Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • lion queen

    ne bi me čudilo da je i taj lik išao s posla u to doba pa bio nervozan.
    hrvatska je zadnja u EU po svemu, a prva po robovlasništvu. na žalost.

    avatar

    14.07.2016. (18:31)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Lako je istresati se na slabijima... Dobro si postupio.

    avatar

    14.07.2016. (19:47)    -   -   -   -  

  • orion68

    cini mi se da taj tip je neki tip koji pokazuje silu i nadmoc, tip koji nevidi manjeg i slabijeg,tip koji ne misli da ce jednog dana isto biti malen pred svijetom, svaka sila se slomi kad tad

    avatar

    14.07.2016. (19:53)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Mudroslov je sve rekao! Svaki put kad dođem u neki od centara,
    prva mi je misao koliko ih gazda plaća..., znam i ne pitam, bijeda,
    a sad se svi dižu na zadnje noge što im fali radnika u sezoni. Baš,
    lijena mladost, drznuli su se ne odazvati se za rad od 10 do 15
    sati za plaću tri, četiri tisuće kuna, bez slobodnih dana. Nije bitno
    kojega će se posla čovjek prihvatiti, ali već je prešlo "kalpak", pa
    će rađe kod kuće krišku kruha nego li tamo nekom bezdušnom
    skorojeviću radit kao rob:)

    avatar

    14.07.2016. (20:06)    -   -   -   -  

  • DOMENICO

    svaka čast... tako triba.. ja bi mu još dobacia... "vaša žena je još na porodiljnom? .. vidim fali sexa" :))))

    avatar

    14.07.2016. (20:38)    -   -   -   -  

  • odmak

    Isto mi se događa. Ako baš moram kupovati zadnji tren duboko se isprićavam. Drugačije bi bilo da su bolje plaćene.

    avatar

    14.07.2016. (20:42)    -   -   -   -  

  • .

    Svaki put kad dođem u neki trgovački centar (ili nečije drugo radno mjesto) pomislim - blago njima, zdravi su i mogu raditi, a ja nisam imala tu šansu...no, hajde...
    I sigurna sam kako nitko od njih ne robuje zato što je gladan, nego zato što bi im vjerojatno djeca gladovala da ne rade, a isto tako ne krivim ni njihove poslodavce što su iskoristili svoju 'bogomdanu priliku', jer su krivi isto koliko i mi sami kojima su oni potrebni, pa koristimo tu 'bogomdanu priliku' što postoje i šutke prolazimo pored blagajne...

    Ovim komentarom, ispričavam se, odgovaram i malo ti, malo ja, jer mi se čini (možda griješim, ali nema veze...ipak je prevelika sličnost) kako ju je moj komentar ostavljen kod nje motivirao za ovaj ovdje napisan.
    I obzirom da je na njenom blogu jako teško dobiti bilo kakvu povratnu informaciju na komentar (pa tako ispada da svi oni koji se potrude nešto napisati, samo zvižduću u vjetar), evo, ja sam se usudila 'loviti' je ovdje. ispričavam se još jednom :)

    avatar

    14.07.2016. (21:37)    -   -   -   -  

  • Kunigunda

    Kad god pišemo ovu tematiku, svi mislimo isto, ali nitko od nas ne može učiniti baš ništa.
    I zato, uključujem i sebe u to, svi mi @semperu mlatimo praznu slamu

    avatar

    14.07.2016. (21:48)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @lion
    Možda, ali ipak malo vjerojatno. Ipak je bio već 21 sat, a do tog vremena rade samo 'robovi' u šoping centrima. Možda je bio nervozan iz nekog drugog razloga, no to ga ne opravdava da tako govori.

    @lastavice
    Slažem se, no mene je osobno pogodilo ono 'porodiljskom'. Mogao je bilo što drugo reći, ali to nikako.

    @orion
    Tvoj komentar je na tragu @lastavičinog pa je i moj odgovor sličan. Ipak proširit ću ga malo, zavrijedila/o si jer mi se čini da se po prvi puta javljaš. Pojava da primitivci iskaljuju svoju nadmoć nad slabijima, a da su manji od makovog zrnaca pred 'trokrilnjakom', kao što su hrabri kad su u 'čoporu' a kukavice kad su sami pred takvim 'čoporom', je pravilo a ne izuzetak.

    @malo ti...
    Ne znam da li si , ili bilo tko od vas, pročitao i integralni tekst na danom linku. Tamo sam citirao odlomak iz kolumne Ante Tomića na tu temu. Iako se moj događaj desio prije nego što sam pročitao Tomića, ipak je on bio okidač da napišem svoj tekst. Ovdje sam skratio priču jer znam da je po ovoj vrućini teško čitati dulje tekstove, a stalo mi je da ga objavim.

    @Domenico
    Osjećam cinizam u tvom komentaru a to volim. No, kao što već u jednom komentaru ovdje rekoh, u cijeloj toj priči najviše me pogodilo to sprdanje s porodiljskim i da sam se sjetio što si napisao, vjerojatno, to ne bih rekao.

    @odmak
    U kontekstu tvog odgovora spomenut ću samo, ako se sjećate, onog natezanja oko rada trgovina nedjeljom, praznikom i blagdanima. Kad bi se mi svi, vjernici, ateisti i agnostici ponašali u tom pogledu kao mormoni, takvih natezanja oko toga ne bi bilo. Oni jednostavno u te dane ne idu u kupovinu. Znam sigurno!

    @V
    Tvoj komentar traži opširnije elaboriranje, jer na njega nije lako odgovoriti. Iznijet ću tri teze, a o svakoj od njih moglo bi se govoriti na dugački i široko.

    -Sasvim je svejedno u takvom 'robovskom' sustavu da li oni rade iako sami nisu gladni, već zato da ne gladuju njihova djeca. Uostalom, u stvarnom robovlasničkom društvu, vlasnici robova (ako nisu bili sadisti) brinuli su se o svojoj radnoj snazi i njihovim potomcima jer će oni naslijediti svoje roditelje kad odrastu. Ovo što se kod nas događa, bliže je ranom kapitalizmu kojeg je zorno opisao Dikens u svojim djelima, nego pravom robovlasničkom sustavu.

    -A to što kažeš: "ne krivim ni njihove poslodavce što su iskoristili svoju 'bogomdanu priliku', jer su krivi isto koliko i mi sami kojima su oni potrebni, odgovorit ću ovako: nije etički ni moralno, a pogotovo ne u duhu kršćanstva da se nekoga iskorištava jer ima 'bogomdanu priliku' da to čini, a Hrvati se diče svojim 85% kršćanstvom.

    -I konačno: kao što si mogla pročitati, nisam iskoristio tu 'bogom danu priliku' da nešto kupim, već sam izašao kako bi blagajnica mogla prije završiti posao. A ja sam vodu kupio drugi dan u normalno radno vrijeme, jer nažalost na drugi način je ne mogu kupiti budući, da su prodavačice manje-više svagdje u istom položaju. Izuzetak su, koliko mi je poznato, samo one koje rade u DM, BIPA i sličnim trgovinama, gdje su zarade na artiklima enormne i gdje vlasnik nema otpisa i kala.

    Usput, u tvoje negodovanje zbog @malo ti...ne želim se upuštati. To ćete ipak vas dvije morati same riješiti na blogu ili pak izmjenom e-mailova.

    Hvala na javljanju.

    @Annabony
    Ne samo da mlatimo praznu slamu, već pokazujemo da smo kukavice. A to sam i istakao u svom tekstu poznatom sintagmom: „svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše“,
    Eto, moj protest sam imao snage pokazati jedino tako da blagajnica nije trebala i meni naplaćivati moju flašu vode u to 'pozno vrijeme'. I zbog toga se ne smatram posebno ponosan kao onaj 'mamlaz'.

    avatar

    14.07.2016. (22:59)    -   -   -   -  

  • gogoo

    I meni je žao kad ih vidim kako rade jednoličan posao na mjestu sa kojeg ne mogu otići kad hoće, a nervozni ljudi prigovaraju njima, a ne onima koji su kao odgovorni. A mali dućani se svaki dan zatvaraju.

    avatar

    14.07.2016. (23:01)    -   -   -   -  

  • .

    'Bogomdana prilika' je s razlogom pod navodnicima...naravno da nema nikakve veze s Bogom, nego s tim da će malo tko propustiti iskoristiti priliku koja mu je 'servirana na pladnju' (metaforički pladanj, naravno :)).
    Veliku priliku, ne mislim na male. I ja bih se sagnula za sto kuna da ih ispustim, za dvadeset lipa bih još razmislila.

    A svaki sustav su stvorile mase, a ne grupica, točnije - dopustile, ne umanjujmo svoju krivicu. Ukratko.

    Lijepo od vas što se blagajnici olakšali dan, ali kako ne znam koliko joj je to pomoglo, ne mogu više ništa reći.

    Hvala vama što ste mi odgovorili.

    avatar

    14.07.2016. (23:26)    -   -   -   -  

  • odmak

    Nije da se ne može ništa učiniti. Francuzi na svaku mogućnost nečijeg izrabljivanja iziđu na ulice. Ne mora biti njegov problem, ali sutra kad bude njegov problem izići će i oni drugi za njega.
    Mislim da smo kao nacija inertni.
    Pitanje je zašto. Zašto smo takvi? Jer mislimo da je uzalud?Ili upravo zato jer nas nije briga za druge!

    Mislim da je semper contra, s pravom, dotakao pravi problem. Možemo mi tu pisati o ljubavi, vremenu i cvijeću, ali možda bi prije trebali pisati kako se ova mala lijepa zemlja za čas posla našla u raljama izrabljivača koji su se u svakom sustavu snašli, a nitko ih ne zaustavlja. Jer ovo jest robo vlasnički sistem. Tko se bori za prava tih žena, a i mnogih drugih koji su izrabljivani na svaki način?

    Smiju nam se u lice sa svojim zakonima. Pogledajmo politiku.
    Opet počinju prepucavanja. Shvatili su da više nema smisla govoriti o prošlosti, jer jednakom mjerom mogu govoriti o zločinima lijeve i desne strane, a narodu je sad svejedno. Previše je gladnih usta i onih koji su na rubu egzistencije. Ne zanima ih više prošlost. S pravom. što je bilo bilo je. Podvucimo crtu i ostavimo tu priču stručnjacima. Nama neka bude pouka.
    Bavimo se onim što nam gori pod nogama. Upravo time da kako god ga zvali- najčešće liberalni kapitalizam on nije ništa drugo nego robovlasnički sistem koji se na velika vrata i posve legitimno uvukao u dvadeset i prvi vijek i ovdje kod nas.
    A mi šutimo. Bravo semper contra. Komentar je podugačak, ali nisam ga namjerno pretvorila u vlastiti post jer si ti otvorio temu.

    avatar

    15.07.2016. (07:16)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Ovoga komentatora Mirka bi radi higijene trebalo izbrisati. A ovo o čemu si pisao je vrijedno pisanja, i ovaj čovjek je kao i Mirko vidi samo sebe. Nažalost živimo u takvom društvu rad je potplaćen i još nam govore da moramo biti sretni da uopće radimo, od radnika se uvijek očekuje više a plaće padaju. I onda ono o čemu ti pišeš, mi drugi radnici nemamo empatije za kolege. Što god radi iz pristojnosti ne bi trebalo dolaziti zadnjih pola sata osim ako je neka hitna situacija iskrsla od shoping centara institucija države, banaka do liječnika itd. Svi su oni potplaćeni i u pravilu nakon rada sa strankama imaju još posla za završiti. U društvu nedostaje ta radnička solidarnost zato u nas i nema nikakvih prosvjeda, zato su nam sindikati potkupljeni i vrijede samo za kakve donacije. Pravilo je tako da su ljudi kupljeni nekim sebičnim interesom, i vode se meni je dobro neću se buniti, nek sam sretan da imam posao. Zato i političari bacaju kosti isprazne priče kojim nas međusobno truju, umjesto da se zajedno svi borimo za prava čovjeka radnika. Ne mora se povećavati plaće ali može se smanjivati obim posao a to poslodavac može učiniti novim zapošljavanjem. Cijena rada je pala ali treba se boriti.

    LP i BB

    avatar

    15.07.2016. (21:56)    -   -   -   -  

  • Prinčipesa ne da guze!

    Treba imati hrabrosti boriti se sa stvarnim problemima. U nedostatku te hrabrosti, bezmudci iskaljuju svoje nezadovoljstvo na onima koji im ne mogu vratiti.
    I drago mi je što si se okrenuo i otišao.

    avatar

    16.07.2016. (12:20)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Pitah se da li nastaviti komentiranje ili ne. Ako ne nastavim može se tumačiti da sam se uvrijedio ili pak da omalovažavam komentare. Ako nastavim može se protumačiti da želim biti 'zadnji', kao u onom vicu kad muž kaže: „Moja je uvijek zadnja, kad žena nešto kaže ja odgovorim – DA draga!“

    Onda sam primijetio posljednju rečenicu blogerice „V“, pa rekoh sebi, ajde da nastavim, ne samo njoj nego i ostalim blogerima/cama koje mi ukazuju čast svojim komentarima.

    @V
    Kao što možeš vidjeti i sam sam spomenutu sintagmu 'bogomdana prilika' stavio u navode. Jer zaista to nema veze s Bogom i sa svim što uz njega ide.

    Onda dolazi dio s kojim se ne slažem. Naravno ne s konstatacijom: „da će malo tko propustiti iskoristiti priliku koja mu je 'servirana na pladnju“, jer to ćemo, netko više netko manje, kad se nađemo u prilici i sami iskoristiti. No, to što netko tako radi, ili što bi i sami to učinili ako nam se pruži 'prilika', ne znači da je to DOBRO, da tako TREBA raditi, a POGOTOVO ne ako zbog toga netko DRUGI prođe loše.

    Što se tiče toga koliko je moja gesta, iz revolta, pomogla blagajnici, slažem se da nije baš puno, ako uopće je obzirom da sam namjeravao kupiti samo jednu flašu i ništa više. Uostalom, ja sam to uradio manje zbog nje, a više da me što prije prođe 'huja' što moram gledati tog neotesanca, a bespomoćan sam da bilo što učinim i za zaštitu blagajnice i da sebi olakšam sušu.

    Sustav nisu stvorile mase, sustav stvaraju pojedinci ili grupa (promućurnih) pojedinaca, koji onda masi 'prodaju' iluziju da su oni, masa, ti koji odlučuju. Daj naj, pa nisi valjda, oprosti na izrazu, toliko naivna.

    Sa saginjanjem za 100 kn koje su mi ispale se slažem, no znaš ja sagnem i za kovanicom od 1 lipe ako je nađem. A znaš li zašto? Prvo da vježbam leđnu kralježnicu /  /, a drugo da na blagajni kad me blagajnica pita imate li 1 lipu, mogu pobjedonosno reći „Imam!“ .

    avatar

    17.07.2016. (14:43)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @odmak
    Hvala ti na komentaru. I nije dug. Dobar komentar i ne može biti kratak.

    Da, to sa Francuzima sam i sam primijetio. Koliko je to efikasno, ne znam. Davno sam čitao u novinama da su mesari u Francuskoj odjednom svi znatno podigli cijene neke vrste mesa. Građani-kupci su promptno reagirali: prestali su kupovati tu vrstu. Priča dalje govori kako su mesari nakon tjedan-dva stajali na vratima radnji i molili građane da kupe meso po upola cijene samo a ga ne moraju baciti. To se zove 'pobuna građana'.

    Pitaš se: „Mislim da smo kao nacija inertni. Pitanje je zašto. Zašto smo takvi? Jer mislimo da je uzalud? Ili upravo zato jer nas nije briga za druge!“

    Iako u ovom posljednjem ima dosta istine, mislim da je bliže istini ocjena da smo 'inertni' i da mislimo da je 'uzalud'.

    No pitanje je zašto smo takvi? Po mom sudu, kojeg neću ovdje opširno elaborirati, uzrok tome je što mi, Hrvati, nismo 1000 godina imali svoju državu i svoje vladare, bez obzira kakvi oni bili. Da bi ti bilo kako tako podnošljivo pod stranom vlašću, moraš biti ili 'inertan', a ako nisi pa se pobuniš, brzo shvatiš da je to 'uzalud'. Kazna slijedi, a ništa postigao nisi.

    I onda dolazi moja 'genska' teorija: kroz tisuću godina opstali su samo oni koji su se tako ponašali, a oni koji su se usudili pobuniti i mijenjati nešto, bili su ubijeni, ginuli u borbama ili skončali u zatvorima. Time su nestali i njihovi 'buntovni geni' a na životu su ostali samo 'poslušni geni'. Ako s tog rakursa pogledaš hrvatsku povijest, možda ćeš vidjeti da u tom rezonu ima barem malo istine.

    avatar

    17.07.2016. (14:44)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @voyager…
    Mislim da ti ne trebam posebno odgovarati na komentar, obzirom da sam na većinu tvojih stavova manje-više odgovorio @ i @odmak ili pak u postu. O onome što ne napisah a ti si se toga dotakao, slažem se s tobom, a svaka spomenuta stvar trebala bi posebni komentar.

    Što se tiče Mirka ili kako ga ja nazivam 'virus', slažem se načelno s tobom. No uvjerava m, i ne samo mene, da je taj 'virus' (uostalom kao i pravi virusi) teško istrebljiv, pa se jednostavno treba na njega navići. Nakon duogodišnjih ataka s njegove strane, postao sam dosta otporan na njegovo djelovanje. To ti je kao kad preboliš velike boginje, postaneš imun pa ti iduća epidemija ne škodi. Kad pretjera komentarom ili pak u komentaru vrijeđa nekog blogera, izbrišem ga i to je jedino što se u danoj konstelaciji 'blogerskog bespuća' može učiniti.

    avatar

    17.07.2016. (14:44)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @prinčipesa...
    Da, treba imati hrabrosti suočiti se sa pravim problemima a onda imati još više hrabrosti pa se s njima uhvatiti u koštac. A tu smo, mi Hrvati vrlo tanki. Barem tako dugo dok nam voda ne dođe do grla. Ako što i postignemo, ponovo se priklonimo onoj 'ah ja se v to ne bih htel mešati' pa prepustimo kojekakvom 'kotrljajućem kamenju' da nas 'taraca'. Zašto je to tako, iznio sam svoje mišljenje u gornjim komentarima pa neću ponavljati.

    O mojoj gesti, također već napisah pa ću samo kratko ponoviti: izašao sam jer sam se osjećao bespomoćnim.

    avatar

    17.07.2016. (14:51)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...