Komentari

ivido.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


 • maslinapjesmaloza

  "...odoh..."
  Od jednih ktvopija drugim...

  avatar

  19.02.2021. (10:13)    -   -   -   -  

 • IzgubljenaUGalaksiji:)

  Jest. Pozdrav iz DE.

  avatar

  19.02.2021. (10:34)    -   -   -   -  

 • Vrtlog_

  Nekad je najbolje otić. Nekad i neophodno.

  avatar

  19.02.2021. (12:14)    -   -   -   -  

 • litterula

  Sretno ti bilo.

  avatar

  19.02.2021. (13:15)    -   -   -   -  

 • EuM

  Neki bi da se ne vratim, da kupe moje i mene. Neki bi da odem zauvijek,
  a da se oni ovdje žene. Neki bi da progutaju zemlju Hrvata, vraćam ti se zemljo, skuplja si od zlata. Lp

  avatar

  21.02.2021. (12:35)    -   -   -   -  

 • NEMA RAJA NA ZEMLJI

  Ova lirska pjesma slobodnoga stiha razumljiva je svakom osnovnoškolarcu: jednostavnost i shvatljivost metaforike, stihova, jezika, osjećajnosti i misaonosti.
  Ne zaobiđimo pjesnikovu namjeru pjevati (pisati) tako da čitatelja poveže s aktualnim hrvatskim problemima (životnim, političkim, nacionalnim, kulturnim...). Nije to primarna pjesnikova želja...
  Svi nabrojeni i ini problemi i uzrok su i povod pjesmi. Uranjajući u tkivo hrvatskoga nacionalnoga bića , pjesnik postupa poput katoličkoga fratra koji na Svetoj misi govori (svaki na svoj način) u propovijedi kao čovjek koji voli svoj narod (i uopće čovjeka), želeći reći da kao duhovni pastir živi i diše sa svojim vjernicima i s njima dijeli se poteškoće svakodnevnoga života.
  Dakle, nisu u oblacima ni pjesnik ni duhovnik, oni su tu sa svojima , uz svoje i u svojima, dijeleći istu sudbinu.

  Mogu vlastodršci kititi svoj stil i ovako i onako, kako vjetar puhne, ali nikako ne mogu odbaciti svoju odgovornost za svako zlo koje pritišće hrvatski narod. Ti siti i bezosjećajni krvopije nikada ne će priznati da su oni uzrok i mom i tvom odlasku u tuđinu-umrijeti.
  Tolika velika brojnost i koraraca, i vrabaca, i krpelja, i vukova (krvopija i koljača u svim obzorjima, blizim i daljim) koji piju hrvatsku krv, lome hrvatsku kralježnicu, kidaju hrvatske živce, protjeruju na fini način i mlado i staro, prodajući u bescijenje kulturno i materijalno blago...

  Ova lirska socijalna pjesma ima toplinu hrvatskoga srca i snagu hrvatske dobrote, pjesma koja ima upor u katoličkom mekom srcu koje se ne osvećuje, već sklanja, bježi pred vukovima, ne u svojoj nemoći ili kukavičluku, nego u svojoj kršćanskoj plemenitosti: TRPJETI i NE NANOSITI DRUGIMA BOLI.
  Zar to nije potvrdila daleka, i najnovija hrvatska POVIJEST?

  Nije ovo utilitarna lirska pjesma, već pjesma duboke trpnje i nenametljive molbe, jednostavne i shvatljive metaforike, stiha, jezika, osjećajnosti i misaonosti.

  A POANTA Trbuhom za kruhom, bos za srećom, uvrijeđen za pravdom,
  prava je pjesnička poslastica plemenitost, nesebičnosti i kršćanske (katoličke) snage neosvetoljubivosti i čovjekoljubivosti!!!

  SVAKA TI ČAST, KOLEGA!!!

  avatar

  21.02.2021. (17:27)    -   -   -   -  

 • EuM

  Pojavljujem hvale vrijedan komentar o izuzetnoj pjesmi, od NEMA RAJA NA ZEMLJI. PONOS I dostojanstvo hrvatskog naroda živjeti će vječno.

  avatar

  28.02.2021. (19:34)    -   -   -   -  

 • maslinapjesmaloza

  Izgubljena,
  Vrtlog,
  litterula,
  Evanđelje,
  RAJ,

  VELIKA VAM HVALA na dolasku, čitanju i tragovima!

  Moram posebno zahvaliti RAJU na znalačkoj analizi pjesme, kao na školskom satu, i EVANĐELJU koji je svojom dušom osjetio i izrekao isto.

  avatar

  04.03.2021. (11:12)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...