Komentari

potok42.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


 • luki 2

  Samo ponekad, ako je neriješena, prošlost može biti prepreka...Inače, trebala bi biti dobra učiteljica....Pusa, vole Te L+B+G

  avatar

  16.12.2017. (00:04)    -   -   -   -  

 • shadow-of-soul

  iskopine sjećanja, magle prošlosti, neriješeni putokazi koji vode u tajnu drugih vremena

  avatar

  16.12.2017. (10:33)    -   -   -   -  

 • viviana

  Malo ću se poigrati. Pjesma je sjajna, i izaziva me!
  Sjetila sam se Antičke propusnice - ali evo cijeli citat gdje se o tom govori:
  'Što znači simbol? To je najprije tehnička riječ iz grčkog jezika i znači krhotinu za uspomenu. Domaćin daje gostu takozvanu tessera hospitalis, tj. prelomi kakav komad crijepa, sam zadrži polovicu, a drugu dade prijatelju, tako da se, ako za trideset ili pedeset godina potomak tog prijatelja opet dođe u kuću, spojivši krhotine u cjelinu mogu uzajamno prepoznati. Antička propusnica - to je izvoran tehnički smisao simbola. To je nešto po čemu nekoga prepoznajemo kao starog znanca.'
  ('moj' Gadamer, opet)
  Treba nam 'antička propusnica' pri susretu sadašnjosti sa prošlošću da ona ne bi bila prepreka - neka mala krhotina ogledalca u kojoj će kad se uzajamno spoje, sadašnjost prepoznati komadić svog lica kakvo je bilo nekad a prošlost svog kakvo je sada - da bi na pravi način jedna drugoj mogle reći: Zdravo! A što će reći poslije tog Zdravo, ostaje za vidjeti... :)

  p.s. ne znam a zanima me, pa ću potražiti negdje pročitati nešto više o marrsvinnii i plemenu breuka.

  avatar

  17.12.2017. (16:16)    -   -   -   -  

 • luki 2

  He, he - duhovnog mi je trenutno malo previše :))))) Pusa, vole Te L+B+G

  avatar

  17.12.2017. (16:58)    -   -   -   -  

 • Aneta

  Morala sam se malo podsjetiti a i malo edukovati da bih povezala sve o čemu piše tvoja osebujna i darovita priroda. :-)
  Sve se, dakle, "vrti" oko tvoga Slavonskog Broda (on je zajednički sadržilac) i ne samo njega veći i oko (negdašnje) Marsonije, sa naglaskom na zadnji slog (koji te nikada nije oduševljavao - nije!) ;)
  Lijepo si povezao Ivanu, njenog muža i također njihov SB. I ne treba kopati tako duboko ni tako dakeko u prošlost, dva su važna razloga tome. Prvo, gubitak Ivanine nevinosti neuporediv je sa gubitkom njenog života, a srazmjerno značajnog načina izvršenja u odnosu na sam značaj čina ... (a važnije bi bilo pitanje kada je svijet izgubio nevinost, naročito svijet kome mi pripadamo) ... a drugo, Posavci (i Slavonci) su ostali isti sad kao nekada, jednako hrabri i mudri, uprkos migracijama i miješanju stanovništva.
  To što je bilo u dalekoj prošlosti...bilo je, a jedino čime bi se, mislim, trebalo pozabaviti i ozbiljno analizirati je kako reče "zastoj sadašnjosti" i "glupu sebičnu nestrpljivost".
  Ne treba kočiti sadašnjost, i nisu "glupi" ničiji izbori (tako smo vrijednost osjećali), jedino bi bilo glupo ponoviti eventualnu grešku.
  Divno pripovijedanje poezije i još ljepša poetičnost pripovijesti. ;)

  avatar

  17.12.2017. (19:50)    -   -   -   -  

 • Sarah

  Ajme Viv..koji komentar predivan..! Antička propusnica..rukovanje sa prošlošću...o, draga prošlosti, hvala ti, pa to si ti...oprosti Potoče na uzurpaciji...pjesmu ti nisam shvatila:-(

  avatar

  18.12.2017. (23:38)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...