kulerica

& svakodnevna spika

nedjelja, 04.05.2014.

Berlin - prvi dio

Nisam nestala; ako me pratite na Facebooku, znate da sam (kuc-kuc u drvo) živa i zdrava, ali nikako da ulovim vremena i koncentracije za pošteni post. Od mog posljednjeg javljanja dogodilo se mnogo toga: proslavili smo Uskrs, nasljednice su navršile osam i deset godina, ispekli smo (i pojeli) nekoliko torta i brdo kolača, a dio uskrsnog ferija proveli smo u Berlinu - pa evo koje sličke i par dojmova.

Napomena i molba prije čitanja: fotografije sam uploadala na server blog.hr-a i nemam pojma zašto su na blogu prikazane izrezano. Ako ih želite vidjeti onako kako sam ih ja slikala, molim Vas da kliknete na svaku od njih. To je bila napomena, a sad molba: zna li netko zašto su mi okomite fotke objavljene vodoravno? Na kompjutoru su mi okomite i nemam pojma što bih trebala napraviti da takve budu i na blogu. Ako netko zna, bit ću mu/joj jako zahvalna na savjetu. sretan


Dakle, za početak - Berlin je genijalan! Stanovali smo u Prenzlauer Bergu, u bivšem istočnom dijelu grada, u kojem se nalaze nebrojeni kafići, restorani, klubovi i galerije, ali o našem kvartu idući put. Sad ću vas povesti na šetnju gradom koji smo, vjerovali ili ne, velikim dijelom obišli pješice.

Iz Prenzlauer Berga krenuli smo ravno i samo ravno do Rosa-Luxemburg-Platza, na kojem se nalazi jedno od najpoznatijih gradskih kazališta, Volksbühne Berlin. Kazalište je osnovano krajem devetnaestog stoljeća, a zgrada u kojoj se i danas nalazi sagrađena je 1914. godine.






Iduća veća stanica bila je Alexanderplatz, na kojem sam doživjela i svoj prvi flashmob, odmah ispod poznatog svjetskog sata! Došli, otplesali, otišli, samo tako.










I zatim po velebnom bulevaru Unter den Linden do Brandenburških vrata. Kažem velebnom, jer ne radi se samo o dužini i širini ulice, već i o institucijama smještenim na njoj, od Opere i Nacionalne knjižnice do raznih veleposlanstava, memorijalnih građevina i komercijalnih muzeja. Tu je i glavna zgrada Sveučilišta Humboldt, jednog od nekoliko berlinskih sveučilišta...




...a preko puta glavne zgrade nalazi se Pravni fakultet, koji je u noviju svjetsku povijest ušao neslavnom epizodom u kojoj su njegovi studenti 1933. godine inicirali i proveli u djelo poznato spaljivanje nepodobnih knjiga. Danas je to mjesto, kao i brojna druga mjesta koja su obilježila nacionalsocijalističku prošlost Berlina, obilježeno memorijalnim pločama i umjetničkim instalacijama.






Katedrala, na njemačkom Dom, nalazi se na poznatom Muzejskom otoku u gradskoj četvrti Mitte. Kako su se mijenjale većinske religije, tako je i katedrala mijenjala publiku te je od katoličke postala luteranskom, pa kalvinističkom da bi danas bila protestantska, no iako je riječ o katedrali smještenoj u glavnom gradu, ona nikad nije bila sjedište biskupa. Eto. Najprije pogled na stražnju, a zatim na prednju stranu.






Evo nas konačno i na Brandenburškim vratima, jednom od najpoznatijih razgledničarskih prizora grada. Sve donedavno nalazila su se tik do Berlinskog zida, s njegove istočne strane, a danas predstavljaju praktički središte grada. Slika koju ću vam staviti nije slikana za vrijeme ove šetnje, nego par dana kasnije, ali zbog prekrasnog zalaska sunca i oblaka iz kojih se upravo ispadao žestoki pljusak, ispale su puno ljepše. Najprije, pogled s Brandenburških vrata prema Pariškom trgu i bulevaru Unter den Linden...




...i zatim pogled na Brandenburška vrata iz bivšeg zapadnog dijela grada.




Evo nas i u bivšem zapadnom dijelu. Prva stanica: Reichstag, odnosno njemački Parlament. Savjet svima koji namjeravate posjetiti Berlin: posjetite web stranicu Parlamenta i na njoj rezervirajte svoj termin za besplatno razgledavanje zgrade, posjet kupoli ili što vas već zanima. Ja sam to pokušala napraviti tri tjedna prije putovanja, ali budući da je Uskrs očigledno turistički atraktivan, više nije bilo nijednog jedinog slobodnog termina!




Zatim smo posjetili Memorijal ubijenim Židovima Europe, poznat i pod imenom Memorijal holokausta.



(Možda nije najsretniji trenutak da vam obratim pažnju na veliki balon koji se vidi u pozadini. Riječ je o svojevrsnom mobilnom vidikovcu imenom Hi Flyer koji se nalazi u neposrednoj blizini Checkpoint Charlieja i koji smo svakako odlučili posjetiti. Međutim, budući da je riječ o balonu - iako vezanom za tlo - taj su dan zbog jakog vjetra obustavili letove, a kasnije više nismo išli u taj dio grada.)


Ovo vam izgleda kao tipična gradska novogradnja, ružnjikava i bezlična? Eeeeeek, krivo! Upravo na ovom mjestu nalazio se podzemni bunker u kojem je skončao Hitler. Zapravo je cijeli ovaj dio grada prije no što su ga u bombardiranju sravnali sa zemljom bio središte tadašnje vlasti; tu su bile zgrade brojnih ministarstava, različitih vladinih tijela i tajnih podzemnih skrovišta. Danas se tu mogu naći samo brojne spomen ploče, ništa više.




Idemo dalje prema vjerojatno najpoznatijem dijelu ostatka nekadašnje podjele Berlina na dva grada i dvije ideologije - osim samog Zida, tu je i memorijalni centar Topografija terora, napravljen u bivšim podrumima tajne policije i SS-a, vjerojatno najmračnijim podrumima nacionalsocijalističke vlasti. Mjesto od kojeg vam se ježi koža. Slike i tekst koji se pamte.






Checkpoint Charlie, vjerojatno najpoznatiji berlinski granični prijelaz, danas predstavlja vrhunac masovnog turizma; tu su brojne suvenirnice, komercijalnih muzeja ima na svakom koraku, u obližnjem dvorištu možete na par sati unajmiti šaroliko obojan trabant, na samom prijelazu za dva će se eura s vama slikati manekeni odjeveni u vojne odore, a vrhunac povijesne ironije je činjenica da je prva stvar koju ćete ugledati u bivšem američkom sektoru ništa drugo nego McDonald'sov restoran. Budući da ima terasu s koje se pruža lijep pogled na prijelaz, uzeli smo kave i sladoled i upravo u njemu odmorili noge.

Slika s bivše istočne strane grada...




...i slika s terase McDonald'sa.




Muzej Ramonesa? Rado, ali pet-šest dana je jednostavno prekratko. Drugi put.




Cijeli dan hodamo, umorni smo i polako se vraćamo u svoj kvart. Usput, tu je Djevičanski most na Friedrichsgrachtu, najstariji očuvani most u Berinu.




Put nas vodi kroz Nikolaiviertel, staro središte grada (naravno, najvećim dijelom rekonstrukirano), udaljeno samo par minuta hoda od popularnog Alexa, u kojem se nalaze brojni šarmantni restorani.




Berlinčani su ponosni na svoj grad i rado to pokazuju. Između ostalog, stolicama koje vas obavještavaju da je grad jednostavno super.




Obratite pažnju na adresu. Ovo je primjer duhovitog ugostitelja, zar ne?




Većina trgovaca prijeti snimanjem objekta, prijavama kradljivaca policiji i sličnim već viđenim stvarima. Ovaj je radikalan, ali i originalan - tko ovdje krade, umrijet će! Pa da ne kažete da niste upozoreni.




Tko kaže da vodovod i kanalizacija moraju biti dosadni?




I za kraj današnjeg posta jedan lijepi zalazak Sunca i nekoliko poznatih berlinskih građevina: Njemački povijesni muzej, Katedrala i TV-toranj.





I to je to za početak. Stay tuned, jer bit ć još Berlina, ovo je bio tek prvi dan, za zagrijavanje. A sad svi na Facebook i klik... Lajk!

Oznake: Berlin, Njemačka, putopis, putovanje, fotografije, Brandenburška vrata, Checkpoint Charlie, Alexanderplatz, Rosa-Luxemburg-Platz, Volksbühne Berlin, Humboldt Universität, Unter den Linden, dom, Reichstag, Nikolaiviertel

04.05.2014. u 21:52 • 25 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>




< svibanj, 2014 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.