knjiznicarkica

08.03.2007., četvrtak


Kad nemaš ni kune u džepu
Kad sam razglabala kako najsvrsishodnije potrošiti 100 eura u Austriji i obući se od glave do pete zapitala me jedna prijateljica: Što ako nemaš 100 eura. I sad sam počela ramišljati kako preživjeti i onda kad nemaš ni kune u džepu. Naravno, moji savjeti su inače za one koji rade ali plaćica nije dovoljna da pokrije sve režije i klopu i odjeću. Može se desiti i totalna besparica, što onda? Evo, što se tiče odjeće, želite izgledati dobro, a džep prazan. Imate li prijatelje? Svakako imate. A zašto služe prijatelji? Da budu pri ruci kad nam nešto zatreba. Pitajte svoje prijatelje što rade s viškom garderobe, sigurno će vam pomoći. Tako sam ja jednoj prijateljici koja se upravo kući i nama ni kinte, dala nekoliko svojih komada iz ormara koje gotovo da nisam nosila. Ženskica se obukla da ne može ljepše, čak je iskombinirala boje na neobičan način i baš je cool. I vi sigurno imate svog dobrog duha među prijateljicama, priupitajte ih. Radost je onog koji daje i onog koji prima.
Za režije i klopu malo je teže, no nije nemoguće. Opet prijatelji. Pitajte kome je pomoć potrebna. Nekom ćete pričuvati dijete, nekom kućnog ljubimca, oprati prozore - i sve je to bolje nego žicati lovu a ne znati kad je vratiti. Ako ne ide preko prijatelja pokušajte oglasom. Jedna moja prijateljica u vrijeme kad je bila nezaposlena dala je oglas da čisti i sprema. Dobila je na desetke ponuda. Odmah je odbacila one koje su joj predaleko od stana. Otišla je na ostale adrese i još jednom reducirala ponude. Spremala je samo triput tjedno kod tri obitelji i ubrzo zarađivala više nego na radnom mjestu. Upoznala je tako i vlasnika turističke agencije koji ju je zastalno zaposlio. Ne može biti ljepše, zar ne?
Za klopu, opet prijatelji. Odlazite u posjete, sigurno će vas ponuditi s nečim. A za sasvim malu lovu možete se snabdjeti i u trgovačkim lancima. Nemojte kupiti dvije kile naranči i pet kila jabuka jer će vam se sigurno velik dio pokvariti. Kupujte na komad: jednu naranču, dvije jabuke, dvije banane, mali kruh. Što se tiče namaza lako ga je napraviti od ostataka mesa u obroku, samo dodajte svježi luk i začine. Ili od svježeg sira kojem ste dodali malo vrhnja ili jogurta i nasjeckanog vlasca. Pokušajte usporediti cijenu takvog vašeg namaza s onim gotovim u dućanu. Gotovo jedan naprama deset. Jest ćete zdravije a puno jeftinije.
- 11:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.