jela sam ih, langoš lepinje, jako, jako fine, "Lángos je klasični mađarski prženi kruh koji se svugdje prodaje na uličnim kolicima i prodavačima. Može se preliti raznim sastojcima, ali se obično jede takav kakav jest. Pahuljasto i lagano, ovo omiljeno vašarsko jelo priprema se od dizanog tijesta i često s dodatkom pire krumpira za izradu krumplis lángosa (lángos od krumpira).
Tradicionalno, kada su Mađari pekli kruh u zajedničkim zidanim pećima, sačuvali bi komad tijesta i ispekli ga ujutro za doručak. Ovaj komad kruha za doručak postupno je evoluirao u duboko prženu grickalicu poput onih u drugim zemljama koje dijele kulturnu pozadinu s Mađarskom poput Turske, Srbije, Slovačke, Rumunjske, Češke i Austrije.
Ovi popularni zalogaji obično se poslužuju natrljani češnjakom, posuti solju i nekom kombinacijom kiselog vrhnja, luka, kefira, kobasica, jaja, jogurta, sira, šunke ili slanine. Naš ukusni recept koristi dodatak krumpira i poslužuje ga s češnjakom i soli. Ovaj prekrasan kruh izvrstan je dodatak juhama, poput korhelyleves, i divan je za uživanje sam. Jedite lángos svježe napravljen, jer će postati kašast kada se ohladi; ako ste napravili previše tijesta i ne morate pržiti puno diskova, tijesto možete držati u hladnjaku do tjedan dana."
29.07.2023. (23:18)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Starry: Da, langošice. U stotinu varijanti. Ja sam ih danas jela slane, sa krastavcima. Mljac! A imaš i one gdje treba kvasac, pa moraš čekati, mijesiti....:)))) Ja sam ubrzala.:)))) A sa krumpirovi tijestom su zemiakove placky. E, to je malo drugačije, zasitnije i masne. Uglavnom, mađarsku kuhinju obožavam - začinjeno, pikantno i fino. Volem!:))) Ljubim!
29.07.2023. (23:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
moja svekrva ih je pravila za prste polizati, takve više nikad neću jesti jer nje više nema, bila je tradicionalna Slavonka i nenadmašna u pravljenju dizanog tijesta, tukla ga je kuhačom u onim starinskim loncima, pa salenjake, pa kolače, pa domaće rezance, gulaši, šarani, zimnica, sve je to otišlo s njom, nema više, sad si me s langošicama podsjetila na njeno umijeće kuhanja, a ajvar, to su bile orgije u dvorištu s pečenjem paprika, mljevenjem, miješanjem, sve je to nestalo...
30.07.2023. (01:03)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Starry: Tvoja svekrva je kao preslikana moja baka! Vrsna kuharica, svake je godine spremala zimnicu, a njeni langoši su do danas nezboravni. Hvala Ti. Ljubim!
30.07.2023. (22:43)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
jela sam ih, langoš lepinje, jako, jako fine, "Lángos je klasični mađarski prženi kruh koji se svugdje prodaje na uličnim kolicima i prodavačima. Može se preliti raznim sastojcima, ali se obično jede takav kakav jest. Pahuljasto i lagano, ovo omiljeno vašarsko jelo priprema se od dizanog tijesta i često s dodatkom pire krumpira za izradu krumplis lángosa (lángos od krumpira).
Tradicionalno, kada su Mađari pekli kruh u zajedničkim zidanim pećima, sačuvali bi komad tijesta i ispekli ga ujutro za doručak. Ovaj komad kruha za doručak postupno je evoluirao u duboko prženu grickalicu poput onih u drugim zemljama koje dijele kulturnu pozadinu s Mađarskom poput Turske, Srbije, Slovačke, Rumunjske, Češke i Austrije.
Ovi popularni zalogaji obično se poslužuju natrljani češnjakom, posuti solju i nekom kombinacijom kiselog vrhnja, luka, kefira, kobasica, jaja, jogurta, sira, šunke ili slanine. Naš ukusni recept koristi dodatak krumpira i poslužuje ga s češnjakom i soli. Ovaj prekrasan kruh izvrstan je dodatak juhama, poput korhelyleves, i divan je za uživanje sam. Jedite lángos svježe napravljen, jer će postati kašast kada se ohladi; ako ste napravili previše tijesta i ne morate pržiti puno diskova, tijesto možete držati u hladnjaku do tjedan dana."
29.07.2023. (23:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U zvijezdama piše
ja to zovem
poderane gače
29.07.2023. (23:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Zvjezdana: Da, ovdje se zovu poderane gaće.:)))Ljubim!
29.07.2023. (23:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Starry: Da, langošice. U stotinu varijanti. Ja sam ih danas jela slane, sa krastavcima. Mljac! A imaš i one gdje treba kvasac, pa moraš čekati, mijesiti....:)))) Ja sam ubrzala.:)))) A sa krumpirovi tijestom su zemiakove placky. E, to je malo drugačije, zasitnije i masne. Uglavnom, mađarsku kuhinju obožavam - začinjeno, pikantno i fino. Volem!:))) Ljubim!
29.07.2023. (23:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
starry night
moja svekrva ih je pravila za prste polizati, takve više nikad neću jesti jer nje više nema, bila je tradicionalna Slavonka i nenadmašna u pravljenju dizanog tijesta, tukla ga je kuhačom u onim starinskim loncima, pa salenjake, pa kolače, pa domaće rezance, gulaši, šarani, zimnica, sve je to otišlo s njom, nema više, sad si me s langošicama podsjetila na njeno umijeće kuhanja, a ajvar, to su bile orgije u dvorištu s pečenjem paprika, mljevenjem, miješanjem, sve je to nestalo...
30.07.2023. (01:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Demetra
Langošice ili longolo u mom dijelu Slavonije nisu poderane gače. Te gače se rade od istog tijesta kao i za krafne, a longolo je bez germe. Eto.
30.07.2023. (13:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Demetra: Da, istina. Dobro, ja sam moje radila bez kvasca.:))))) Ali princip je sličan - sve su ostalo nijanse.:)))) Ljubim Te!
30.07.2023. (13:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
pamtim, to je okus djetinjstva...
30.07.2023. (15:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Starry: Tvoja svekrva je kao preslikana moja baka! Vrsna kuharica, svake je godine spremala zimnicu, a njeni langoši su do danas nezboravni. Hvala Ti. Ljubim!
30.07.2023. (22:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
luki2
@Dinaja; Tako je, baš okus djetinstva. Ljubim!
30.07.2023. (22:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...