knjiznicarkica

28.03.2007., srijeda


Bankari gulikože
Nisam od onih koji nisu nikad u minusu. I imam kartice - nekoliko njih kod različitih banaka. Obaveze ispunjavam uredno, uglavnom , desi mi se kašnjenje najviše jedan, dva dana koje svi toleriraju. Ali ne baš svi. U Erste banci imam Visu i Master. Poslije prvog dođe račun za prošli mjesec kojeg treba platiti do 15., a ja platila 16. 03. i to u drugoj banci. Kad ono opomena u ponedjeljak 19. 03. s datumom 17. 03. ( subota) po kojoj trebam platiti uz dug još 50 kuna. Za obje kartice 100 kuna! Naravno da sam se žalila banci, a službenica mi je odgovorila da je to bankovna politika i da ona tu ništa ne može. Kad sam rekla da neću nadalje biti njihov klijent pod takvim uvjetima, jer ja sam kasnila samo jedan dan, a kod internetskog plaćanja to bi trebalo biti odmah na njihovom računu! Kao, kažu u Erste banci, jer sam ja platila u petak popodne sredstva su sjela tek u ponedjeljak ( po riječima službenice). A gdje su bila do tad - u zraku, ako je meni odmah skunuto s računa? Na moje pitanje ako ne platim odmah opomenu da li na tih 50 kuna opomene ide dalje kamate, službenica je odgovorila da misli da idu. E jeste gulikože, rekla sam glasno izlazeći iz banke. Doista ću te kartice ovdje zatvoriti. Nikad nisam imala problema ni s Dinersom ni AmEx-om za kašnjenje od jednog dana. Naravno da banka za svako kašnjenje može računati zateznu kamatu, ali da si prikuplja novac opomenama od 50 kuna za jedan dan, to je stvarno odvratno. U vremenu u kojem živimo gotovo je nemoguće biti bez kartica, ali ćemo sigurno birati banke i kartičarske kuće koje će prema nama biti fer. Zar nisu dovoljne kamate, upisnine i članarine, zar nas treba još dodatno kažnjavati.
A bankari su uvijek ljubazni kad vam treba kredit u zadnje vrijeme. Sve će vam oni ići na ruku, nema problema ovog i onog.A kad kasnite jedan dan onda vam se ovakve stvari događaju. Pa nisam ja milijunaš da mi je svejedno da li ću platiti opomene 100 kuna. Mislim da bi i milijunaš za to promijenio banku. Radi se i o principu i o novcu.

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2007., četvrtak


Kad nemaš ni kune u džepu
Kad sam razglabala kako najsvrsishodnije potrošiti 100 eura u Austriji i obući se od glave do pete zapitala me jedna prijateljica: Što ako nemaš 100 eura. I sad sam počela ramišljati kako preživjeti i onda kad nemaš ni kune u džepu. Naravno, moji savjeti su inače za one koji rade ali plaćica nije dovoljna da pokrije sve režije i klopu i odjeću. Može se desiti i totalna besparica, što onda? Evo, što se tiče odjeće, želite izgledati dobro, a džep prazan. Imate li prijatelje? Svakako imate. A zašto služe prijatelji? Da budu pri ruci kad nam nešto zatreba. Pitajte svoje prijatelje što rade s viškom garderobe, sigurno će vam pomoći. Tako sam ja jednoj prijateljici koja se upravo kući i nama ni kinte, dala nekoliko svojih komada iz ormara koje gotovo da nisam nosila. Ženskica se obukla da ne može ljepše, čak je iskombinirala boje na neobičan način i baš je cool. I vi sigurno imate svog dobrog duha među prijateljicama, priupitajte ih. Radost je onog koji daje i onog koji prima.
Za režije i klopu malo je teže, no nije nemoguće. Opet prijatelji. Pitajte kome je pomoć potrebna. Nekom ćete pričuvati dijete, nekom kućnog ljubimca, oprati prozore - i sve je to bolje nego žicati lovu a ne znati kad je vratiti. Ako ne ide preko prijatelja pokušajte oglasom. Jedna moja prijateljica u vrijeme kad je bila nezaposlena dala je oglas da čisti i sprema. Dobila je na desetke ponuda. Odmah je odbacila one koje su joj predaleko od stana. Otišla je na ostale adrese i još jednom reducirala ponude. Spremala je samo triput tjedno kod tri obitelji i ubrzo zarađivala više nego na radnom mjestu. Upoznala je tako i vlasnika turističke agencije koji ju je zastalno zaposlio. Ne može biti ljepše, zar ne?
Za klopu, opet prijatelji. Odlazite u posjete, sigurno će vas ponuditi s nečim. A za sasvim malu lovu možete se snabdjeti i u trgovačkim lancima. Nemojte kupiti dvije kile naranči i pet kila jabuka jer će vam se sigurno velik dio pokvariti. Kupujte na komad: jednu naranču, dvije jabuke, dvije banane, mali kruh. Što se tiče namaza lako ga je napraviti od ostataka mesa u obroku, samo dodajte svježi luk i začine. Ili od svježeg sira kojem ste dodali malo vrhnja ili jogurta i nasjeckanog vlasca. Pokušajte usporediti cijenu takvog vašeg namaza s onim gotovim u dućanu. Gotovo jedan naprama deset. Jest ćete zdravije a puno jeftinije.
- 11:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2007., nedjelja


Odjeća ipak čini čovjeka
Pokušajte ući u dućan neuređena i nenašminkana i pogledajte kako će se prodavačice prema vama ponašati. Kao u Zgodnoj ženi "Nemamo tu ništa za vas". Pokušajte i obrnuto, uredite se kao za najbolji izlazak i otiđite u dućan. Svi će se strčati i pretrgnuti od ljubaznosti.
Pravilo drugo: Izgledajte uvijek dotjerano kao da imate novaca. To i nije nemoguće. I najveće zvijezde hvale se da kupuju na rasprodajama zašto ne bi i vi. Kad nemam novaca moj omiljeni šoping je u Austriji gdje su cijene na rasprodajama znatno niže nego kod nas. Tamo kad se rasprodaje stvarno se rasprodaje, pa i vrlo zgodne stvari možete kupiti za desetak eura. Moji omiljeni dućani su NKD, Takko, Kik, Voegele...Svi su oni i na netu, imaju svoje stranice i možete se javiti za njihove njuzletere. Tako ćete biti u toku s ponudom koja se svako malo mijenja a cijene su doista fantastične. Sa nekih 50 do 100 eura možete bez problema mijenjati krpice na poslu danima uz zavidne poglede. Meni najviše zavide na šeširiću koji je kupljen za euro i slatkim antilop salonkama ( pink) za 10 eura. Naravno, nitko ne zna pravu cijenu.
A odjeća je bitna, ona ipak čini čovjeka zar ne? Ako imamo zgodne, moderne krpice, osjećat ćemo se sigurnije, otpornije na stres - priuštile smo si radost šopinga, super smo! Samouvjerenost i samopouzdanje može se kupiti za malo novaca. Kad ćemo imati više možemo se počastiti i nekom dizajnerskom krpicom. Zašto ne? Onih zamišljenih 50 000 jednom će postati stvarnost.

- 23:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.03.2007., petak


Pravilo prvo:Ima love kad misliš da je ima!
Prvo i osnovni pravilo u životu je pozitivno razmišljanje. Priznajem, ja sam optimist po rođenju ( za mene je čaša uvijek do pola puna , a ne do pola prazna). Velik dio mog pozitivnog razmišljanja dugujem jednom MLM u kojem nisam više aktivni član, ali isplatilo se. Posebno radi ovog: razmišljaj pozitivno! I onda će vam se događati stvari kao i meni. Ja to zovem "deus ex machina", naime kad se najmanje nadam nešto neočekivano " odozgora" riješi moje probleme.
Upravo zamišljam situaciju da imam zaradu 50.000 kuna mjesečno. Mislim da bi to bilo ok. Sve moje sadašnje željice stale bi u to. Nema veze što sad imam deset puta manje! Mi smo ono što mislimo da jesmo! Svaki put kad se sjetim da nemam love pomislim: imam 50.000 kuna. Nema sekiracije koja vas često kad razmišljate o besparici dovodi do ludila jer na kraju ne uspijevate o ničem drugom razmišljati. Ta prokleta negativna misao blokirat će vašu svu pozitivnu energiju i samo razmišljate "nemam love, nemam love". Kad vas napadnu takve misli koje , naravno, izviru iz realne situacije vi samo recite poluglasno: Pa imam ja 50.000 kuna!
Novac će doći, ne brinite! Možda ne i čitava svota, ali zar nije dovoljna i ona kojom ćete pokrpati svoje rupice u kućnom proračunu.
- 13:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #