Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Dnevnik toka misli

    Da li je riječ o čistoj dobiti tih "300 do 350 tisuća"? odnosno, vaša plaća spada u trošak, ali prilikom izdavanja knjige, plaća urednika nije jedini trošak, pa me u tom kontekstu zanima da li je riječ o čistoj dobiti, odnosno koliki je stvarni trošak izdavanja jednog primjerka knjige, pretpostavljam da je to manji što je broj izdanih primjeraka knjiga veći....
    Zanima me ova tema pa zato pitam, inače se sa poantom teksta slažem.

    avatar

    07.05.2018. (13:52)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    Nije rijec o cistoj dobiti . Ove cifre koje navodim su cifre koje su oni uprihodili od 2 natjecaja min.kulture za knjige koje sam uredio kid njih. Kao sto sam objasnio u tekstu, to su prihodi od 2 natjecaja a oni su za te knjige uprihodili jos puno vise od toga ali sam naveo samo ove podatke jer su oni svima javno dostupni na stranicama ministarstva kulture. A mislim da je samo taj jedan podatak dovoljan da se shvati o kakvom se izrabljivanju urednika radi , kad ga za toliko velik opseg posla platis samo 2000 kuna netto mjesecno a toliko puno uprihodis od knjiga koje on uredjuje. I jos ga prijavis samo na pola radnog vremena kako mu ne bi morao cak ni zakonski minimalac od 2600 placati. A znas da tolik opseg posla on ne moze obaviti za 4 sata dnevno na koliko je prijavljen.

    avatar

    07.05.2018. (14:02)    -   -   -   -  

  • Dnevnik toka misli

    Da, kužim. Nesrazmjer je očiti. I definitivno nije korektno, osobito ovo s lektoriranjem.
    Ipak bi me čisto općenito zanimalo koliki je trošak izdavanja knjiga, npr. naklada od 200 primjeraka knjige od 200 stranica (ako je to uopće od nekog utjecaja), koliko ide tiskari, piscu, zaposlenicima izdavačke kuće (od direktora do čistačice), promidžba....
    Tvrdi se da se od pisanja u Hrvatskoj ne može živjeti, čini se niti od uredništva, ali kako to da imamo tako puno izdavačkih kuća?

    avatar

    07.05.2018. (14:15)    -   -   -   -  

  • Iskreni trol

    Ne znamo da li je cifra koju navodi Ledo bruto ili neto?! No, poanta vašeg posta je sasvim jasna i generalno - tako je. Na žalost.

    avatar

    07.05.2018. (14:31)    -   -   -   -  

  • The Art Of Being Yourself

    Super si sve objasnio i potpuno si u pravu.

    avatar

    07.05.2018. (14:58)    -   -   -   -  

  • knjiški moljac

    Hvala svima na pohvalama.
    @Dnevnik toka misli , da Vam pokusam odgovoriti: jedini koji od knjizevnosti kod nas mogu zivjeti su izdavacke kuce. Kao i svi poslodavci u kapitalizmu tako i oni uspjevaju prezivljavati tako što izrabljuju suradnike. Naravno, čast iznimkama jer sigurno ima i postenih. Ali posteni teze prezivljavaju od onih nepostenih, kao i u svim drugim djelatnostima. Izdavaci uglavnom prezivljavaju uz pomoc ova dva natjecaja ministarstva kulture koje sam spomenuo u tekstu ali sredstva dobivaju i iz stranih izvora, npr.ministarstva kulture mnogih zemalja financiraju prijevode knjiga svojih autora na strane jezike i nasi izdavaci se javljaju i na te natjecaje koje u tu svrhu raspisaju strane drzave .Knjige se sve slabije prodaju tako da svi izdavaci uglavnom objavljuju samo knjige za koje su dobili sredstva od tih nasih ili stranih natjecaja jer im je tako unaprijed pokriven bar jedan dio troskova. Ima puno izdavaca ali vecina nisu ozbiljni niti znacajni nego objave npr.maksimalno 5 knjiga godisnje i nemaju zaposlenih nego ih npr.vodi samo jedna osoba koja cesto sve radi sama i te su knjige lose kvalitete, i u izvedbenom, tehnickom smislu i u smislu kvalitete samog rukopisa. Sto se tice troskova izdavanja naklade od cca 300 komada jednog naslova, mislim da ako zelite da knjiga bar zadovoljava ime "knjiga", dakle da ima bar donekle kvalitetan dizajn i uvez i kvalitetu papira i kvalitetu tiska itd.morate potrositi bar cca 20.000 kuna. Naravno moguce je i za manje novca "proizvesti" knjigu ali ce onda biti upitna kvaliteta svih ovih sastavnica koje sam nabrojao. Kao i kod svega, ako zelis stvorit kvalitetan proizvod angazirat ces kvalitetne suradnike i potrosit kvalitetan materijal itd.ali ce ti i troskovi biti veci. Ako gledas da imas sto manje troskove, stvorit ces nekvalitetan proizvod. Nazalost, vecinu nasih izdavaca ne zanima kvaliteta nego su im najvazniji sto nizi troskovi. Zato i imamo tek nekih mozda 8-10 kvalitetnih izdavaca, ako cak i to nije pretjerana brojka. I zato imamo knjisko trziste prepuno šunda i knjiga koje se raspadaju nakon 1 čitanja ali i koje ne zasluzuju da ih itko kupi i cita.

    avatar

    07.05.2018. (16:34)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Sve potpisujem! Pozdrav, L+B+G

    avatar

    07.05.2018. (17:58)    -   -   -   -  

  • Dnevnik toka misli

    Hvala na opsežnom odgovoru. Sada imam bolji uvid u cijelu priču. :)

    avatar

    08.05.2018. (07:34)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...