Kao što vidite, vraćam se nakon vjerojatno najduže pauze otkad je ovog bloga. On je u međuvremenu, tiho i diskretno, samo kratkom objavom na fejsu obilježio svoj okrugli deseti rođendan. Što se u međuvremenu događalo od mene? Brojna putovanja, obaveze, novi planovi, novi projekti, nove životne okolnosti, a pomalo i zamor materijala. Deset godina nije malo, znate vi to? (Ja sam, s druge strane, naravno cvjetić. )
Uglavnom, sad sam ovdje, u glavi je dosta priča, putopisa, dogodovština i recepata koje želim podijeliti s vama, pa bear with me, please.
A krumpiri? Što je s njima?
Svatko tko ima djecu ili se sjeća vlastitog djetinjstva zna da djeca povremeno uspiju izvaliti nešto što u njihovih roditelja izaziva reakcije od okretanja očima preko užasnute potrage za najbližim zaklonom do facepalma veličine nebodera.
Tako je starija nasljednica jednog dana oduševljeno došla iz vrtića s informacijom da je probala nešto pre-fi-no i da to odsad želi jesti i doma! A to pre-fi-no se zove, pazite sad, kivi. Činjenica da je kod kuće redovito nutkamo kivijem - kojeg je i tada bilo u zdjeli s voćem - nije ni najmanje omela njezin entuzijazam novootkrivenom voćnom divotom. Odmah sam joj donijela dva oguljena, na kriške narezana kivija, koja je poslušno pojela, idućeg dana s nešto manje oduševljenja, prekidućeg s još manje, da bi ih na kraju posve odbila jesti.
Mlađa nasljednica odgovorna je za sličnu zgodu u čijoj je glavnoj ulozi bio ananas. U vrtiću savršen, kod kuće užasan. A glavna poanta obje priče je što su djeca u vrtiću odlučno rekla da to još nikad nigdje nisu ni vidjela, a još manje probala, što je rezultiralo sažalnim kimanjem glave njihovih odgojiteljica u mom smjeru tijekom idućih nekoliko susreta, a i ponekim govorkanjem ispod glasa.
A sad krumpiri. Mlađa nasljednica iz predmeta koji je ovdašnji pandan prirodi i društvu ima različite projekte - od uzgoja leptira u razredu do sadnje vlastitog razrednog vrta s graškom i mrkvicama. Posljednji projekt zvao se, jednostavno i nedvosmisleno, krumpir, a završetak projekta bio je svečano obilježen cjelodnevnim odlaskom na obližnju farmu krumpira, gdje su dječica marljivo i s puno žara brala a što drugo nego krumpire.
I tako, dođem ja toga dana u školu po dijete, a ono mi presretnog izraza lica pruža ooooogromnu vreću krumpira (zaista ne znam kako ju je uspjela dovući s farme u autobus i iz autobusa u školu) i uzbuđeno kaže: "Mama!!! Krumpiri!!! Hrana!!! Besplatna hrana! Uzela sam nam krumpire za doma! Besplatne! Hranu!!!" I evo opet zemljo-otvori-se trenutka za yours truly.
Na sreću, ispostavilo se da su sva djeca dobila vreće jednake veličine i dozvolu da ih napune do vrha, a plijen ponesu kući. Prema riječima mlađe nasljednice, neka su djeca najprije napunila svoje vreće, a zatim trpala krumpire po džepovima jakni, hlača, pa čak i u hlače. Ergo, ipak nisam vlasnica najvećeg facepalma u razredu. Ovaj put.
I tak. Sad jedemo krumpire češće nego inače, jer nije da ih nemamo dovoljno, na opće oduševljenje mlađe nasljednice, koja je jako ponosna svaki put kad ih pripremim.
Budući da ne volim hranu prženu u dubokom ulju, pokazat ću vam kako da ispečete nešto zdraviju varijantu čipsa: krumpir ogulite, operite i narežite na što tanje ploškice (ja sam rezala rezalicom za šunku i sir). Protvanj premažite maslinovim uljem, ploškice krumpira poslažite po ulju tako da se što manje dodiruju te ih s gornje strane još malo pošpricajte maslinovim uljem i pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Kad ga izvadite, možete ga posoliti.
I to je to! Čips je gotov!
Oznake: blog, krumpiri, recept, čips, maslinovo ulje, djeca, zgode, hrana, pria
Dragi moji, danas je devet godina od prvog posta napisanog na mom blogu! (I ne, još uvijek nemam novi komp s kojim bih vam se mogla javiti kao čovjek, ali nadam se da će uskoro i to.)
I sad, budući da vas ne mogu počastiti pravom tortom, ponudit ću vam barem virtualnu. Riječ je o predivnoj slastici imenom pavlova, za čije se porijeklo tuku Australija i Novi Zeland. Naime, nekoć popularna balerina Ana Pavlova dvadesetih je godina prošlog stoljeća posjetila obje zemlje i u jednoj od njih (službeni podaci ipak daju prednost Novom Zelandu) smislili su, njoj u čast, upravo ovaj desert, nazvavši ga njezinim prezimenom.
Hm, da. Tortica je jako slatka, tako da nije namijenjena onima koji paze na liniju, ali sadrži i puno prefinog sezonskog voća, pa je upravo sad vrijeme da uživate u njoj (iako sam na netu čitala da su je radili i s drugim vrstama voća, pa čak i sa zaleđenim).
Za šest velikih ili osam manjih porcija potrebno vam je:
4 bjelanjka
280 g šećera
paketić vanilin šećera
žličica octa
žličica gustina
cca 300 g slatkog vrhnja
voće po izboru (po mogućnosti jagode, maline, ribizle, kupine, šipak...), očišćeno, narezano i pomiješano (ja sam koristila oko 100 g malina i 150 g jagoda)
Priprema:
Stavite pećnicu da se grije na 180°C. Na pleh za pečenje stavite masni papir na kojem ćete običnom olovkom iscrtati krug (ja sam radila u veličini naopako okrenutog tanjura za juhu).
Bjelanjke umutite kao kad radite snijeg, polako im dodajte šećer i vanilin šećer, a kad smjesa postane čvrsta polako u nju umiješajte žličicu octa i gustin.
Smjesu ravnomjerno premažite unutar kruga koji ste iscrtali na papiru za pečenje te žlicom oblikujte rubove visoke otprilike tri centimetra, tako da cijela stvar podsjeća na zdjelicu.
Zatim temperaturu u pećnici spustite na 100°C i pecite otprilike sat vremena. Nakon što je "zdjelica" gotova (izvana mora biti hrskava, iznutra mekana), isključite pećnicu, otvorite vrata i ostavite "zdjelicu" da se još pola sata hladi u pećnici.
Za to vrijeme očistite, osušite i narežite voće te od slatkog vrhnja napravite šlag (nemojte mu dodavati šećer!) i njime napunite sredinu "zdjelice".
Na kraju na šlag stavite voće i uživajte!
Tortica je stvarno prefina, a osim što je fina, odlično izgleda... Evo je iz ptičje perspektive,
a evo i presjeka:
Ovime ujedno proglašavam i početak ljetne pauze, pa vam svima šaljem veliku pusu i puno pozdrava te vam želim što bolji ljetni provod, temeljiti odmor, zanimljiva putovanja... Sve što si sami želite!
I da... Nemojte da netko zaboravi! Klik... Lajk!
Oznake: blog, internet, obljetnica, torta, Pavlova, recept
Dakle, već punih šest godina (aha, bila sam među prvim blogerima, od kojih mnogi na žalost više ne pišu, a istinski sam ih voljela čitati) više ili manje redovno javljam se na ovom blogu, a vi me, više ili manje strpljivo, čitate.
Pa, hvala vam svima na pažnji, vremenu i strpljenju i u to ime ponudite se čokoladom!
Oznake: blog
Oznake: internet, blog, tražilice
< | prosinac, 2015 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Brojim vas...
od ljeta 2010.!
NOVO!
Pratite me na fejsu!
Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!
Sezonski adventski kutak
Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio
Pišite mi na
kulerica@hotmail.com
VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.
Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo.
© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.
Fotoputopisi:
Brno
Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio
Salzburg 2005.
Krumbach
Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio
Crikvenica
Sheffield
Nottingham
Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio
Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio
Faliraki
Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio
Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio
Hallein
Bad Ischl
Preduskrsni Beč
Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis
München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)
Bratislava 2007.
Konakli, Turska
Alanya, Turska
Oldenburg
Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio
Metković i okolica
Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)
Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.
Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska
Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.
Sisak
Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.
Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)
Bratislava 2011.
Bled, 1. dio
Bled, 2. dio
Postojnska jama
Venecija
Poreč i Rovinj
Minimundus, Austrija
Petzen 2013.
Graz
Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero
Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio
Miramare, Italija
Trst, Italija
Styrassic Park, Austrija
Bad Vöslau, Austrija
Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka
Linz, Austrija
Željezno/Eisenstadt, Austrija
Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.