Komentari

demetra1.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


 • Lastavica

  Znam te običaje iz priča mog oca, kako je izgledalo u
  Kukunjevcu i Pakracu... On je odatle.

  avatar

  27.08.2019. (17:51)    -   -   -   -  

 • FreshCaYg

  Otprilike slični običaji su bili i u ovim našim južnijim krajevima, samo je bilo nešto manje kolača, vi Slavonci ste po tom pitanju nenormalni :))
  Inače u nekim dijelovima Hercegovine, se i danas kad se svatovi događaju u restoranima na zaruke nosi košara, koja nerijetko izazove više pažnje od prstena :)

  avatar

  28.08.2019. (06:43)    -   -   -   -  

 • Odsutnost matične ploče

  Jako zanimljivo :) Dosta dugo sam žalila što nisam izabrala etnologiju za poziv. Demetra, koje je to vremensko razdoblje koje opisuješ? 40-50-te? Ili puno ranije?

  avatar

  28.08.2019. (22:57)    -   -   -   -  

 • The Art Of Being Yourself

  Svi ti običaji morali bi pripadati prošlosti i povijesnim knjigama. Može biti zgodno znati kako su stvari funkcionirale, ali pogubno je bilo što od te patologije danas provoditi, a provodi se, ne u izvornim oblicima, ali u mentalitetu je ostalo dosta toga identično, potpuno primitivno; to zapravo predstavlja pravu "pretpovijest", zaostalost itd. Nema oko toga ništa pozitivno, ni zdravo, bez obzira što starijim ljudima možda zaigra srce oko ponekih prisjećanja. Brak je i danas smrt ljubavi, a u starija vremena kad su roditelji takoreći birali umjesto svojih potomaka, to je bila opća katastrofa, tu čak ni u početku nije bilo ljubavi, samo miraz, miraz, posao, pizdarije.

  avatar

  29.08.2019. (14:11)    -   -   -   -  

 • MALI SUNCOKRET

  Slični običaji su i u Moslavini, ponegdje i do danas sačuvani. Svekrva je znala reći da mora odnijeti u mladenkinu kuću "košarku". Kako se taj običaj vremenom gasi, sve željnija sam pravog, domaćeg svatovskog kolača. Lijepo ispričano.

  avatar

  30.08.2019. (01:18)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...