Komentari

mcmlx.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Kockavica

    Skinula sam pdf, nadam se sutra uz kavu uloviti mir i pročitati.

    avatar

    16.11.2020. (15:16)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    nije rijetkost da veliki umovi slično razmišljaju, kao što je još manja rijetkost da veliki umovi svakom režimu smetaju, analogno tomu mogli bi zaključiti da svi totalitarni režimi imaju isto ishodište te ih treba s istom netolerancijom ne prihvaćat

    avatar

    16.11.2020. (15:20)    -   -   -   -  

  • golden age

    - @Kockavica - bolje legne lagani klasik uz kavu, nego šimleše&šaruni koje google komercijalno prije ponudi ;)
    - @CY - analogno razmišljanje i spada u našu unutrašnju strukturu, pa i u digitalnome nam dobu

    avatar

    16.11.2020. (16:07)    -   -   -   -  

  • Nisa

    Skinula i ja, brzinski sam preletjela bez (za sada) velikog angažmana, tolerancija je zapravo trpljenje, podnošenje, pa ako ćemo baš pravo iskreno, totalno licemjerje :))

    avatar

    16.11.2020. (16:44)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Zanimljivo je što je Vuk-Pavlović to napisao 1937., kad je na vlasti Adolf Hitler i neposredno prije početka drugog svjetskog rata, za razliku od Popper koji je svoj paradoks iznio krajem drugog svjetskog rata, kada su neke stvari već bile evidentne same po sebi.
    U tom smislu i kontekstu ne bih se složila da su u pitanju dva velika uma koja slično razmišljaju.

    :)

    avatar

    17.11.2020. (08:38)    -   -   -   -  

  • golden age

    @Nisa - zato su kod velikog broja ljudi ti pragovi pomični;
    @Kockavica - da, nešto što je slično nije automatski isto;

    avatar

    17.11.2020. (08:49)    -   -   -   -  

  • mercies spill

    I ja ću pročitati. Na blogu je pred pola godine bila rasprava o toleranciji u kojoj je jedino Kockavica razumjela opasnost tolerancije.

    Kuhajući ručak pred mjesec dana, slušala sam na radio Mariji razgovor s mladom filozofkinjom iz ZG. Ona radi doktorat o Wolfu. Njen je tata bio učenik profesorice Bride na Sveučilištu u Zadru. Bridu smatraju nastavljačicom Wolfove škole, dok je njegov drugi istaknuti učenik sada budistički redovnik u jugoistočnoj Aziji. Wolf je u dva navrata protjeran s posla. Nakon 1945. proglašen je žrtvom fašizma da bi ga kasnije jedan student prozvao na predavanju – Zašto nam ne govorite o Marksu? Wolf je samo mirno izišao iz predavaonice. Taj student je kasnije rekao da nije imao ništa osobno protiv Wolfa nego da je bilo takvo vrijeme…Potom je u Skopju osnovao Institut koji i danas djeluje. Napisao je tri knjige poezije. Jednu je posvetio sinu Stanimiru a jednu unuku Ivanu. Stanimir Vuk Pavlović je, zajedno s akademikom Željkom Kućanom (također židovskog porijekla), autor najljepšeg i najkvalitetnijeg prijevoda udžbenika biokemije na hrvatski jezik. Predivno je koliko su Vuk Pavlovići obogatili naš hrvatski narod.

    avatar

    18.11.2020. (09:12)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    Hvala na upućivanje na Vuk-Pavlovića, nikad čuo, a djeluje zanimljiv, makar ne po ovom komadiću iz djela... Nisam impresioniran ovom usporedbom s Popperom, kojim također nisam impresioniran, jer s njime kao da je započelo usmrđivanje filozofije kojem sam nazoćio na Paris VII, kad je jedan od Sjedokosih Bardova (D., 1999 je to bilo) predavao a prva dva auditorija reda su bile njegove bivše ljubavnice koje su potpuno fiziološki močile stolce, a ostatak redova wannabe ljubavnice ili ljubavnici, a bilo je očito da je Bardu i Beyonce pozavidit mogla na autoerotskom seksipilu koje je pobuđivao u ogledalu...umghbrlj! Uopće mi nije bilo žao da nisam razumio ni riječi (nisam tada nimalo razumio FR), jer se mnogo veči spektakl odigravao preda mnom u vidljivom dijelu spektra. A tolerancija...je u velikom problemu već ako netko mora reći "ajde reci, bit ću toliko tolerantan/tna...", a još mnogo većem ako je to "ajde reci/piši a mi ćemo si dozvoliti biti tolerantni...", preporućam "misliocu" da ili prešuti ili pripremi AK47 ili neku inačicu istog.

    avatar

    18.11.2020. (15:18)    -   -   -   -  

  • golden age

    @MerciesSpill - PDF je uradak pok. Milana Polića koji je sasvim neka druga priča, nestrpljivo čekam disertaciju spomenute doktorice;
    @astrosailor - nema na čemu, doslovno...

    avatar

    18.11.2020. (15:41)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Draga Klocki to što je neko došao do nekog zaključka prije a neko drugi kasnije ne znači ništa, uglavnom sve velike misli su plod vrlo racionalnog korištenja zdravog razuma, tako da sam siguran da je i moj pokojni pradid Grgo kad se vratio iz Amerike samo s puškom Winchesterkom tamo negdje 1922 u osvit pojave fašizma rekao nešto isto ili slično.

    avatar

    18.11.2020. (15:46)    -   -   -   -  

  • Kockavica

    Kad mi netko kaže "draga" prvo se sledim... nisam navikla na nježnost. ;)
    Naravno, ali ipak mislim da okolnosti nastanka velikih misli uvelike stvaraju distinkciju glede sposobnosti korištenja zdravog razuma a s obzirom na veću ili manju očiglednost kojom te okolnosti vrište - "Pomisli me!", iako je u konačnici glede rezultata to nevažno. A što je tvoj pradida rekao ili nije rekao nećemo nikad znati s obzirom svoje misli nije zapisao i objavio u nekom znanstveno filozofskom časopisu tog vremena.
    Time ne umanjujem vjerojatnost posjedovanja zdravog razuma tvojeg pradida. :))
    Volim povremene prilike za nepotrebno komplicirano izražavanje. ;)

    avatar

    18.11.2020. (19:18)    -   -   -   -  

  • tignarius

    ja sam se kod Fresha već izjasni kao apsolutno netolerantan...
    a o ovim filozofima znam (za Popera sam čuo) malo ili ništa..pa se neću "tolerirati"

    avatar

    18.11.2020. (19:19)    -   -   -   -  

  • golden age

    @Kockavica - Cursed with common sense
    @Tigi - bogufala i ja danas više biram što čitati, gledati ili slušati; ovo su obične refleksije s malo pripadajuće patine

    avatar

    19.11.2020. (10:22)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    točno, samo da se još dogovorimo što sve spada pod netoleranciju

    avatar

    19.11.2020. (18:06)    -   -   -   -  

  • golden age

    @PametniZub - kud baš na svjetski dan filozofije, možda sutra

    avatar

    20.11.2020. (08:54)    -   -   -   -  

  • mercies spill

    Nisam dospjela dosad kliknuti na link za pdf pa vjerojatno ni neću. Također nisam dospjela prepisati memo papiriće s imenom doktorandice u Bilježnicu. Pisala sam po njima u zanosu, naizmjenično kuhajući. Nakon nekoliko dana sam ih bacila. Pregledala sam sad stranicu radio Marije, upamtila sam da je doktorandica njihova suradnica. Možda je to Helena Anušić iz Rijeke a temu je prijavila na Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu.

    avatar

    22.11.2020. (09:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...