Komentari

teutinaljubav.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • astrosailor

  Hvala za lijep prikaz! Mjesto "svete knjige" uspješno zauzima spis Kojiki. Ne znam je li kod nas preveden, čitao sam poljsko izdanje i fantastično je, čita se ko scenarij (merde!, morao sam pogledati u riječnik kak se screenplay veli na hrv! Vrijeme za doć doma!) kompjuterskih igrica-zapravo su mnoge uzete direktno iz te knjige. Što se šinto odnosa prema smrti tiče, zdrav je: kad umreš postaneš stvar, dakle, nešto ne baš previše bitnog za animističku religiju. Uglavnom na mrtvo tijelo gledaju, uz sve poštovanje, jer to je ipak bila baka, djeda... kao na prirodni reciklažni materijal. Zato je netko lijepo rekao da se Japanci najčešće rode u Šinto a pokopani su kao budisti, čisto za utjehu rodbine, uglavnom ne pridaju tome veće važnosti.

  avatar

  22.05.2021. (15:48)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  @ Sailor ... Budizam je u Japan uvezen preko Kine i Koreje u obliku poklona iz prijateljskog korejskog kraljevstva Kudara (Paikche) u 6. stoljeću. Iako su vladajući plemići budizam dočekali kao novu državnu religiju Japana, on se u početku nije širio među običnim narodom zbog svojih složenih teorija. Bilo je nekoliko početnih sukoba sa šintoizmom, izvornom religijom Japana, ali dvije su religije uskoro mogle suživjeti, pa čak i nadopunjavati se.
  Danas se oko 90 milijuna ljudi u Japanu smatra budistima. Međutim, religija ne utječe izravno na svakodnevni život prosječnog Japanca. Sprovodi se obično obavljaju na budistički način, a mnoga kućanstva drže mali kućni oltar kako bi odali poštovanje svojim precima.
  Zanimljivo je kako se često mogu naći na zajedničkom mjestu Shinto svetišta i Budistički hramovi, jedni uz druge. Nekoliko smo puta bili u Asakusi u Tokyu gdje vlada upravo takav suživot.

  avatar

  22.05.2021. (17:06)    -   -   -   -  

 • NF

  ha, znači i oni imaju takve rituale...

  avatar

  22.05.2021. (17:16)    -   -   -   -  

 • More ljubavi

  @ NF ... Nameće se usporedba s našim običajima tjeranja zime i vragova, samo na drugi način.

  avatar

  22.05.2021. (17:22)    -   -   -   -  

 • IzgubljenaUGalaksiji:)

  prekrasan prikaz :))

  avatar

  22.05.2021. (19:26)    -   -   -   -  

 • Viatrix

  Zanimljivo iz Japana. S grahom je vezano puno običaja.

  avatar

  22.05.2021. (22:39)    -   -   -   -  

 • Duga s greškom

  Davnooo sam te pratila :) ma ima preko 15 godina :)
  Tebe i Teutu :) Sjećam se kako sam sa velikim iščekivanjem pratila anegdote o Brnu :) ali i početak ljubavi teute i starca :)

  Pronađem ponovno blogove, i vidim da kod teute ide pauza od pisanja :(
  Teuti želim puno uspjeha u rješavanju novonastale situacije i veselim se čitanju :)
  Vezano za festival iz Bloga... teško bih se ja najela od pobacanog graha sukladno godinama... :p

  avatar

  28.05.2021. (10:23)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...