Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


 • Lilianke

  Šteta da si prekinuo kad je postalo najzanimljivije. :)) Valjda neće predugo trebati do idućeg nastavka?
  :))

  Baš je zanimljivo pročitati ovako neki tekst, potpuno odmaknut od svega što nas okružuje! Izvještaj iz nekog drugog vremena. Bitno je stalno uzimati odmak, odvezivati se od poistovjećenja sa kutijom u koju smo utrpani i rješavati se time usput barem malo samovažnosti.
  Bar mislim. :))

  (Tamo gdje smo sad bili dva tjedna nije na tv bio niti jedan hrvatski program. Hrpa njemačkih i sl.
  Tako da smo dva tjedna sa velikim zanimanjem i uživanjem gledali japanski program, NHK, divno!!!, uglavnom o kulturnim, povijesnim i prirodnim zanimljivostima Japana, sa minimalnom dozom svjetskih vijesti i titlovima na engl.
  Kako lijepo, poučno, nenasilno, zanimljivo........kako drugačije. :)) )

  avatar

  12.08.2017. (23:28)    -   -   -   -  

 • Lastavica

  Kao da gledam neki povijesni film i selim se u sasvim drugo
  vrijeme i zemlje...

  avatar

  13.08.2017. (05:41)    -   -   -   -  

 • Aneta

  Baš me zanima sudbina Šestog, kako je mogao, budući je emanacija Avalokitešvare i reinkarnacija Petog postati tragičar i uznemiriti Mongole ...
  Negdje sam pročitala da je prvi Dalaj Lama ustanovljen kao Treći od strane Mongola a da su prva dva posthumno proglašena.
  Oni vjeruju da je svaki Dalaj Lama reinkarnacija Avalokitešvare, onoga koji svima želi da pomogne, sa simbolima hiljadu ruku i očiju koje sve vide (oči saosjećanja) iz tih ruku ...po tome se tijelo može raspršiti u parampaečad ali duh dobra ostaje. Interesantno je da ga zovu kraljem svijeta i sl. ali nikako ne bogom
  Zanimljivo štivo.

  avatar

  13.08.2017. (12:36)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Copernica: napeto je napeto... zato treba pratiti nove nastavke, ako se sjećaš sapunske opere Santa Barbara onda znaš što je napetost i iščekivanje sljedećeg nastavka ;-))
  Lijepo je to s tim tv programom koji ste uživali!

  @Lastavica: bila bi velika sreća za čitav svijet kad bi jednom se snimili igrani filmovi s ovakvom i sličnom povijesnom tematikom.

  @Aneta: već u sljedećem nastavku razjasnit će dosta toga. Mongoli su uvijek bili uznemirljivi, a ovdje se puno toga zakompliciralo zbog neortodoksne pojave mladog Šestog, no opet on je bio samo povod za uplitanje stranih sila u tibetansku politiku.

  Ako te zanima kako i zašto je Treći Kudnun- Sonam Gyatso dobio od mongolskog vladara Altan Kana titulu Dalaj lama koja se kasnije proširila u upotrebi na Zapadu možeš pročitati u 3 nastavka počevši s ovim: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani/2014/04/1631756104/sonam-i-dio.html

  Naravn o Tibetanci nisu koristili taj mongolski naziv nego svoje nazive kao Kundun, Gyalwa, Tamche Khyenpa i još neke

  avatar

  13.08.2017. (14:48)    -   -   -   -  

 • Aneta

  O da, interesuje me, pogledala sam i pročitaću nakon ovog komentara. Pisao si i ranije o tome, a tek sada vidim da sa strane imaš i puno linkova na sajtove i blogove o tome ... ipak mi je draže pratiti tvoju priču. :-)
  Moram još jednom reći da je prava šteta da ovaj bloger oznakama ne grupiše srodne tekstove u jedan folder; tako bi imao sve tekstove na tu temu na jednom mjestu bez obzira na datum objave ...
  I hvala ti. ;)

  avatar

  13.08.2017. (18:50)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici

  Dok čitam ovo ko da se radi o drugom planetu. U to vrijeme na našim prostorima razine svijesti su bile puno jednostavnije. Bilo je ubiti ili biti ubijen, pošto je rat s Osmanlijama bio na vrhuncu. Kako god, zanimljiv osvrt... ;)))

  avatar

  13.08.2017. (19:53)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Aneta: kad pročitaš tekst o Trećem koji sam linkao samo ispod teksta klikni na "arhiva" i drugi nastavak će se nadovezati iznad prvog, a onda ideš na sljedeći mjesec po treći... ma mogao sam ti i jednostavno staviti sve linkove dok sam ovo napisao :-))

  @Manga: da, ovo je sad donekle period tibetanske povijesti kad traje zatišje nakon građanskog rata koji je okončan mongolskom intervencijom, ali iz događaja koju su već ovdje pomalo nagovještaju skuhat će se na početku 18. stoljeća jedna još krvavija epizoda, naravno o tome ne smijem unaprijed pričati detalje jer bi to pokvarilo napetost budućih nastavaka!

  Nažalost ne otvara mi tvoj link.

  avatar

  13.08.2017. (20:22)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici

  Ma kad usporedim ono što su ovdašnji žitelji prolazili u tom istom vremenskom periodu -> https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici/2012/08/1630919906/nasa-crvena-i-crna- boje-su-uskoka.html
  ...i ove dvorske i pridvorske zaplete oko skrivanja Petog, dok je njegov namjesnik/zastupnik prevrtao sve suknje po pokrajini, stvarno imam dojam kako se radi o nekom drugom svijetu.
  No na krovu svijeta, za razliku od ovog našeg Balkanskog blata valjda i mora biti tako. Rijedak zrak i svašta nešto... ;)))

  avatar

  14.08.2017. (10:30)    -   -   -   -  

 • jelen

  hehe, lijepo si to primjetio da je "prevrtao suknje", a jedna od tih "prevrnutih" će ga koštati najviše cijene kad će se najmanje nadati. Takav je život, ali opet ne smijem kvariti zaplet... :-))
  Pročitao sam i tvoju zadnju opasku ispod teksta o Uskocima, zanimljivo je to, nisam se nikad pitao zašto su na Žumberku oni uopće grkokatolici, spomenuo sam sigurno da imam prijatelja baš odande, no nismo pričali o toj temi.

  avatar

  14.08.2017. (12:01)    -   -   -   -  

 • crna svjetlost

  Volim i uzivam u citanju ovakvih tekstova, kao da odlazim u neki misticni svijet...

  avatar

  14.08.2017. (15:12)    -   -   -   -  

 • jelen

  Pa i ja isto tako, bolje to da čitam nego sport i estrada, vrlo jednostavno
  ;-))

  avatar

  14.08.2017. (21:14)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  A kaj fali estradi? :-O i kad će novi nastavak? Samo nemoj jednom mjesčno :)))

  avatar

  15.08.2017. (00:28)    -   -   -   -  

 • jelen

  Fali joj mozak, hihi :-D
  Bit će sutra nastavak. Ako ne danas.

  avatar

  15.08.2017. (13:03)    -   -   -   -  

 • airsoft pokret Plaćenici

  Je, je... tako je to u životu. Sve se vraća, sve se plaća. Kako siješ, tako žanješ. Čini dobro ne kaj se, čini zlo nadaj se. Od narodnih poslovica do Jin-janga ili fizikalnog zakona o očuvanju energije sve se svodi na isto. Pejbek is bič ;)

  Evo ti još jedna "vjerska" -> https://rs-lat.sputniknews.com/svet/201708161112298725-dalaj-lama-masta-da -se-stab-nato-prebaci-u-moskvu/

  Zadnji komentar (tamo) sam napisao jednim dijelom i za tebe. Pošto sam u međuvremenu došao do novih spoznaja, bio je red nadopuniti to i pojasniti jednim dijelom krivu tvrdnju Nikite.

  avatar

  16.08.2017. (09:48)    -   -   -   -  

 • jelen

  @Manga: sadašnji Dalaj lama je izuzetno vickast i ne zovu ga bezveze "čovjek koji se uvijek smije" :-)) Ali kad upoznamo pobliže i ranije inkarnacije onda možemo vidjeti da ta neka "otkačena" i ležerna crta se ispoljava kod skoro svih u nizu bez obzira kad ih stisnu i najteže svjetovne okolnosti.
  Ne sumnjam da on duboko proživljava današnji nesretni antagonizam Amerike i Rusije jer obje te zemlje su njemu svaka na svoj način jako prirasle srcu.

  @Copernica: ipak ništa od nastavka danas, odoh drugim putem, prema planini, pa ako me planina sutra pusti natrag onda ćemo se baviti s nastavkom :-P

  avatar

  16.08.2017. (16:01)    -   -   -   -  

 • Sukiyaki

  Eto, pratit ćemo tvoje izvještaje kao seriju na TV-i. Zapravo još bolje jer one serije su tolio bezvezne a ovo što si napisao je jao zanimljivo i poučno.
  Jako me sve to zanima pa i sama reinkarnacija ali ne vjerujem baš u nju. LP

  avatar

  16.08.2017. (21:22)    -   -   -   -  

 • jelen

  Jedine serije koje pogledam na tv su Vikinzi i Star Trek :-)

  avatar

  17.08.2017. (19:38)    -   -   -   -  

 • Sukiyaki

  Bome i ja nekako slično ali tvoju ću pratiti.

  avatar

  17.08.2017. (22:02)    -   -   -   -  

 • Lilianke

  Jučer, danas i sutra su rastezljivi pojmovi, nadam se da je bilo lijepo na planini! :)

  avatar

  19.08.2017. (19:20)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...