kulerica

& svakodnevna spika

ponedjeljak, 30.03.2015.

Prezgodne uskrsne košarice za užurbane praktičare

Kako u što manje vremena i na što jednostavniji način stvoriti što dekorativniju prigodnu slasticu, pitanje je sad. Malo sam gledala kakvi se slatkiši nude po dućanima i kako bi ih se dalo iskoristiti za ukrašavanje kolača te došla na ideju da obične uskrsne draže-bombone, jestivu travu (ne pitajte smijeh nono ) i nekakve Haribove gumene prutiće (još jednom: ne pitajte smijeh ) smjestim na muffine i od njih napravim uskrsne košarice.

Evo kako je to izgledalo; najprije sam ispekla muffine od mrkve. Em zato što ih moji ukućani jako vole, em zato što su mi mrkve jedna od uskrsnih asocijacija, ono, zeko, mrkva i tako to. Kužite me. Neobično je što taj recept, ako mi se dobro čini, nikad nisam podijelila na blogu, pa ako ste zainteresirani, napišite to u komentaru i stavit ću ga za tjedan-dva.



I to je to. Muffini i šareno veselje iz samoposluživanja. (Kao i uvijek, ako želite vidjeti veću sliku, kliknite na nju.)






Dakle, nakon što ispečete muffine i pustite ih da se dobro ohlade, napravite čokoladnu glazuru. Ja je radim bez mjerenja, no pravilo bi bilo da su maslac i čokolada u odnosu 1:3. Jednostavno topite čokoladu i maslac na pari, lagano miješajući; ako je smjesa pregusta, dodajte još malo maslaca, a ako je pretekuća, dodajte još koju kockicu čokolade.

Muffine ukrašavajte jedan po jedan. Najprije ih prelijte čokoladnom glazurom, zatim u sredinu stavite nekoliko bombona u obliku jaja...




Zatim oko jaja poslažite travu i pazite da se dobro zalijepi za glazuru. Ta jestiva trava, to je u biti čisti obojani šećer, prodaje se u paketićima od 30 g, a za ove muffine mi je bilo potrebno toliko malo da ću je imati za još nekoliko Uskrsa. yes Srećom, rok trajanja je kraj 2017. godine, a i nije da se u njoj ima što pokvariti. smijeh




Na kraju u muffin stavite gumenu štangicu koja će glumiti ručku košarice. Ne bojte se nabiti ga, muffinu neće biti ništa, samo je odmaknite nekih pola centimetra od ruba.




I to je to! U tren oka dvanaest običnoizgledajućih muffina pretvoreno je u zgodne uskrsne dekoracije, košarice s travom i jajima. Nažalost, nisu mi baš fotogenični, odnosno, uživo izgledaju puno bolje, prvenstveno zato što je papir intenzivnije zelen i boja mu je usklađena s bojom ručke i trave, a na slikama je sav bljedunjav. Nasljednice su bile oduševljene kad su ih vidjele, a starija me je pitala gdje sam ih našla. Uopće joj nije palo na pamet da sam ih sama napravila. nono smijeh






Dragi moji, svima vam od srca mrvicu unaprijed želim sretan Uskrs! A sad svi klik... Lajk!

30.03.2015. u 03:56 • 20 KomentaraPrint#

srijeda, 25.03.2015.

Naschmarkt, špica za hranoljupce

Iako je zadnjih godina postao magnet za turiste, Naschmarkt je ostao jedno od klasičnih mjesta na kojima Bečani, odluče li za vikend ostati u gradu, rado provode subotu. Riječ je o tržnici koja na ovom mjestu postoji još od šesnaestog stoljeća, a u ovom obliku, kilometar i pol dužine između ulica Linke i Rechte Wienzeile, od 1977. godine.

Ovdje ćete naći zaista sve - hranu, piće, cvijeće, a subotom i popularni buvljak, prilično isfurano mjesto, no meni ne pretjerano drago pa ga uglavnom preskačem. No, dio tržnice na kojem je klopa njami , e, tamo ćete me naći. yes

Na Naschmarktu svoje namirnice prodaju lokalni proizvođači, vrlo slično kao u Zagrebu, pa s vremenom možete razviti i poluprijateljske odnose s ljudima kod kojih često kupujete i na taj način imati svog prodavača. Ima tu i inozemnih namirnica, dopremljenih iz mediteranskih, bliskoistočnih i dalekoistočnih zemalja, šarenih začina iz Indije i haringa sa Sjevernog mora, kava i čajeva iz cijelog svijeta te više vrsta soli nego slova abecede, a sve je lijepo, šareno i mirisno. Ako volite hranu, ovo je mjesto na kojem ćete uživati.


Osim hrane, ja volim i tulipane. Nisu li divni?




I ovo prepresuper povrće. Domaće, netretirano pesticidima i povoljnije od onog u samoposluživanju. Di ćeš veće sreće? njami smokin




Tu su i razne vrste maslina, rukom rađena tjestenina punjena divnim čudima, peciva, kiflice, sirevi, šunke, namazi i još sto stvari.




Osim u kupovinu, na Naschmarkt se ide jesti, piti, uživati i, kao i obično u sličnim situacijama, promatrati i biti promatran. Tu je cijeli niz lokala, od kojih su mnogi postali prave gradske institucije. Ovdje se doručkuje, ide na popularni brunch, uživa u ručku, finom vinu ili jednostavno čaju ili kavi, a kuhinje koje se nude uglavnom su inozemne - od talijanskih do bliskoistočnih. Mnogi su lokali od svog imena napravili prave brendove pa svoje proizvode prodaju i na drugim lokacijama, a neki su otvorili podružnice i u drugim državama.






I za kraj...




A sad brzo klik...Lajk!

Oznake: Beč, Naschmarkt, tržnica, hrana, namirnice, kafići, restorani, gastronomija

25.03.2015. u 01:09 • 18 KomentaraPrint#

petak, 13.03.2015.

Divni trokutići za grickoljupce

Dragi moji, nakon duge pauze u kojoj se dogodilo toliko toga da bi server blog.hr-a pao kad bih vam sve to nabrojala i napisala, evo me ponovno k vama, ovaj put s jednim jednostavnim receptom za prefine trokutiće koje možete napuniti doslovce čime god želite.

Prije otprilike dvije godine objavila sam foolproof recept za štangice sa sirom i on je, ako je suditi po vašim reakcijama, jedan od omiljenih recepata s mog bloga - vjerojatno zato što je toliko jednostavan da se to čini nestvarno, a rezultat je odličan. Današnji je recept samo varijacija na temu, mrvicu se razliku je prethodnog, a rezultat je, ako smijem primijetiti, možda još i bolji.

Pa, krenimo.


Potrebno vam je:

500 g glatkog brašna
500 g kravljeg sira
250 g maslaca
malo soli

jedno jaje za premazivanje

i nadjevi po želji: sir, šunka, čokoladni namazi, što vam god padne na pamet, bit će fino.


Postupak:

U većoj posudi pomiješajte brašno, sir i maslac. Pazite na to da maslac bude što hladniji; ako radite tijesto s toplim maslacem, bit će gnjecavo i morat ćete ga prije pečenja staviti na par sati u hladnjak. Ako radite s hladnim maslacem, tijesto će odmah biti spremno za pečenje.




Pripremite nadjeve: ja sam dio napunila šunkom, goudom i mozzarellom, dio sirom i vrhnjem, a dio Nutellom.

Razvaljajte tijesto i podijelite ga na četiri jednako velika komada. Te komade zatim razvaljajte u četverokute, koje ćete napuniti nadjevima po širini, ostavljajući posljednju trećinu praznom.

Ako tijesto punite topivim sirom i šunkom, najprije ga namažite kiselim vrhnjem. Ako ga punite sirom i vrhnjem, napravite smjesu s više vrhnja, bit će mnogo sočnije.

Tijesto napunjeno nadjevima smotajte u valjke, stavite u protvanj obložen pak papirom, malo spljoštite, izrežite cik-cak, tako da dobijete trokutiće i na kraju premažite razmućenim jajem.




Pecite na 200°C 20-25 minuta. I to je to! Ovo su moji trokutići: najdonji su punjeni sirom i vrhnjem i okusom jako podsjećaju na pečene štrukle, dva srednja reda premazana su kiselim vrhnjem i punjena su gaudom, mozzarellom i šunkom, a gornji red nadjeven je Nutellom.




I evo konačnog rezultata... Sir i vrhnje...




...sir i šunka...




...i konačno Nutella:




I to je to! Trokutići su fini dok su topli, ali i kad se ohlade. Možete ih napraviti navečer i ispeći ujutro, imat ćete ukusan doručak (stavite svitke u hladnjak, ali nemojte ih izrezati ni premazati jajem - oboje napravite neposredno prije pečenja), odlični su za večeru ili kao grickalica uz film ili tekmu, uz jogurt ili pivo. Uglavnom, ispecite i isprobajte sami!

A do tada, klik...Lajk!

Oznake: recept, trokutići, sir, šunka, nutella, trokutići sa sirom, trokutići s Nutellom, trokutići sa šunkom, grickanje, doručak, večera

13.03.2015. u 21:24 • 19 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>




< ožujak, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.