Komentari

vajrapani.blog.hr

Dodaj komentar (48)

Marketing


  • gogoo

    Eto, ja neću reći, osim da je to cvjetalo već prije kod mene u Novom, a neka je zlatnih mara. Zgodan komadić grunta na bregu.

    avatar

    07.05.2017. (01:24)    -   -   -   -  

  • geomir

    Ja znan šta to nije!!
    Puno mi takvih, koji to nisu, pada na pamet!! :-)))

    avatar

    07.05.2017. (09:14)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Konačno nekaj novo,
    tebi je to možda dost bedsto i obično,
    ali meni je baš zanimljivo gledati kako napreduju tuđi vrtovi, voćnjaci i to... :))
    Breskva-jošta-grožđe daju zajedno božanstveni džem, čak i samo prve dvije u kombinaciji...
    jako je tam lijepo, taj breg, tako pokošeno, sve po špagici, suho i osunčano :))

    Kaj se drva tiče;
    naravno da nisam znala kaj je pa sam jednu fotku spremila i pogledala na google images kaj bi to bilo. Reklo mi je da je to - tree! :)))
    ma gle ti to, tko bi rekao.:))
    A knjiga o samoniklom bilju veli kaj to je, sad ne znam dal da napišem ili ne!? :))
    :-P

    avatar

    07.05.2017. (09:42)    -   -   -   -  

  • jelen

    @gogoo: je, vidio sam kod tebe, već je jako rano to cvjetalo. Ta zlatna mara mi se sumnjiva, nisam siguran da li proždire cvjetove ili samo pije nektar ili što uopće radi gore :-S

    @geomir: pa da si barem stavio dva tri primjera toga što to nije... :-P

    @Coprnjica Lilianke: sve je to vrlo, vrlo bedasto (i obično). Jedan stari vinograd koji polako transformiram u voćnjak, najčešće tim tempom kako stari trsovi odumiru, a ponekad i brže ;-)) Ima na tom komadu zemlje i divlja trešnja, orah, divlje kruške, to se tu na slikama baš i ne vidi jer je većinom još malo i posađeno u red s trsjem i čeka neku presadnju, valjda... A čini ti se da je uredno jer sam jučer prije slikanja uredio, treba jednom mjesečno malo pokositi... da se ne nakote zečevi u visokoj travi
    :-D

    Nego o važnijim temama, što misliš kad će Vikinzi :-((

    P.S. možeš napisat odgovor, ne vjerujem da će uopće još netko htjeti pogađati, blogosfera ima svoje razonode, ne zanima ih tamo neki... tree :-D

    avatar

    07.05.2017. (11:34)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Nešto potpuno drugačije od tebe. Nadam se da uživaš u toj lijepoj prirodi punim plućima! :)

    avatar

    07.05.2017. (14:16)    -   -   -   -  

  • Sukiyaki

    Ja moram napisati da se meni nečini ništa na ovom postu bedasto. Zapravo uopće ne shvaćam zašto tako misliš prijatelju? Što god se tiče prirode za mene je uvijek jako bitno isto se odnosi i na životinje. A mi ljudi? Na žalost ali ponekad i na sreću, sve ovisi uglavnom o nama i našim postupcima.
    Za tvoju pitalicu, skrušeno priznajem, da ne znam odgovor hehehe. Ali već će netko napisati pa ću znati.
    LP

    avatar

    07.05.2017. (14:16)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Daklem, jel to jarebika? :))

    avatar

    07.05.2017. (14:26)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Pozitivka: uživam kolko mogu, jučer je bio dosta ugodan dan za raditi na gruntu.

    @Sukiyaki: valjda sam to ja malo bedast pa mi sve bedasto u zadnje vrijeme, ne obaziri se uopće na to ;-)) Kad budemo otkritili identitet ove voćke sigurno će ti biti zanimljivo i poznato jer čitao sam negdje da je bila u prošlosti (a valjda je i danas) cijenjena i dosta raširena u Češkoj. A bila je i ovdje samo je danas zapostavljena.

    @Lilianke: vrlo dobar pokušaj, vrlo dobar ali nije jarebika. Lijepo si determinirala prema obliku listova i cvijeta da je to nešto slično, a slično je jer radi se o rođaku od jarebike iz istog roda- sorbus. I jarebika i brekinja i ovo zagonetno spadaju u šumske voćkarice iz toga roda... mislim da sad ćeš moći točno pogoditi.

    avatar

    07.05.2017. (16:21)    -   -   -   -  

  • Sukiyaki

    Ok prihvaćam tvoje obrazloženje u vezi "bedastoće" hehehe. Baš sam danas primijetila da su mnogi blogeri nekako malo lošije raspoloženi, možda je vrijeme u pitanju.
    Zaista me zanima ona voćka. Nadam se da ću uskoro saznati o kojoj se radi. Kažeš da je voćka u pitanju i da je raširena i u Češkoj. Nije valjda ribizl. Ma nije. Ribizl raste kao grm, zar ne. Ok, čekat ću na rezultate.

    avatar

    07.05.2017. (16:54)    -   -   -   -  

  • jelen

    Ne bi znao za druge, ja sam čak dosta dobro raspoložen (što možda ide u prilog onoga da sam valjda malo bedast).
    Ribizil nije, ovo je voćka nekih prohujalih vremena kad razne sorte domaćeg voća koje mi danas uzimamo zdravo za gotovo još nisu bile dostupne... Ovu je voćku Marija Terezija ukazom naredila saditi svud po selima Austro -Ugarske, jer izbor voćnih sorti onda nije bio širok, tako se barem priča :-))

    avatar

    07.05.2017. (17:06)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Za @...Lilianke: zaviri u moj post iz prošlog mjeseca "Po Vinodolu" ( i nemoj nikom reći da sam ti rekao kako je prva fotka baš ova tree.)

    avatar

    07.05.2017. (17:36)    -   -   -   -  

  • Sukiyaki

    Ja kad sam sretna onda sam i bedasta hehehe, tako da te dobro razumijem. Vidim da ću morati pričekati na komentar nekog stručnjaka da bih saznala o kojoj voćki se radi. Baš me zanima.

    avatar

    07.05.2017. (21:25)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Oskoruša, dakle. :)))
    Ja to i dalje miješam sa mušmulom.
    Nikako da se naučim. :-S

    U Wikipediji kažu:

    Oskoruša se spominje još u antičko doba,prije svega u tekstovima rimskog autora Plinija Sekunda,od grka je spominju Teofrast(371-285 prije Krista) i Dioskurid (oko 60 godine po Kristu).U Paladiusovu djelu "De re rustica"( prvo stoljeće po Kristu) nalazimo i prve naputke o uzgoju oskoruše,a također opisuje i izradu vina i octa od oskoruše ,te podloge i vrijeme cijepljenja.Kasnije se spominje u djelima Hildegarde od Bingena te Albertusa Magnusa.Početkom osamnaestog stoljeća bilo je poznato 27 sorata oskoruše![1]
    Ovo posljednje je - wow! :))

    A po 'korisnost' navode da ju rado jedu srne i jeleni..... :))) hehe.

    Ova pevaljka mi se dopada, malo sam si poslušala i nije uopće loše .:)) ali nisam stigla puno, pa budem sutra....

    avatar

    07.05.2017. (22:53)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Slušam sad ovo kaj si stavio , pa sam skužila da nije to to što sam ja slušala od Fever Ray, nego nešto nabrijano i drugačije, samo ne znam kak se zvalo:-S :D
    A glede Vikinga, moja duboka isprika, ali kaj se mene tiče, ne moraju se uopće pokazivati (jao, sad ćeš me mrziti) :))

    avatar

    08.05.2017. (07:42)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Sukiyaki: evo ti odgovora- otkrila @Copernica- oskoruša! I sam latinski naziv sorbus domestica govori nam da je to odavno "udomaćeni" sorbus :-))

    @Lilianke: bravo! Lijepo si se informirala o zaboravljenom veličanstvu oskoruši! Meni je to isto jako fascinantno da je u ono vrijeme postojalo toliko mnogo sorti oskoruše, to znači da se uzgajala intenzivno i posvuda. A gdje su sve te sorte danas? Sve nestalo? :-S Imam dvije posađene, ali samo jedna je počela cvasti. (To su kalemljene oskoruše nisu divlji sijanci). A ne bi zgoreg bilo negdje nabaviti tu Paladiusovu "De re rusticu" čini se da ima korisnih informacija nutra... da li ima to za posudit u nekoj knjižnici? :-))
    Što se tiče "miješanja" s mušmulom, ovdje u Zagorju skoro nitko niti ne poznaje naziv mušmula nego i to obično nazivaju oskoruš(a), ali niti su slične niti srodne te dvije vrste.

    Ha, šteta za Vikinge, izgleda da neću imati s kim raspravljati na blogu o toj seriji, a tako sam i predosjećao da će biti :-(( Ima puno genijalnih citata recimo ovaj isječak završava sa "now, with no more discussion, we shall meet the Franks tomorrow!" zar nije to predivno i pamtljivo... Ne znam gdje mi je Unusual suspect, njega bi barem moglo zanimati jer je i sam vikinškog podrijetla... idem mu se javiti na mejl :-))

    P.S. našao sam transkript ovog čitavog Ragnarovog govora, pa zar nije to poetski prelijepo? Pa ako nije onda ne znam što je :-PP

    I did not become earl because I aspired to be one. It came about because of other people’s actions. And I did not become king out of ambition, but once again I had no choice, as a result of other people’s actions. But nonetheless I am king. King Ragnar! That is my name! King Ragnar. What does a king do, Bjorn?

    He rules.

    Very good, Bjorn. He rules. And as a ruler I have the last say. Me! Not you, not you, not you, and not you. You’ve all had your ideas and they have all failed! I will not. Now, with no more discussion. We shall meet the Franks tomorrow.

    avatar

    08.05.2017. (17:11)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Ohoo, netko ipak ima uho za tražiti lijepu riječ. Trebaš se upisati na tečaj poezije, to bi te se svidjelo :)))
    Nego, ako će tko u seriji bacati rune, e to bih rado vidjela. Ja imam svoje, ručno sam ih napravila po savjetima časopisa MojAstro :))) i mogu gatati iz njih, po potrebi. Evo, to nam može biti dodirna točka....... :))))

    avatar

    09.05.2017. (09:00)    -   -   -   -  

  • jelen

    Znaš što! Mogao bi ja lako na tečaj poezije- ali samo kao predavač :-O

    Mislim da rune neće bacati ali ima jedan lik u seriji, Floki, koji si zna prije bitke na ćelenku narisati nekakvo runsko slovo, koje ne znam, valjda F :-D

    avatar

    09.05.2017. (19:49)    -   -   -   -  

  • Sukiyaki

    Eeeeeee, sad znam! Bravo za Coprnjicu! Bome imaš pravo, zaboravljena voćka i zanemarena. LP

    avatar

    09.05.2017. (20:26)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    'F' kao Pobjeda hehehe :-P

    avatar

    09.05.2017. (21:26)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Ako otvoriš tečaj, ja prva se prijavljujem, pa da mi to vidimo :D

    avatar

    09.05.2017. (21:27)    -   -   -   -  

  • Lilianke

    Možeš prek ljeta, tu na blogu.
    :))

    avatar

    09.05.2017. (21:28)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Svima koji slave, sretan Wesak! Prigodno stavljam jedan info-link:
    http://www.shareintl.org/archives/AgelessWisdom/aw_wesak1.htm

    avatar

    10.05.2017. (13:38)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    14.5.2014. također je bio Wesak pa je u komentaru tvojega posta Vesak 2014./2557. tamo neki @Vilko napisao o Wesaku i ovo: Povodom festivala Wesak prepisat ću dio teksta iz jednog od brojeva časopisa Share International, u kojem Benjamin Creme govori o odnosu Buddhe (koji je prije 2500 godina nadsjenjivao princa Gautamu) i Maitreye: "Pitanje: Hoće li Buddha poduprijeti Dan objave? (Share International, studeni 98)
    Odgovor: Odgovor na ovo pitanje je da. Buddha podupire taj proces sve od Maitrejine odluke da se pojavi iz 1945. godine. Buddha više nije član Hijerarhije, ali je povezan s njom. Buddha je u Shamballi, u centru u kojem je poznata Božja volja i koji postoji na ravni višoj od Hijerarhije. On je član savjeta Gospoda svijeta i djeluje kao božanski posrednik između Shamballe i Hijerarhije. Svake godine u vremenu festivala Wesak se vrlo približi Zemlji i donosi energiju iz Shamballe koja se potom raspodijeli po svijetu za sljedeću godinu. Buddha je uz Maitreju sve godine otkako je javio da će se vratiti u svijet. Postoji i bliža veza. Ona se sastoji u tome da Maitreja sada može upotrebljavati ono što se naziva 'Buddhina odjeća'. Buddha je utjelovljenje božanskog aspekta mudrosti na planetu i njegova 'odjeća' je ta božanska mudrost. Tako Maitreja može upotrebljavati Buddhinu mudrost zajedno sa svojom ljubavlju na način da poznaje učenje koje je potrebno u njegovom približavanju ljudima Zapada i ljudima Istoka. Svijet može vidjeti kroz Buddhine oči isto kao što ih vidi kroz svoje. Među njima stoga postoji vrlo blizak odnos. Bili su među prvima iz čovječanstva, još davno u doba rane Atlantide, koji su dobili posvećenje i sve od tada su zajedno. Maitreja je još uvijek u Hijerarhiji, a Buddha je sada u Shamballi i pomaže Maitreji na sve moguće načine. Postoje i druga velika bića koja zasjenjuju Maitreju i dodaju njegovoj energiji svoju iznimnu kozmičku energiju. Nikada nije postojao Avatar koji bi bio tako opremljen kao što je sada Maitreja, jer još nijedan Avatar do sada nije imao takve zadatke, kakve danas ima Maitreja." (Vilko 15.05.2014. 01:51)
    :))

    avatar

    10.05.2017. (13:47)    -   -   -   -  

  • nema garancije

    Prva asocijacija mi je bila da je u pitanju bazga, s obzirom na cvijet.
    Dobila nedavno toga cvijeta i sok izvrstan, osvježavajući. Oskoruša?
    Ne pamtim cvijetanje, plodovi su prekrasni kad su zreli, zeleni ostavljaju
    trpak okus, nešto poput nezrele banane ili nezrelog kakija.
    Čestitke za Wesak:))

    avatar

    10.05.2017. (18:45)    -   -   -   -  

  • jelen

    @Sukiyaki: ali izgleda na kraju ipak da nije zaboravljena kad toliko pričamo o njoj ;-)

    @Copernjica Lilianke: pa "F" kao Floki! Ljetni tečaj? Na prvom satu ćemo imati terensku nastavu, ići ćemo gledati kako marelice dozrijevaju i onda o tome ćemo nešto poetski balasuditi... :-S

    @Mariano Aureliano: hvala na čestitci, pozdravi Vilka!

    @nema garancije: bazga ima cvjetiće posložene u jednu ravninu, tako da je površina njenog cvata prilično plosnata, a cvat od oskoruše je koničnog oblika. Također individualni cvjetići od oskoruše su dosta krupniji.
    Da, plodovi se ne jedu dok ne omekšaju, a za to ih treba samo pustiti nakon berbe nekoliko dana u ostavi i već su dobri! Isto tako je i s mušmulama. Hvala! :-))

    avatar

    10.05.2017. (21:47)    -   -   -   -  

učitavam...