Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • starry night

    u dva u noći sve izgleda znakovitije

    avatar

    15.10.2024. (20:54)    -   -   -   -  

  • starry night

    znate li onu Jungovu priču o skarabeju?

    avatar

    15.10.2024. (21:03)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ose pčele i leptiri su jedini insekti kojih se ne gadim na sve ostalo što gmiže mi se diže želudac tu sam baš gadljiv.

    avatar

    15.10.2024. (21:04)    -   -   -   -  

  • starry night

    ovaj skakavčić je bio predivan, jarko zelen s narančastim očicama koje sve kuže :)))))))))))))))))))))))), puhnula sam ga van u mraku balkona

    avatar

    15.10.2024. (21:08)    -   -   -   -  

  • starry night

    Evo sad oko noćne lampe leti velika tipula confusa, pa šta je to? Zar nije ljeto njihovo doba? I proljeće?

    avatar

    15.10.2024. (23:38)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Samo nek je na sigurnoj udaljenosti od mene insekata se (osim gkre navedenih) baš gadim. Ps ovaj komarilos kapitalac nije krvopija-on se hrani sokovima iz voća kao i komarci krvopije samo što ovaj ne pije krv. Goran Šafarek ( biolog ovdje povremeno i bloga) je imao edukativan video o komarcima u principu se ne hrane s krvi nego ju komarke sišu zbog proteina koji im treba za novo leglo.

    avatar

    16.10.2024. (00:41)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Da, tipula ne uspjeh se na prvu sjetit službenog naziva popularno se naziva divovskim komarcem gabaritnim komarcem kapitalcem... a čuj ide na toplo sklanja se od zime. Mene su one male usrane tigraste krvopije znale spikat usred studenog! Zavuče se gamad na toplo i prezimi.

    avatar

    16.10.2024. (00:53)    -   -   -   -  

  • starry night

    cijelo ljeto sam se češala, nije ih bilo u stanu niti jedan, samo vani su napadale, komarke, grizu me cijeli život, i tog divovskog sam fotkala, pozirao je za pet kao i skakavac, a čitam da su tipule bezopasne i apel, ne ubijajte tipule :)))))))))))))))))), naravno da neću, ako mogu ne ubiti i ništ mi ne radi niti šteti, nek živi, ali vani a ne u mojoj lampi :))))))))))))))), ajd laku noć, tnx na javljanju :))

    avatar

    16.10.2024. (01:12)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Ovo na slici je zeleni konjic (Tettigonia viridissima), nije skakavac makar ga i tako zovu ali spada u isti red (Orthopera) sa skakavcima i zrikavcima. Bezopasan kao i ovaj dolje komar (tipula). Traže toplinu.

    avatar

    16.10.2024. (13:07)    -   -   -   -  

  • starry night

    Hvala, još mi je bilo čudno kako ima tako dugačke "antene" :)), jako lijep kukac , tnx

    avatar

    16.10.2024. (14:24)    -   -   -   -  

  • starry night

    evo, puno hvala gogoo, sad sam zahvaljujući stručnoj opasci, potražila simbolično značenje zrikavca, i veli tekst da ako zrikavac uleti u kuću nikako ga se ne smije ubiti jer donosi dobru sreću i dar elokvencije i govorenja istine :))))))))), hvala, nisam se baš mogla povezati sa skakavcem na simboličnoj razini ali sada je SVE JASNO, a i zanimljivo je da si mi se javio, očito je sve vodilo k tome da odriješim zagonetku noćne posjete, jer, to mi se prvi put u životu desilo, da mi takav krasan kukčić uleti u kuhinju i gleda me, jer, živim visoko od tla na katu :)) https://whatismyspiritanimal.com/spirit-totem-power-animal-meanings/insect s/grasshopper-cricket-symbolism-meaning/

    znači, cvrčak sam :))

    avatar

    16.10.2024. (14:53)    -   -   -   -  

  • j.

    nisam poznavatelj faune, osim što ovakve putnike odnosim golim rukama iz svog stambenog prostora ako zatreba (jer mojim suputnicima nije baš udobno spavati u istoj prostoriji s njima, što razumijem) i osim što sam u svrhu očuvanja njihova i mojeg spokoja nabavio komarnike na prozorima... mene se ipak više dojmila asocijacija na Calvina, za kojeg moram reći da je sve to bilo toliko davno, da sada više ne mogu razaznati jesam li čitao roman, ili sam samo čitao o romanu u romanu... kako bilo da bilo, sjećam se Pavličićeva izdanja dok sam još bio u srednjoj i dok smo na uglu Trga gutali i gledali stvari u izlozima... hvala na preporuci, svakako bi to trebalo osvježiti :)

    avatar

    16.10.2024. (18:52)    -   -   -   -  

  • starry night

    to je taj naslov, da:), malo, malo zavirim u neki nevidljivi grad :)), nemam ako jedne zimske noći, ali imam nevidljive gradove, a kukce lovim na papir i bacam van, nema šanse da ih lovim rukom :))))))))))))))))))))))), divim se tko može, skoro sam pala od iznenađenja kad je skočio na mene ovaj mali zeleni :)))))), pozz, j., čitala sam baš nedavno Eusapiju, ako Vam se sviđa Calvino :)

    "GRADOVI i MRTVI. 3.
    Nema grada koji bi bio skloniji užicima i izbjegavanju napora od Eusapije. Da bi prijelaz iz života u smrt bio manje nagao stanovnici su pod zemljom izgradili apsolutnu kopiju svojega grada. Osušivši ih tako da im kostur ostane prekriven žutom kožom, leševe odnose dolje gdje će se nastaviti baviti ranijim zanimanjima. Od svih je najraširenija razonoda: većina njih sjedi oko prostrtih stolova ili stoji u položajima za plesanje ili sviranje trublji. No, i svi trgovački i obrtnički poslovi iz Eusapije živih također se obavljaju pod zemljom, bar oni koji su živima donosili više radosti no muke: među svim onim zaustavljenim satovima u svojoj radionici, urar prinosi opergamenjeno uho neudešenoj uri s njihalicom, brijač suhom četkicom sapuna jabučnu kost glumca koji za to vrijeme, praznim dupljama gledajući u scenarij, uči ulogu, a djevojka nasmijane lubanje muze truplo junice.
    Naravno, mnogi će živi za sebe nakon smrti tražiti sudbinu različitu od one koja ih je već dopala: nekropola je tako prepuna lovaca na lavove, mezzosopranistica, bankara, violinista, vojvotkinja, uzdržavanih ljubavnica, generala, više no što ih je ikada bilo u gradu živih.
    Zadatak ispraćanja mrtvih u donji svijet i njihova smještanja na željeno mjesto povjeren je bratstvu. zakukuljenih. Nitko drugi nema pristupa u Eusapiju mrtvih i sve što se zna o onom dolje, doznalo se od njih.
    Kažu da isto bratstvo postoji i medu mrtvima i da im ne uskraćuje pomoć: zakukuljeni će nakon smrti i dalje obavljati isti posao u drugoj Eusapiji: vjeruje se da su neki od njih već mrtvi, ali i dalje idu gore-dolje. Naravno, ovlasti tog bratstva u Eusapiji živih vrlo su široke.
    Kažu da prilikom svakog silaska naiđu na neku promjenu u donjoj Eusapiji: mrtvi unose novosti u svoj grad, nema ih mnogo, ali su zacijelo plod razborita promišljanja, a ne prolaznih hirova. Od jedne do druge godine, kažu, Eusapiju mrtvih više nije moguće prepoznati. A živi pak, ne želeći zaostati za njima, i sami žele primijeniti svaku novost iz grada mrtvih o kojoj ih zakukuljeni izvijeste. Tako je Eusapija živih stala preslikavati svoju podzemnu kopiju.
    Kažu da se to ne zbiva samo danas: zapravo su mrtvi bili ti koji su izgradili gornju Eusapiju, po slici i prilici svojega grada. Kažu da među stanovnicima dvaju gradova blizanaca više nije moguće razlučiti žive od mrtvih."
    Italo Calvino

    avatar

    16.10.2024. (19:45)    -   -   -   -  

  • luki2

    Jako je lijep zeleni konjic, a fotografije - savršene!Bravo!

    avatar

    16.10.2024. (22:06)    -   -   -   -  

  • starry night

    hvala, luki, ljubim!

    avatar

    16.10.2024. (22:46)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...