Kuće Hrvatska

četvrtak, 31.03.2016.

Buzetski pustolovni park već u lipnju

Pustolovni park Buzet Outdoor Adventure, investicija vrijedna 650.000 kuna, trebao bi vrata posjetiteljima otvoriti već u lipnju.
Najavio je to u Glasu Istre predsjednik lokalne Turističke zajednice Siniša Žulić.
Atraktivna ponuda parka bit će veliki mamac za sve koji vole prirodu.
Pustolovni park bit će pristupačan ne samo ekstremnim sportašima, već svima nekretnine Gorski Kotar

Oznake: nekretnine Gorski Kotar

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.03.2016.

Od 576 lokalnih jedinica samo 32 učinkovito brinule o nekretninama

Derutnost, postupak za povrat vlasnicima, izostanak interesa za zakup odnosno prodaju, glavni su razlozi nekorištenja poslovnih prostora. Koncem 2014. bespravno je korišteno 438 poslovnih prostora, od čega ih je u Zagrebu bilo 412.
Od ukupno 18.400 stanova koje su imale lokalne jedinice, Zagreb je raspolagao s najviše (7500), potom Rijeka (2021), Osijek (915), Split (638), Pula (556) i Sisak (394). Među općinama prednjače Đurđenovac (205), Raša (97) i Vojnić (82). Stanovima nije raspolagalo 11 gradova i 216 općina.
Lokalne su jedinice stanove davale u najam, stjecale i prodavale - najmom su od 2012. do 2014.,uprihodovali gotovo 137 milijuna, a prodajom 96 milijuna kuna. Po tržišnim uvjetima u najam su dale oko 8000 stanova, oko 5800 koristili su zaštićeni najmoprimci, a za službene potrebe iznajmljena su 463 stana.
Upada u oči da je izvan uporabe gotovo 2000 stanova, a bespravno ih se koristi još toliko, što znači da su korisnici nasilno ušli u stan ili s njima nije sklopljen ugovor o najmu ili im je istekao, a nisu zatražili produženje. Ipak, ohrabruje konstatacija Revizije da većina jednica nastoji riješiti pravni status korisnika, bilo da ih seli u druge stanove ili pokreće sudske postupke za iseljenje.
Glavnina (92 posto) od 338 milijuna četvornih metara zemljišta bila je u rukama gradova i općina, pobrojala je Revizija i utvrdila da dio lokalnih jedinica nema podatke kojim bi površinama trebale upravljati, dio nema podatke o izgrađenosti građevinskog zemljišta, niti podatke o namjeni neizgrađenog zemljišta, dakle radi li se o parcelama za zakup, prodaju, potrebe same jednice i sl.
Da je zemljište važan resurs govori podatak da su lokalne jedinice samo od zakupa od 2012. do 2014. uprihodovale gotovo 98 milijuna kuna, a od prodaje 1,1 milijardu kuna. Očekivano, najveći promet bilježi se u gradovima i općinama duž jadranske obale, te u Zagrebu.
Zbroji li se vrijednost zemljišta, poslovnih, prostora, stanova, automobila itd., dolazi se do iznosa od 86,3 milijardi kuna, koliko je na kraju 2014. iznosila nefinancijska imovina lokalnih jedinica. Kad se tome pribroji i financijska od 26 milijardi, razvidno je da su lokalne jedinice 31. prosinca 2014. raspolagale imovinom vrijednom čak 112 milijardi kuna, što je u odnosu na početak godine više za 4,4 milijarde kuna.
Državna revizija pedantno je zbrojila da je na 4,3 milijuna stanovnika Hrvatske u lokalnim jedinicama posljednjeg dana 2014. godine bilo zaposleno 17.074 ljudi, od čega 806 dužnosnika i gotovo 2700 osoba zaposlenih na javnim radovima, pomoći u kući starijim osobama ili na osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. S gotovo 400 takvih zaposlenika prednjačila je Vukovarsko-srijemska županija, najmanje ih je bilo u Dubrovačko-neretvanskoj (29) i Ličko-senjskoj (56) županiji.
Od 806 dužnosnika - profesionalnih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika, najviše su ih imale Splitsko-dalmatinska (91) i Primorsko-goranska (61), a najmanje Požeško-slavonska (19) i Virovitičko-podravska županija (20).
Revizija, koja je precizno pobrojala propuste u postupanjima lokalnih jedinica s nekretninama, također je precizno navela preporuke koje bi te propuste trebale ukloniti.
Koliko je rad Revizije bio opsežan, govori podatak da su revizijski postupci trajali od kraja veljače 2015. do kraja siječnja ove godine nekretnine Split

Oznake: nekretnine Split

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.03.2016.

Kakve stanove u Zagrebu traže stranci?

Iako većinu stranih kupaca zanimaju nekretnine na Jadranu, podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je dio njih lani pokazao interes i za onima na zagrebačkom području novogradnja Velika Gorica

Oznake: novogradnja Velika Gorica

- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.03.2016.

Veliki Bandićev podbačaj u upravljanju zagrebačkim nekretninama

ZAGREB - Državna revizija u prvoj se ovogodišnjoj akciji pozabavila nepreglednim fondom nekretnina kojima raspolažu hrvatski gradovi i županije. Analiza učinkovitosti u upravljanju i raspolaganju nekretninama pokazala je brojne nepravilnosti, a ogledni je primjer Grad Zagreb, na čijem je čelu gradonačelnik Milan Bandić. Nadležni ured u Gradu Zagrebu koji ima velikih muka u uspostavljanju reda u upravljanju gradskom imovinom vodi Damir Lasić. Prema podacima revizije, Zagreb je od upravljanja i raspolaganja poslovnim prostorima, stanovima i zemljištem vrijednima 11 milijardi kuna u 2014. zaradio 78,2 milijuna kuna što je tek jedan posto ukupnih gradskih prihoda.
Najveći dio prihoda, oko 38 milijuna kuna, ostvaren je od zakupa poslovnih prostora, a zanimljivo je da se taj prihod iz godine u godinu smanjuje, premda se broj poslovnih prostora povećava. U 2012. grad je od 3.371 poslovnih prostora zaradio 71,4 milijuna kuna, a 2014. je od 4.170 prostora uprihodio tek 38 milijuna kuna. Za drastičan pad prihoda krivo je sniženje zakupnina zbog krize, ali i slaba iskorištenost gradskog nekretninskog fonda.
Revizija je ustanovila da je gotovo trećina gradskih poslovnih prostora izvan uporabe. Najveći dio (848 nekretnina) odnosi se na prostore u stambenom naselju Sopnica - Jelkovec u Sesvetama. To je naselje Milan Bandić izgradio 2008. s ciljem ponude jeftinih stanova, ali i nakon osam godina u naselju zjapi prazno 848 poslovnih prostora i 386 stanova. Preostali poslovni prostori izvan uporabe odnose se na vlažne i devastirane prostore u podrumima zgrada ili u dvorištima, za čije je privođenje namjeni potrebno uložiti značajna financijska sredstva, piše tportal.
Oko 10 posto, točnije 412 poslovnih prostora bespravno se koristi, a Grad ne poduzima potrebne mjere za naplatu potraživanja i deložaciju korisnika.
Među neplatišama su i pojedine političke stranke i udruge koje koriste gradske prostore po povlaštenim najamninama.
Revizija upozorava i da su 62 poslovna prostora dodijeljena udrugama i strankama bez plaćanja naknade premda je Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe zabranjeno besplatno davanje na korištenje poslovnih prostora političkim strankama.
Kada je riječ o stanovima u gradskom vlasništvu, situacija je još gora. Zagreb raspolaže sa 7.504 stana od kojih ostvaruje godišnji prihod od 22,5 milijuna kuna (250 kuna mjesečno po stanu). Razlog za tako niske prihode je to što je manje od polovice stanova iznajmljeno po tržišnim uvjetima.
U 1.366 stana zaštićeni su najmoprimci, 1.811 stanova izvan je uporabe, a 1.294 stana bespravno se koriste. Posebno je zanimljiva kategorija bespravnih korisnika, među kojima su stanari koji su nasilno ušli u stanove, stanari kojima je istekao ugovor o najmu, a nisu podnijeli zahtjev za produljenje, trgovačka društva koja bespravno koriste gradske stanove i sl.
Zanimljivo je da je Grad bespravnim korisnicima, umjesto da ih iseli, izašao u susret i omogućio da legaliziraju svoj status sklapanjem ugovora o najmu na vrijeme do pet godina, a najavljuje se i mogućnost povlaštenog otkupa stanova za posebne kategorije. Međutim, od studenoga 2012. kada je donesena odluka, legalizaciju su provela tek 264 stanara.
U gradskom stambenom fondu našla su se i 72 stana koja koriste državni i lokalni dužnosnici po povlaštenoj najamnini od 5,4 kune za kvadratni metar. Neki od njih stanove koriste i godinama nakon što im je istekao dužnosnički mandat. Praksa je ta da gradske službe takvim najmoprimcima poziv za predaju stana upućuju nekoliko godina nakon isteka ugovorenog roka.
Revizija je utvrdila i značajne propuste u vođenju evidencije nekretnina. Tako, između ostaloga, gradske vlasti nisu uspostavile analitičku knjigovodstvenu evidenciju nekretnina što znači da nekretnine nisu evidentirane prema vrsti, količini (površini) i vrijednosti te drugim potrebnim podacima. Također, godišnji popis imovine i obveza nije napravljen u cijelosti, a velik dio imovine koja je odavno u uporabi evidentirana je u okviru nefinancijske imovine u pripremi.
Na temelju prikupljenih podataka, Državni ured za reviziju ocijenio je da je upravljanje i raspolaganje nekretninama Grada Zagreba djelomično učinkovito
te je gradskih vlastima uputio niz preporuka za povećanje učinkovitosti u upravljanju i raspolaganju nekretninama stanovi Beograd

Oznake: stanovi Beograd

- 22:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.03.2016.

Prvi rast vrijednosti građevinskih radova nakon 2008.

ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj prošle godine izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima veća je za 7,3 posto u odnosu na 2014. godinu, što je prvo povećanje nakon 2008. godine, a vrijednost novih narudžbi je porasla za 1,3 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
Po podacima DZS-a, pravne osobe s 20 i više zaposlenih u prošloj su godini izvele građevinskih radova u ukupnoj vrijednosti 19,15 milijardi kuna, a vrijednost novih narudžbi iznosila je 13,89 milijardi kuna.
Pritom je vrijednost radova izvedenih s vlastitim radnicima prošle godine iznosila 13,4 milijarde kuna i bila je veća za 7,3 posto nego 2014. godine.
"Riječ je o prvoj godini nakon 2008. u kojoj je zabilježen rast vrijednosti radova, s time da je preokret trenda relativno snažno izražen, s pada od 7 posto u 2014. na rast od 7,3 posto u 2015.", navodi se u komentaru HGK.
Rast je, kako ističu, bio diktiran radovima na zgradama čija vrijednost raste dvije godine zaredom, dok je vrijednost radova na ostalim
građevinama porasla prvi put nakon 2012. godine. "Očito je da je u prošloj godini blagi oporavak gospodarske aktivnosti bio praćen i
porastom građevinske aktivnosti u nekim područjima, a posebno u obnovi i izgradnji dijela turističkih kapaciteta i novih aerodromskih
zgrada, što je podiglo vrijednost građevinskih radova na zgradama, dok je rast vrijednosti radova na infrastrukturnim objektima
bio znatno skromniji zbog niske investicijske aktivnosti države i javnog sektora, pritisnutih potrebom provedbe fiskalne konsolidacije",
navode iz HGK.
Od ukupne vrijednosti radova izvedenih s vlastitim radnicima na radove na zgradama odnosi se 5,8 milijardi kuna ili 43,4 posto, a 7,58 milijardi kuna ili 56,6 posto na ostale građevine.
Udio radova na novogradnjama u strukturi radova izvedenih s vlastitim radnicima bio je 56,2 posto, a ostali radovi imali su udio od 43,8 posto.
U komentaru HGK navode i kako bi na temelju rasta vrijednosti narudžbi trebalo očekivati i nastavak rasta vrijednosti građevinskih radova u narednim mjesecima, koji bi i dalje bio više oslonjen na radove na zgradama.
Stanje je u građevinarstvu u 2015. karakteriziralo zaustavljanje pada građevinske aktivnosti uz naznake mogućih pozitivnijih kretanja, no situacija ostaje i dalje vrlo teška, na što upućuje činjenica da su prošlogodišnji podaci znatno niži od onih ostvarivanih u pretkriznoj 2008., kažu u HGK.
"Iako je ukupna građevinska aktivnost u 2015. na godišnjoj razini bila niža, ostvaren je solidan rast vrijednosti izvršenih radova vlastitim radnicima od 7,3 posto, pri čemu je porast vrijednosti radova na zgradama bio znatno izraženiji od rasta vrijednosti radova na ostalim građevinama", ističe direktor Sektora za financijske institucije,
poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić mali oglasnik

Oznake: mali oglasnik

- 22:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.03.2016.

Država prodaje Zagorčev stan, nitko ga nije došao pogledati

Kako javlja HRT, prodajom stana, na temelju pravomoćne presude u slučaju 'dragulji' iz 2013., država želi namiriti dug od 39 milijuna i sudske troškove od 17 milijuna kuna.
Idući tjedan održat će se sudska dražba, a početna, minimalna cijena je dvije trećine utvrđene vrijednosti, odnosno gotovo pet milijuna kuna.
Novinarima nije bilo dopušteno razgledavanje stana apartmani Zadar

Oznake: apartmani Zadar

- 22:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.03.2016.

Kako će izgledati novi Camp Nou

BARCELONA - Otvoren 1957. godine nogometni hram Barcelone, Camp Nou bio je dom katalonskom velikanu i njegovim navijačima preko pola stoljeća. No sada su napokon objavljene fotografije novog stadiona koji će naslijediti kultni Camp Nou.
Prekučer je potvrđeno da je na natječaju za izgradnju novog Barceloninog stadiona pobijedio japanski studio Niken Sekkei apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska

- 16:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 08.03.2016.

Bazen na Sveticama otvara se 1. svibnja

Vrijednost projekta bila je 79 milijuna kuna, ali su ga poskupjeli dodatni radovi, pa konačna cijena još nije poznata
Nakon sedam godina gradnje 1. svibnja napokon se otvara kompleks bazena na Sveticama, najavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
Vrijednost projekta bila je 79 milijuna kuna, ali su ga poskupjeli dodatni radovi, pa konačna cijena još nije poznata.
Bazeni su smješteni uz zapadnu tribinu Dinamova stadiona, a kompleks se sastoji od velikog olimpijskog bazena (50x25 metara, dubine 2,2 metra),
malog bazena za rasplivavanje (25x13,7 metara dubine 1,4 metra) i bazena za obuku plivača i djecu (8x6 metara, dubine 0,4 do 0,8 metara).
Uz bazenski kompleks moći će se igrati odbojka na pijesku ili šah s velikim figurama, bit će tu i dječje igralište, a ugradit će se i ploha s prskalicama, kakve imaju toplice.
Na krovu iznad svlačionica nalazit će se tereni s umjetnom travom za stolni tenis, mali nogomet i košarku.
Ispod tribina na raspolaganju građanima bit će solarij, jacuzzi, saune, masaža te mali bazen s hladnom vodom. U podrumu će se nalaziti teretana i fitness dvorana.
Na otvorenoj etaži uz tribine, s kojih će se vidjeti cijeli bazen, bit će kafić s drvenom terasom i pogledom prema parku Maksimir, a s druge strane terase bit će sunčalište s drvenim podom.
Otvorenjem bazena na Sveticama grad će dobiti četvrti natkriveni bazen, uz postojeće u Travnom, Domu sportova i na Jarunu.
Sljedeći bazenski kompleks trebao bi se, kako je najavljeno, graditi u Španskom, a do jeseni bi se trebali završiti i školski bazeni u naseljima Sopnica i Iver stanovi Zadar

Oznake: stanovi Zadar

- 07:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.03.2016.

Od sada se do Botaničkog vrta može preko novog mosta, a u planu je i novi projekt

Radi se o montažnoj čeličnoj konstrukciji s ogradama od kaljenog laminiranog stakla i podnicama od hrastovine. Most je osvijetljen led-rasvjetom smještenom u rukohvate ograde.
Izgrađen je paralelno s postojećim željezničkim podvožnjakom s njegove sjeverne strane stanovi Split

Oznake: stanovi Split

- 15:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 01.03.2016.

Bandić u minusu

Stranka zagrebačkog gradonačelnika, koja na političkoj pozornici djeluje kraće od godine dana, prošlu je godinu zaključila s manjkom od 764.000 kuna.
IDS je, unatoč urednom poslovanju, prošlu godinu zaključio s minusom, baš kao i Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, otkrivaju njihova javno objavljena godišnja
financijska izvješća iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 08:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #