kulerica

& svakodnevna spika

utorak, 25.03.2014.

Francuska slastica uz prijepodnevnu kavu

Dragi moji, već neko vrijeme želim ispeći fine francuske keksiće madeleines (one koje je proslavio Proust), ali nikako da nađem prikladni kalup. Naravno, net ih je prepun, ali ja volim imati u ruci ono što kupujem, tako da sam najprije iscrpila bečke trgovine i pritom izludila prodavačice koje, čak ni u najskupljima i najšminkerskijima, nisu imale pojma o čemu je riječ, pa su mi nudile sve i svašta, od kalupa za muffine do kalupa za pomodne cake popse. Konačno sam ih na netu našla za relativno sitnu lovu, odnosno, na rasprodaji, pa sam odustala od kupovine uživo. To je bio kompromis broj jedan. Kompromis broj dva bio je izbor materijala; naime, uvijek koristim metalne kalupe, a ovaj put sam napravila eksperiment i kupila silikonske. Pa, da vidimo kako je to sve ispalo.


Za nježne madeleine keksiće koji se tope u ustima potrebno vam je sljedeće:

125 g glatkog brašna
125 g maslaca
150 g šećera u prahu
žličica praška za pecivo
4 jaja


A ovo je postupak:

1. Odvojite bjelanjke od žutanjaka te od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg, u koji ćete dodati šećer u prahu.

2. Žutanjke miješajte mikserom dok ne postanu pjenasti. Zatim im dodajte maslac, prašak za pecivo, brašno i naposljetku snijeg od bjelanjaka.



3. U uputama koje sam dobila uz silikonske kalupe pisalo je da ih potrebno namastiti samo prije prve upotrebe. Stoga sam otopila malo maslaca i premazala ih. Kao što vidite, kupila sam kalup za mini madeleines. Ovaj recept dovoljan je za 90 keksića, odnosno točno tri runde s dva kalupa.



4. Pecite desetak minuta u pećnici zagrijanoj na 160°C.




Ovo je osnovni recept; madeleine keksi rade se i s okusom naranče ili limuna (naribajte koricu, ali samo ako ste sigurni da naranče i limuni nisu tretirani pesticidima), s dodatkom mljevenih badema ili lješnjaka, ružine vodice i sl. Prve dvije runde ispekla sam upotrebljavajući sastojke iz recepta i ispali su vrlo lagani i pjenasti, no za moj ukus malo preobični. Stoga sam u treću rundu ubacila mrvicu soli, pola velike žlice mljevenih lješnjaka i veliku, vrhom punu žlicu mljevenih badema i meni je ta runda osjetno bolja od prve dvije. Mužić i mlađa nasljednica kažu da su im obje varijante jednako dobre, a starijoj nasljednici više se sviđa osnovni recept. Varijanta za lijenčine je da ne odvajate bjelanjke od žutanjaka, nego odjednom umiješate cijelo jaje. Okus se neće promijeniti, ali keksi neće biti onako pjenasti kao ako pratite recept.

A što se tiče silikona, nisam baš presretna. Prva runda se teško odvajala, druga nešto lakše, a treća, koju sam ostavila da se u potpunosti ohladi u kalupu, je ispala najljepše - prekrasnog oblika i lijepe, sjajne korice. Hoću li silikonske kalupe baciti? Sigurno ne. Bih li, nakon ovog iskustva, za neke druge kolače kupila silikonski kalup? Isto tako, sigurno ne.

No, da ne duljim, evo i finalnog proizvoda.







U slast!


A sad svi na Fejs, komentirati i podijeliti s prijateljima! Klik... Lajk!

Oznake: recept, keksi, madeleines, francuska kuhinja

25.03.2014. u 13:30 • 19 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 03.03.2014.

Žličnjaci za prste polizat'

Dragi moji, fašnik je bio samo direktan povod da se baš ovih dana odlučim napraviti žličnjake. Kao što vjerojatno znate, varijante su brojne, recepata ima na tone - s jogurtom, sa sirom, s grožđicama ili sušenim brusnicama, s naribanim jabukama, i tako dalje, unedogled. U nekim se krajevima zovu žličnjaci (jer se rade žlicom), a u nekima fritule, no riječ je u osnovi o istoj finoj slastici.

Evo varijante koju mi volimo.

Potrebno vam je:
2 jaja
2 žlice šećera
250 g jogurta
12 žlica glatkog brašna
paketić vanilin šećera
1/2 paketića praška za pecivo

otprilike 3 dcl ulja

Postupak:

1. Sastojke miješajte mikserom dok ne dobijete kompaktno tijesto.



2. U manjoj posudi ugrijte ulje i kad bude dovoljno toplo žlicom stavljajte tijesto u njega; žličnjaci će se sami okrenuti kad jedna strana bude dovoljno pečena. Pecite ih dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju, ali pazite da ulje ne bude prevruće, jer će vam unutra ostati sirovi.

Pečene žličnjake stavljajte na papir koji će upiti višak masnoće.





3. Naposljetku ih posipajte prosijanim šećerom u prahu i uživajte!







P.S. Sutra ih pečemo još jednom, dvostruku količinu. yes njami


Khm... Klik... Lajk!

Oznake: žličnjaci, fritule, recept, fašnik, maskenbal

03.03.2014. u 00:14 • 22 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>




< ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.