Komentari

luki2.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • starry night

    jela sam ih, langoš lepinje, jako, jako fine, "Lángos je klasični mađarski prženi kruh koji se svugdje prodaje na uličnim kolicima i prodavačima. Može se preliti raznim sastojcima, ali se obično jede takav kakav jest. Pahuljasto i lagano, ovo omiljeno vašarsko jelo priprema se od dizanog tijesta i često s dodatkom pire krumpira za izradu krumplis lángosa (lángos od krumpira).

    Tradicionalno, kada su Mađari pekli kruh u zajedničkim zidanim pećima, sačuvali bi komad tijesta i ispekli ga ujutro za doručak. Ovaj komad kruha za doručak postupno je evoluirao u duboko prženu grickalicu poput onih u drugim zemljama koje dijele kulturnu pozadinu s Mađarskom poput Turske, Srbije, Slovačke, Rumunjske, Češke i Austrije.

    Ovi popularni zalogaji obično se poslužuju natrljani češnjakom, posuti solju i nekom kombinacijom kiselog vrhnja, luka, kefira, kobasica, jaja, jogurta, sira, šunke ili slanine. Naš ukusni recept koristi dodatak krumpira i poslužuje ga s češnjakom i soli. Ovaj prekrasan kruh izvrstan je dodatak juhama, poput korhelyleves, i divan je za uživanje sam. Jedite lángos svježe napravljen, jer će postati kašast kada se ohladi; ako ste napravili previše tijesta i ne morate pržiti puno diskova, tijesto možete držati u hladnjaku do tjedan dana."

    avatar

    29.07.2023. (23:18)    -   -   -   -  

  • U zvijezdama piše

    ja to zovem
    poderane gače

    avatar

    29.07.2023. (23:21)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Zvjezdana: Da, ovdje se zovu poderane gaće.:)))Ljubim!

    avatar

    29.07.2023. (23:37)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Starry: Da, langošice. U stotinu varijanti. Ja sam ih danas jela slane, sa krastavcima. Mljac! A imaš i one gdje treba kvasac, pa moraš čekati, mijesiti....:)))) Ja sam ubrzala.:)))) A sa krumpirovi tijestom su zemiakove placky. E, to je malo drugačije, zasitnije i masne. Uglavnom, mađarsku kuhinju obožavam - začinjeno, pikantno i fino. Volem!:))) Ljubim!

    avatar

    29.07.2023. (23:41)    -   -   -   -  

  • starry night

    moja svekrva ih je pravila za prste polizati, takve više nikad neću jesti jer nje više nema, bila je tradicionalna Slavonka i nenadmašna u pravljenju dizanog tijesta, tukla ga je kuhačom u onim starinskim loncima, pa salenjake, pa kolače, pa domaće rezance, gulaši, šarani, zimnica, sve je to otišlo s njom, nema više, sad si me s langošicama podsjetila na njeno umijeće kuhanja, a ajvar, to su bile orgije u dvorištu s pečenjem paprika, mljevenjem, miješanjem, sve je to nestalo...

    avatar

    30.07.2023. (01:03)    -   -   -   -  

  • Demetra

    Langošice ili longolo u mom dijelu Slavonije nisu poderane gače. Te gače se rade od istog tijesta kao i za krafne, a longolo je bez germe. Eto.

    avatar

    30.07.2023. (13:01)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Demetra: Da, istina. Dobro, ja sam moje radila bez kvasca.:))))) Ali princip je sličan - sve su ostalo nijanse.:)))) Ljubim Te!

    avatar

    30.07.2023. (13:45)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    pamtim, to je okus djetinjstva...

    avatar

    30.07.2023. (15:40)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Starry: Tvoja svekrva je kao preslikana moja baka! Vrsna kuharica, svake je godine spremala zimnicu, a njeni langoši su do danas nezboravni. Hvala Ti. Ljubim!

    avatar

    30.07.2023. (22:43)    -   -   -   -  

  • luki2

    @Dinaja; Tako je, baš okus djetinstva. Ljubim!

    avatar

    30.07.2023. (22:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...