Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • starry night

    san o Beli i fotografije iz moje kvatrologije S KRLEŽOM IZ DANA U DAN

    avatar

    22.06.2024. (10:00)    -   -   -   -  

  • starry night

    Sretan praznik!

    avatar

    22.06.2024. (10:02)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Sretan ti dan antifašističke borbe! Krleža je baš prigodan izbor. U stanu na bivšem kvartu sam imao dosta njegovih knjiga koje su ostale tamo jer tehnički i nisu bile moje nego bakine.

    avatar

    22.06.2024. (11:58)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    uskoro će i Krležini dani ... lijepi dani sjećanja na velikog književnika i njegova impresivna djela

    avatar

    22.06.2024. (14:48)    -   -   -   -  

  • j.

    Joj, hvala na podsjećanju; možda već početkom srpnja i ja uspijem došepesati na neki događaj, intrigira me Pijana noć; to je bezvremenski tekst, za sve prilike, a meni je snažan kao da ga je pisao osamnaestogodišnjak..... :).

    I ovo sa cjediljkom povijesti, Krleža je uvijek znao naći mjeru u sebi i drugima; staviti stvari u pravi kontekst; svojom nikad zatomljenom potrebom za negacijom i propitkivanjem uvijek je davao i svodio stvari na ljudske i realne dimenzije. Kao da je zaista, kako je onomad rekao, pisao iz 2022. i pretakao svoje misli u papir onog doba pa nas pozvao sjetiti ga se kada je doživimo....

    Meni su dani i datumi daleki; previše ih je i uopće, tko danas ima pojma o čemu se radi; tko više uopće znade da je na današnji dan počeo najveći i najstrašniji sukob u povijesti koji je naše živote odredio zasvagda, jer po čerčilima i ruzveltima mi bismo kao obična trojnopaktovska stoka bili onkraj pasive i aktive u njihovim bilancama i da nije bilo te nevjerojatne sovjetske mase, tog krvavog staljinističkog klupka od mesa i čelika, još bismo danas strepili i skvičali od Aušvica i Jasenovaca kao štakori u mračnoj špajzi kada u nju kroz odškrinuta vrata prodre tračak svjetla. Danas više nikog ne zanima hoće li se s prljavom vodom baciti i dijete; bitno je da imamo u se, na se i poda se. Među ljudima više nema solidarnosti, sebičnost je jedina na cijeni, i izgleda da je to ono što od ovog lakovjernog naraštaja prolazi cjediljku povijesti.

    avatar

    22.06.2024. (15:44)    -   -   -   -  

  • starry night

    Hvala TEATRALNI!

    “When fascism comes to America, it will be wrapped in the flag and carrying a cross.”
    —Sinclair Lewis

    Izreka "Kada fašizam dođe u Ameriku, bit će umotan u zastavu i nositi križ" često se pripisuje američkom piscu i društvenom komentatoru Sinclairu Lewisu, iako se vode rasprave o njezinom točnom podrijetlu. Citat je upozorenje na mogućnost da autoritarne ili fašističke ideologije zavladaju Sjedinjenim Državama pod krinkom domoljublja i vjerskih vrijednosti.

    Izraz sugerira da bi fašizam, ako bi se pojavio u Americi, to vjerojatno učinio zaogrnuvši se simbolima nacionalizma (zastava) i religije (križ). Pozivajući se na te simbole, citat implicira da bi oni koji promiču fašističke ideje mogli koristiti pozivanje na domoljublje i vjeru kako bi dobili potporu i legitimitet za svoj program, čak i ako su njihove stvarne namjere u suprotnosti s demokratskim načelima i ljudskim pravima.

    Sveukupno, izreka služi kao upozoravajući podsjetnik da ostanete oprezni protiv manipulacije simbolima i retorikom u službi opresivnih ili antidemokratskih ideologija. Ističe važnost kritičkog ispitivanja djelovanja i motiva političkih pokreta, čak i kada se predstavljaju u poznatim ili naizgled benignim oblicima. (Quora)

    avatar

    22.06.2024. (16:12)    -   -   -   -  

  • starry night

    super, pratit ću, Shadow

    avatar

    22.06.2024. (16:16)    -   -   -   -  

  • starry night

    hvala za link, j., gore sam napisala citat s kojim se slažem, u odgovoru TEATRALNOM, nadam se da ste dobro, danas je pakao vani, i mutno, vselim se šetnji kad malo zahladi

    avatar

    22.06.2024. (16:48)    -   -   -   -  

  • luki2

    Sretan Dan antifašistićke borbe! Mnogi ne bi bili na ovome svigetu, da nema ovoga dana....Divno o Krleži, spremam se na Krležine dane. Uvihek veseli! Ljubim!

    avatar

    22.06.2024. (22:49)    -   -   -   -  

  • starry night

    Hvala luki, ljubim!, sve si točno napisala!

    avatar

    23.06.2024. (09:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...