Komentari

astrosailor22.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


 • TEATRALNI

  A, svašta! i tuživanja su se modernizirala jedni klikom.

  avatar

  08.11.2021. (12:14)    -   -   -   -  

 • vilimstvor

  kina, hrvatska, amerika ?.. sve isto, pravda je skupa...

  avatar

  08.11.2021. (18:29)    -   -   -   -  

 • ZlicaOdOpaka

  Barem djeluje da ide na bolje.

  avatar

  09.11.2021. (08:37)    -   -   -   -  

 • Blogokviz

  I jesi optužio koga? :))

  avatar

  09.11.2021. (10:27)    -   -   -   -  

 • morska iz dubina

  Vrijeme će učinit svoje....ako vremena bude...

  avatar

  09.11.2021. (18:44)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  Ha, zanimljiv post. U Indiji sam bio dvaput, a Kinom, Japanom, Brazilom i Meksikom rudimentarno sam prošetao putem Google Street View-a mnogo puta i satima, naročito noću. :) Indiju, dakako, volim zbog njezine duhovnosti i drevne, arhajske kulture (dok mi je moderni Bangalore doslovno isisavao dušu), no došao sam do zaključka da su kompletno cijela Azija i Južna Amerika, a možda čak i cijela (visoko razvijena) Sjeverna Amerika u smislu civilizacije i kulture u jednom trajno predeuropskom stadiju. Jednom sam tako "šetao" brazilskim glavnim gradom Brasiliom više od sata - u središtu futuristički arhitektonski besmisao s pretjerano velikim praznim površinama, a na periferiji siromašne uličice s beskrajnim nizovima jadnih potleušica. Uglavnom, nakon tih sat vremena osjećao sam se veoma loše, prazno, opustošeno, osiromašeno. A onda sam, onako nasumce, pogledao kartu Europe i moj je pogled sasvim slučajno pao na talijansku Bolognu. O, đizs, kako li sam samo nakon te jebene Brasilie uživao u ulicama Bologne! U tom divnom europskom duhu! U toj staroj europskoj civilizaciji i kulturi, koja danas nema suparnika nigdje u svijetu! Već se samo kroz Google Street View može dobiti toliko puno povratnih informacija o tome što smo i tko smo mi Europljani - i dakako, moramo to naslijeđe čuvati kao zjenicu oka.

  avatar

  09.11.2021. (22:25)    -   -   -   -  

 • Mariano Aureliano

  Mi, naravno, ne možemo dokraja shvatiti kineski ili japanski kolektivni duh, no svakako kineska represivna tehnološka čuda ne bismo smjeli ni u najgorim noćnim morama uvoziti u Europu. Mi Europljani moramo dalje oplemenjivati svoj rafinirani individualizam da bude sve suosjećajniji, sve senzitivniji, sve plemenitiji i čestitiji, sa sve više starog dobrog europskog univerzalizma. Zemlje poput Kine preskočile su stoljeća, kompletnu renesansu, barok i sve što je dalje slijedilo, i sad su se dokopale moćnih tehnoloških mogućnosti. Mudrost drevne Kine je velika, izvanredna, i ona možda pozitivno utječe na svakodnevicu Kineza u raznim smjerovima. Kinezi, također, možda imaju vrlo razumne i učinkovite metode održavanja velikih sustava, i ne kažem da u mnogočemu njihova tehnološka pismenost nema velikih praktičnih prednosti (sve sam to gledao u raznim zanimljivim videima ili dokumentarcima, dakle nije iz prve ruke), pa ipak, trajno imam loš osjećaj da je Kina prijetnja cijelome svijetu, da je ona jedan pomalo gmazovski relikt davnine (pri čemu pod "gmazovski", naravno, ne mislim ni na što od teorija zavjere, he he) u bizarnom miksu s tehnologijom jedne pogrešne, distopijske verzije budućnosti.

  avatar

  09.11.2021. (22:37)    -   -   -   -  

 • astrosailor

  @vilims: je, samo u Kini dok skužiš kome moraš platiti more bit kasno!
  @Bkviz: a ko bi ga znal, možda i jesam! U tome je problem tamo, nikad ne znaš što "Oni" rade/misle s onim što ti radiš.
  @Mariano: lijepo razmišljanje i slažem se da se moramo držati svojeg, krvavo izborenog kroz sve društvene revolucije. S kineskog gledišta, naravno, to je beskorisno. Ili korisno onoliko koliko je slična "mekana" verzija bila korisna Indijcima, koji i dalje sjede dvije tisuće godina unatrag. Ali, ali, ja bih rekao: Indijci sjede ali i slijede na sebi normalan način događaje oko sebe. Ne guraju se napred, preuzeti neku vodeću ulogu u bilo čemu. I ne nestaju, nego radije naseljavaju, i dalje, svijet, i to inteligentno, znanjem, ne uglavnom kao sitni dućandžije kao Kinezi. U institutu imamo 10 indijskih studenata na 1 kineskog. Svatko može otvoriti dućan, ali ne može svatko biti vrhunski astrofizičar (ili radije astrofizičarka, jer ih je pola-pola, žene su tu ušle na velika vrata!). Represija rađa represirane podanike, slobodni mislioci teže prežive.

  avatar

  10.11.2021. (11:54)    -   -   -   -  

 • nisan EL DIABLO

  Sićan se kineskih delegacija, koje su posjećivale Šibenik...
  tamo negdi 70 ih godina.. koji su bili atrakcija u odijelima od trliša..
  modre boje, svi isto odjeveni s kapama na glavi... ka da su tvornički
  radnici priko marende kolektivno došli u centar grada.:))

  avatar

  12.11.2021. (19:47)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...