Komentari

starrynight2022.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • starry night

    Pjesma mog omiljenog romantičnog pjesnika, i moje fotke za ilustraciju.

    "Činjenica da je poginuo s točno 27 godina, svrstava ga u takozvani "klub 27", tj. skupinu utjecajnih i poznatih ljudi koji su pod nerazjašnjenim okolnostima umrli s 27 godina (Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, itd.). Okolnosti pod kojima je poginuo doista jesu nerazjašnjive, jer se već na njegovom sprovodu na zagrebačkom Mirogoju govorilo o samoubojstvu. Toj tezi u prilog ide i dopisnica upućena Milanu Ogrizoviću, koju je napisao samo nekoliko sati prije pogibije: "Moj dragi, još te jednom pozdravljam. Jutro je i u 10 sati trebamo navaliti. Sunce je, nedjelja i divno, toplo jutro. Čovjek bi čisto poželio umrijeti u ovako sunčan dan. Reci Santissimi da se pomoli za upokoj duše moje, ako me više ne bude." Ne može se sa sigurnošću reći je li Fran pogođen metkom u srce u slučajnom okršaju ili je namjerno izašao na šanac i stajao tamo kao meta. Treba pritom napomenuti da, iako je bio naklonjen hrvatskim pravašima, nikada nije osjećao mržnju prema Srbima, niti se u ratu borio protiv Srba. Da je to tako, najbolje će nam ilustrirati njegove vlastite riječi s jedne dopisnice koju je poslao s bojišta: "Jučer sam se sastao sa jednim srbijanskim oficirom. Njegova rojna pruga je nasuprot mojoj. Zato smo se svejedno rukovali i sasvim prijateljski debatirali. Kavalirski suparnici!" (Wiki)

    avatar

    22.01.2023. (21:45)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    Zar nisam na tvoj romanticar

    avatar

    22.01.2023. (21:48)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    )))))))

    avatar

    22.01.2023. (21:48)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    https://youtu.be/_VU9DjQpvMQ

    avatar

    22.01.2023. (21:52)    -   -   -   -  

  • starry night

    Laku noć DOS, mogu ti reći da mi se jako svidjela ona priča o prosjaku u bivšem postu, i lijepo si napisao, ljudina si, ln :))

    avatar

    22.01.2023. (22:12)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    Lako za nas obicne smrtnike Laku noc Starry

    avatar

    22.01.2023. (22:26)    -   -   -   -  

  • DreamOfStone

    https://youtu.be/hk4IjPPbL_Y

    avatar

    22.01.2023. (22:31)    -   -   -   -  

  • luki2

    Divna objava, Starry! Bravo! Ljubim!

    avatar

    22.01.2023. (23:16)    -   -   -   -  

  • starry night

    Hvala, luki, ljubim!

    avatar

    22.01.2023. (23:48)    -   -   -   -  

  • _m

    Sjećam ga se po Crn-bel. Ovdje mi se dopada korištenje Mjesečine. Nikako ne mogu progutati muški Mjesec, ako je već Sunce srednje. Isto tako, teže gutam duh, a pogotovo u trojstvu gdje je ženska prisutnost nepoželjna i, gotovo bih mogao reći, rasistička, a što bi bio eufemizam mnogo više uznemirujućeg epiteta. I eto, duša je postala anakrona kategorija, iako je od davnina njezin nadomjestak - duh vizualno interpretiran golubicom (?!?).

    avatar

    23.01.2023. (10:24)    -   -   -   -  

  • starry night

    DUŠA
    Et: lat. anima = zrak, vjetar; miris; emanacija; dah; životno načelo; vegetativna duša; duša (bez tijela); sjena; život, živo biće.
    Kakve je prirode duša? U kakvom je ona odnosu spram tijela, duha...? Kakve i koliko funkcija ima (Taoisti smatraju da postoje tri više duše, houen, i sedam duša koje ostaju živima poslije smrti, p'o. Te duše nisu isto što i duh, chen, koji je njihovo središte i sjedište. U Sjevernoj Africi smatra se da je krv nosilac ,,vegetativne duše (nefs)..., a sjedište joj je u jetri", dok su „,kosti nosilac suptilne duše, odnosno daha (rruh)..., čije je sjedište srce“ (Jean Servier, Les Portes de l'Anée, 1962, str. 23).
    Kako se duša simbolički prikazuje, što su njezine materijalizacije i imena (u Iranu ih ima 13)?...
    1) duša-život: životno načelo tijela (cf. animare = oživljavati, dati život), moć oživljenja fizičkog, tjelesnog, materijalnog.
    Jednu od prvih definicija duše nalazimo u Platona (Fedon, 105c) :,,Što treba da uđe u tijelo da [ono] živi? - Duša." (Platon smatra da postoje tri vrste duše: umna, voljna i požudna (cf. Država, IV, 436a sq).

    DUH
    Lat.,,spiritus, us, m. = dah (zraka), vjetar; duhanje; izdah, emanacija; miris; zrak, atmosfera; dah, izdisaj, disanje; ...dah života, život; jecaj, uzdah; psikanje (zmije); duh, osjećaji, srce..." (H. Goelzer, 1928) Gotovo u svim jezicima svijeta, „duh" dolazi od „dah", primjerice ru'ah u hebrejskom, pneúma u grčkom, âtman u sanskrtu.
    No čemu je „,duh" suprotan: „životu", „materiji“, „duši“...? Kakvom ustrojstvu pripada ta riječ (u Židova postoji nefesh - neshamah-ru'ah - lĂŞb - basar, tj. život - duša - duh - srce - pĂ»t (tijelo))? Što ,,duh" zapravo znači, što se tom riječju prevodi (u kineskom, houen = duša-dah, po = duša krvi, kouei = demon, chen = snaga, moć)? Postoji li više vrsta ,duha"? Je li posrijedi čovjek ili nadnaravno biće? Postoji li razlika između „duha“ i „duše“, „,duha“ i „Ja“, „genija“...? Mijenja li se značenje ako se promijeni očište...?
    Zapadna tradicija obično duhu pripisuje svojstva poput bitka, života, mišljenja (cf. Plotin, Eneade, V, 4, 2, 44; VI, 9, 2, 24; V, 5, 1, 38) (v. pneumatologija).

    MJESEC
    Mjesec je simbol biološkog ritma: Kao nebesko tijelo koje raste, smanjuje se i iščezava, kojega je život potčinjen univerzalnom zakonu evolucije, rađanja i smrti... Mjesec ima patetičan životopis, baš kao i čovjek... ali njegova smrt nikad nije konačna... Zbog toga vječnog vraćanja svome početnom obliku, zbog te beskonačne periodičnosti, Mjesec je izrazito nebesko tijelo ritma života... On upravlja svim kozmičkim razinama što se podvrgavaju zakonu ciklične evolucije: vodama, kišom, vegetacijom, plodnošću... (ELIT, 139).
    Mjesec isto tako simbolizira i vrijeme koje prolazi, živo vrijeme kojemu je on mjera svojim fazama što pravilno slijede jedna drugu.

    ***
    Dodala bih i da je On (Mjesec) njezin SATELIT. To je bitno. On se vrti oko Nje, ne Ona oko njega, tako su stvari postavljene u svemiru. Njegova svjetlost je lažna, zrcalna, noćna, on obmanjuje, putuje, skriva se iza oblaka, raste i smanjuje se, privlačan i neulovljiv, vrteći se vječno oko Nje.

    avatar

    23.01.2023. (12:17)    -   -   -   -  

  • starry night

    Mislim Luna, žensko, je li to baš tako ili je upravo obratno, kao i sve čemu nas uče priglupi?

    avatar

    23.01.2023. (12:37)    -   -   -   -  

  • _m

    Ja sam prikazao samo svoj osobni dojam i pokušao nezadovoljstvo protumačiti ekumenskim utjecajem postojećih definicija koje su mi poznate. Uz napomenu kako On (Mjesec) nije jedini Zemljin satelit. 2016. godine otkriven je Kamo'oalewa, doduše nije toliko velik, promjera je pedesetak km, ali postoji. Nešto važnije jest, zašto je Ona (Zemlja), a On (Mjesec) i zašto bi masa u prostoru (stvari postavljenih u svemiru) svojom veličinom određivala rodnost bilo čemu?

    avatar

    23.01.2023. (12:46)    -   -   -   -  

  • starry night

    Fizika, matematika, kemija, biologija, to su genijalni predmeti i bitan je znanstveni a ne opsjenarski i vjerski pristup koji trgovci vjeroprivredom reklamiraju po sekularnim školama iz čistog financijskog interesa, pop ima sve besplatno i još pere mozak djeci glupošću o drugotnosti i prvotnosti što je naprosto neprobavljivo i izaziva proljev u bespolnom crijevu. Ima svašta, zato postoji znanost, obrazovanje, škola, matematika, kemija, biologija, fizika, i to je ogromna odgovornost inteligenata kakvo će obrazovanje pružiti institucionalno stanovništvu, ili će prodavati maglu. Taj Balkan, koje priče tu idiotske cvatu, od Adamovog rebarca do ravne ploče, i "svi smo mi taj i taj", XY, ubica neki i luđak. Čisti, pakleni idiotizam. Nema zraka. Guši blesavoća, vladaju idioti, idiot grune špek na čelo i čašu vina u šaku i veli jebo te IQ. Za povratit. Vladaju idioti. Princip mora postojati u svemu, on matematički je vrijedeći ili nije. ako mi kreten postavi jednadžbu da 2 + 2 mogu biti i 5, volšebnom voljom, znači da je ludara uspostavljena. Za zdravu osobu 2+2 je 4, za luđaka može biti bilo koji broj, za neurotika 2+2 je 4, ali je on zbog toga nesretan :))))))))))))))))), to bi bilo o putokazu u kaosu uspostavljenom ulaskom opsjenara u sekularne obrazovne ustanove, opsjenar uči da dva plus dva može biti bilo što ako On tako kaže, LU -DI -LO!!!!! I to je temeljno pitanje u ludari luđacima, može li 2+2 biti 5 ako On tako kaže???????? Staljin, Hitler, neki luđak in charge, nešto volšebno što treba nekom šupku da bi imao besplatnu klopu i struju u kuriji za koju radi raja koju kuba u zdrav mozak da 2+2 je što kaže on a ne kad pobrojiš svoja dva plus dva prsta. To mi prodaju idioti, i ne samo to, nego razvlače glupost ko svinjska crijeva za kobase da bi dokazali nedokazivo, tko ima živaca trpiti smrad pri tome, ili jednostavno otići. :****((

    Određivanje rodnosti predmetima je stvar lingvistike i znanosti o jeziku.

    avatar

    23.01.2023. (13:28)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Pamtim ga po "Crn - bel". :)) Nisam znala za njegovu biografiju.

    avatar

    24.01.2023. (01:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...