Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (84)

Marketing


  • starry night

    Genijalan Levitan, objavljujem ga metodom slučajnog odabira - prva knjiga koju žmirečki izvučem iz stoga:

    “Levitan” je, također, bio jedna od kultnih knjiga punkerske i novovalne mladeži, kojoj je imponirala Zupanova ludo hrabra oporba sistemu, piščev antikomunizam. Valja objasniti da je u ono vrijeme sadržaj tog pojma bio ponešto drukčiji nego danas, i obuhvaćao je sve ono što bi skandaliziralo Partiju, bilo izgovaranjem zabranjenih istina, bilo širenjem prostora slobode i pomicanjem horizonata prema Zapadu, ali i prema istoku. Antikomunistički su bili Azra i Pankrti, Mladina, Tribuna i Katedra, Student, Književna reč, Danilo Kiš i Karlo Štajner… Budući nacionalisti još uvijek su slatko hrkali po centralnim komitetima, Franjo Tuđman se, kako čitamo u njegovim dnevnicima iz tog vremena, lomio između oduševljenja ustašijom koja je klala Srbe (“Mentalitet, koji se toliko puta, zapravo neprestano, očitovao u srpsko-hrvatskim odnosima – na koji se s hrvatske strane odgovorilo na odgovarajući način jedino u nesretno doba NDH.” U nadnevku za 18. listopada 1979.) i oduševljenja Gustavom Husakom i praksom marksizma-lenjinizma, kao što su i u drugim dijelovima Jugoslavije budući nacionalisti i očevi nacija još uvijek zadovoljno hrkali nakon nedjeljnog ručka, i ne samo da nisu pomišljali na antikomunizam, nego bi se grozili te neodgojene, pijane i drogirane mladeži, čak i ako bi načuli nešto o njezinim aktivnostima. A Zupana sasvim sigurno nisu čitali.

    Miljenko Jergović https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/vitomil-zupan-pcele-i-ljudi/

    avatar

    04.02.2023. (15:57)    -   -   -   -  

  • luki2

    Genijalno izabran odlomak; da - kultna knjiga. Gustav Husak je bio jedan od najgorih vladara u Čehoslovačkoj, a rugali su mu se: "Gusti, prdol do kapusti.":))))) Ljubim!

    avatar

    04.02.2023. (18:43)    -   -   -   -  

  • luki2

    Hvala za Miu; da - bio je hod po rubu.:(((( Nadam se da će sada biti dobro; oporavak ide jako dobro. Ljubim!

    avatar

    04.02.2023. (19:06)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Dobar izbor, iskreno preskočio sam onaj dio o komunizmu rađe se fokusiram na sadašnjost a župnici naravno dominiraju iako smo "svjetovna država" kao i "demokratska" (mrtvo slovo na papiru) doduše ni komunisti nisu prošlost ipak u svima nama s normalnim pogledima na život nenormalni vide "komuniste" (jugoslavene četnike nastavi niz...)

    avatar

    04.02.2023. (20:54)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Klik na blog jednog velikog debila

    avatar

    04.02.2023. (21:54)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Nisam čitala. :)

    avatar

    04.02.2023. (22:19)    -   -   -   -  

  • starry night

    Zupan je izrazito prezirao farizejce i prenemaganje malograđanskih snobića, uostalom kao svaki normalan čovjek što mu se gade licemjeri, ona vulgarna ali istinita fraza - "pica sa dva lica", baš, baš, :

    „Upoznao sam veoma uvaženu i religioznu gospođu — njenom sinu sam davao časove matematike. Jednom sin nije bio kod kuće — otišao je s drugovima na skijanje — a ona me zadržavala da ostanem. Morao sam da pijem s njom čaj s rakijom, ili bolje, rakiju s čajem, u kuhinji, pod jakim svetlom. Raspitivala se o mom odnosu prema religiji. Nisam joj previše zamerao — znao sam da svakog jutra ide na bogosluženje i da ne propušta pričešće — pa sam se dovijao kako sam znao i umeo. Osetila je da moja vera nije baš čvrsta i počela je sa misionarstvom. Govorila mi je o bogu, o zagrobnom životu, o raju i paklu, o Saulu, koji se preobratio u Pavla i postao svetac, najzad o Hristu prema kojem je gajila odnos današnjih ,,fanova“ prema svojim idolima. Za nju je on bio jako lep muškarac, vrlo inteligentan, umeo je da dominira u svakom društvu, muškarci i žene su jednostavno sedeli oko njega i posmatrali ga — ukratko, samo što nije rekla kakav je to plejboj bio. To me je zbunjivalo. Nisam religiozan, taj čovek mi je — kad sam zrelo razmislio — bez obzira na to da li je zaista živeo ili nije bio nekako bratski blizak. Da nisam bio razuzdan čovek, mangup i kavgadžija voleo bih da budem kao on. Zlatna sredina me nije interesovala.
    Ubrzo sam primetio da ženska ima nekakve planove sa mnom. Počela je polako da me zavodi. Stavljala mi je ruku čas na rame, čas na ruku, čas na bedro. Usput mi je pričala Hristovu biografiju. Znala je napamet i neke stihove svete Terezije de Isus koji govore o sjedinjenju s njim i to vrlo vatreno, šteta što ih ne znam da ponovim. Frina se zanimala kako je gospođa izgledala. Zgodna, nešto iznad tridesete, punih nogu, prerano je postala udovica, dupe kao u kobile. Takvo, da bi je čovek odmah poželeo, kad se ne bi plašio svih onih ceremonija oko kršenja šeste zapovesti božje. Hodala je svetom s tako ozbiljnim i strogim izrazom, da bi odbila svakog ženskara koji ne bi hteo da izgubi mnogo vremena i truda s njom. Đavo ženski, ustanovila je da je Hrist u mladosti možda izgledao kao ja. Morao sam da gledam u raspeće na zidu, gde je razapeti bio zaista lepog stasa, malo takvih sam video u svetu. Pri tome je — za poređenje, opipavala moj stas, skinula mi je sako i odvezala kravatu, verovatno zato što u Hristovo vreme Jevreji nisu nosili kravate. Košulju mi je otkopčala zbog vrućine. Poljubila me u usta zbog sve veće sličnosti između mene i njenog idola. Mirno sam je uhvatio za zadnjicu, ali mi je polako odgurnula ruku. „Da se tucamo?“ pitao sam sasvim poslovno. Zatvorila mi je dlanom usta i šapnula na uvo: „Bez takvih reči, dragi moj. Moraš biti dobar. Obećaj da češ biti dobar!“
    Nije čekala odgovor. Milovala me ispod košulje spuštajući mi niz grudi šaku prema trbuhu, brbljajući istovremeno svete legende. Izula mi je cipele i čarape, jer je, kobajagi, htela uporediti noge, skinula mi je košulju, majicu i pantalone — pa me ogrnula šarenim stolnjakom.
    Verovatno sam bio jako smešan sedeći tamo u kratkim gaćama, ogrnut stolnjakom, ona me zasipala bujicom reči i uporno gurala moje ruke od sebe, a da to uopšte nije uticalo na njeno pripovedanje. Kad je stigla do mesta kad Hrista javno skidaju, rekla je: „pred muškarcima i ženama!“ Bila je zajapurena u licu, nastavljala je: kako je patio, onako stidljiv ... i da su ga žene gledale sasvim golog ... da su videle sve ... sve, sve ... i ono ... sve, sve ... Da nema veće muke za stidljivog čoveka od toga da pokaže sve. I da i mi moramo patiti za njega ... I tako se, drhteći od uzbuđenja, skinula do gola, ostavila je samo natikače sa visokim potpeticama .. . Jasno, pri tome ni za tren nije ućutala ... Svukla mi je i gaće, praveći se pri tome kao da ne vidi mog divljaka koji je podigao glavu. Mislio sam najzad smo stigli! Taman posla! Onda je Hrist bio bičevan. I mi moramo trpeti u njegovo ime. Dodala mi je pleteni pseći bič (iako nisu imali psa u kući) i napela guze, moleći se glasno. Zalepio sam joj jednu vruću na onako lepu oblikovanu duplu poluloptu. Tada sam primetio da ima jedva vidljive, roze tragove od biča po leđima i guzi. Postao sam radoznao, ima li nekoga ko je bičuje, ili to radi sama. Dao sam joj bič i rekao: „Radi to sama!“ Prvo se branila, ali je bila u skoro histeričnom grču od očekivanja, suze su joj tekle niz lice, počela me je porediti s kukavicom, nazvala me čak i antihristom, zatim je dograbila bič — i da vidite kako čovek može biti nemilosrdan prema sebi! Molila se na sav glas. Dala mi se prosto na podu, glasno izgovarajući litanije (smiluj nam se, moli za nas, i tako dalje, pa „tebi vapimo kukavni bednici“), dok sam je glasno psovao i govorio prostakluke, nije slušala kad sam je uveravao kakva je kurva farisejska. Što sam je više ružio, to je sve bolje mešala ispod mene — sinulo mi je, psovke i prostakluci izazivaju kod nje sličan slatki bol kao bi

    avatar

    04.02.2023. (23:52)    -   -   -   -  

  • starry night

    č malopre. Bio sam, dakle, iskorišćen do kraja.
    Na kraju je ustala i ponela odeću u kupatilo, a ja sam se obukao u kuhinji. Kad se vratila, bila je očešljana i opet dostojanstvena gospođa koja mi se obraćala sa vi i uskoro je napomenula kako je kasno. Retko se dešavalo da mi se žena ogadi — ova jeste pre svega, bio sam premlad za takva složena iskustva. Uz to, veoma rano sam počeo da prezirem fariseje — bog zna, nisam li nagonski u njima naslutio svoje buduće ljute protivnike? Kod vrata me ljubazno zamolila da dođem na narednu instrukciju. „Dupe ti je perfektno“, rekao sam joj na oproštaju, „ali bi bilo bolje da Hrista izostaviš pri kurvanju.“ Samo su joj se suzile zenice. Zatvorila je vrata za mnom.“

    Laku noć, društvo :))

    avatar

    04.02.2023. (23:56)    -   -   -   -  

  • starry night

    "Izula mi je cipele i čarape, jer je, kobajagi, htela uporediti noge, skinula mi je košulju, majicu i pantalone — pa me ogrnula šarenim stolnjakom." ahahahhhhahahahahahah kako se uzbuđuje sexualno mističarka, sve mora biti čedno i klečeće i ličiti na prizor iz Quo vadis, domine, uz puno uzdaha i svetih jecaja i flagelantski bič za istjerianje grijehova iz debele guze koja je skupljalište grijehova sama i treba ju dobro izbičevati da bi lice nosilo nad takvom griješnom guzicom svetački, strogi izraz; kad god vidim strogu neku popinu ili babuskaru, odmah pomislim koji šupak, čovjek se može samo smijati nad vlastitom guzom, jedino farizej i sajko zauzima nad svojom guzicom strogi izraz lica, što je guza griješnija, maska dostojanstva i strogoće je odvratnije licemjerna, pa možemo reći da je strogo, svetačko i svečano lice u obrnutoj proporcionalnosti s lakomošću njegove guzice i u direktnoj proporcionalnosti s glupošću njegovog mozga. Što više rekvizita za potvrdu dostojanstva lica, ono je grotesknije i licemjernije u odnosu na realnost imanja i potrebe njegove guzice. Što veći šešir i viša kapa, odvratnija i licemjernija guzica.

    avatar

    05.02.2023. (09:45)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Evo malo priloga temi klerofašisti na trgu

    avatar

    05.02.2023. (10:37)    -   -   -   -  

  • starry night

    ego mudroserstvo ispod mog nivoa, sorry, nemrem to čitati :)), možda da psihijatar to pogleda, znači, stav može biti ok a da je osoba manijakalna, mislim, pozz

    avatar

    05.02.2023. (10:56)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Ma je ludacha ali apropo klečavaca je u pravu :)

    avatar

    05.02.2023. (11:02)    -   -   -   -  

  • starry night

    pa velim, stav je OK

    avatar

    05.02.2023. (11:04)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    I jesi bila na prosvjedu))

    avatar

    05.02.2023. (11:11)    -   -   -   -  

  • starry night

    e, di si ti :))))))))))))))))

    avatar

    05.02.2023. (11:16)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    Evo dosao s prosvjeda nosio onan Transparent Moja pipica moja slobodica

    avatar

    05.02.2023. (11:18)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    ))))))))))

    avatar

    05.02.2023. (11:19)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    Ima u podne jos jedan prosvjed

    avatar

    05.02.2023. (11:22)    -   -   -   -  

  • starry night

    :)))))))))))))))))))))))))))))) pa da, skinite se s pipice :)))))))))))))))))))))

    avatar

    05.02.2023. (11:27)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    Nisam ni Orao ni kopao a ti)))

    avatar

    05.02.2023. (11:32)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    https://youtu.be/hqTIEPiCK9A

    avatar

    05.02.2023. (11:34)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    Hoces ici na prosvjed

    avatar

    05.02.2023. (11:42)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    Dobar zdravstveni sistem je ipak svima od koristi pa i kokoskama pardon Pipicama

    avatar

    05.02.2023. (11:45)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    https://youtu.be/dkz8PWNVuts

    avatar

    05.02.2023. (12:41)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    https://youtu.be/qBl-7ootMDI

    avatar

    05.02.2023. (12:44)    -   -   -   -  

učitavam...