KICKBOXING

četvrtak, 20.04.2006.

1. memorijal "David Šain"

U Poreču je, u subotu 15. travnja u gradskoj športskoj dvorani „Veli Jože“, održana večernja kickboxing priredba "1. memorijal David Šajin". Bio je to pozivni turnir najboljim hrvatskim kickboxing borcima u sklopu nedavno pokrenute "Gold lige" Hrvatskog kickboxing saveza. Natjecanje je ovom prilikom održano u spomen Davidu Šajinu, članu kickboxing kluba „King“ iz Poreča, koji je prošle godine poginuo u prometnoj nesreći.

Bila je to prilika da Porečani nakon 11 godina u svom gradu vide odlične kickboxing borbe i da uživaju u majstorijama svojih šampiona. Priredba je privukla preko 1000 gledatelja koji su u potpunosti ispunili sva mjesta na tribinama i u parteru dvorane. Na programu je bilo 10 borbi koje su započele oko 20 h i trajale dva i pol sata. Natjecanje je otvorio predsjednik HKBS-a prof. Predrag Znaor. On je u svom pozdravnom govoru istaknuo da je Poreč bio domaćin prvom državnom prvenstvu 1995. g. kad je reaktiviran rad HKBS-a, a sad je pored Antunovca i Topuskog opet prvi u novom kickboxing razdoblju nakon primitka WAKO-a u GAISF.



Nakon što su se publici predstavili borci i suci, u ring su ušli kadeti koji su odradili uvodnu borbu u light contactu do 52 kg. Sastali su se Ervin Karaman iz KBK „Planet sport“ Pula i Ognjen Topalović iz KBK „Poreč“. Meč je trajao 2 runde po minutu i pol. Oba borca su stari suparnici iz ITF taekwondoa i to je njihova bazična vještina. To se i vidjelo po načinu na koji su se borili. Nije to bio baš pravi kickboxing – disciplina light contact. Udarci nogom su bili nešto čvršći i jači od uobičajenog „lighta“, a ručna tehnika nije bila dovoljno precizna. Karaman je bio nešto bolji u prvoj rundi, a Topalović u drugoj. Prevagnuo je kraj borbe i suci su odlukom 2,5:0,5 proglasili pobjedu Topalovića. Pehare im je predala najbolja hrvatska kickboksačica u prošloj godini Ana Znaor iz Malinske koja je do ove godine također bila kadetkinja.












Uslijedila je prva „prava“ borba u thai kickboxingu do 75 kg. Sastali su se Tomislav Babić iz KBK „King“ Poreč i Josip Kizivat iz KBK „Sv. duh“ Osijek. Od te borbe na dalje svi mečevi su trajali 3 runde po 2 minute. Borba nije bila osobito kvalitetna. Bilo je puno nepravilnih udaraca s obje strane. Thai kickboxing podrazumijeva tehnike bacanja, ali u ovoj borbi su natjecatelji bili često nepotrebno na podu. Prve dvije runde su bile izjednačene, a u trećoj rundi je obojici ponestalo snage i smanjili su svoju aktivnost. Kad je publika već pomislila da je meč gotov uslijedilo je iznenađenje. Kizivat je nakon nekoliko udaraca pao i nakon toga, više od iscrpljenosti nego od siline udaraca, nemoćno ustao s rukama dolje - koje nije podigao ni do sučevog brojanja do 10. Tako je meč, koji je vremenski već istekao, završio nokautom i pobjedom Tomislava Babića. Pehare je uručio glavni organizator, trener KBK „King“ Poreč i izbornik hrvatske thai kickboxing reprezentacije Leonardo Komšić.































Treća borba je bila i najkraća. U thai kickboxingu preko 91 kg sastali su se Tomislav Čikotić iz KBK „Dalmacija“ Dugi Rat i Zvonimir Martić iz KBK „Sv. Jure“ Gata. Trostruki juniorski prvak Hrvatske Čikotić krenuo je odmah silovito i beskompromisno. U razornoj seriji udaraca presudilo je koljeno u Martićevu jetru. Još nekoliko povezanih udaraca u glavu i Martić se, nakon 30-tak sekundi od početka meča, našao u nokautu. Bila je to brza i efektna pobjeda Tomislava Čikotića. Nagrade je predao Zelg Galešić iz Pule, nekadašnji svjetski ITF taekwondo prvak, a sadašnji ultimate fight borac koji svoju karijeru gradi u Velikoj Britaniji.



Uslijedio je susret u low kicku do 86 kg. Borili su se Goran Vrebac iz KBK „King“ Poreč i Damir Manola iz KBK „Megacentar“ Rijeka. Borba je bila dinamična i neizvjesna. Vrebca je ponijela domaća atmosfera i u prvoj rundi je bio uvjerljivo bolji. Ipak, taj pritisak nije uspio zadržati do kraja meča. Manola je već izjednačio u drugoj rundi, a pojačao je dojam u završnici. Odlučila je posljednja runda u kojoj je Vrepcu ponestalo snage. Tijesnom odlukom sudaca 2:1 pobijedio je gost iz Rijeke. Pehare je udijelio ing. Stipan Jurišić iz Splita, izbornik hrvatske light contact reprezentacije.


























Peti meč je znalcima bio jedan od najzanimljivijih i željno iščekivan. Bio je to revanš susret između svjetskog seniorskog viceprvaka Marina Rose iz KBK „Sv. duh“ Osijek i svjetskog juniorskog prvaka Stipe Stipetića iz KBK „Dalmacija“ Dugi Rat. Zanimljivo je da su oba borca svoje titule osvojili u low kicku, ali su poželjeli ovaj dvoboj odraditi po pravilima thai kickboxinga. Borba je bila dinamična. Udarci su pljuštali na sve strane, a bilo je i puno atraktivnih bacanja. Suci nisu bili jedinstveni u svojoj prosudbi. Jedan je vidio da je Roso bio dominantan sve tri runde, a drugi da se to odnosilo samo na prve dvije runde dok je u trećoj bio bolji Stipetić. Treći sudac je pak zaključio da je Stipetić bio bolji prvu rundu, a da su preostale dvije bili podjednaki. Takvim podijeljenim dojmom je meč i završio. Pobijedio je Marin Roso na bodove rezultatom 2:1. Nagradu je uručio g. Milan Markežić, predsjednik gradskog sportskog saveza.


















































Šesta borba je bila zanimljiva po svom konačnom rezultatu. U low kicku do 86 kg, borili su se Mihael Đotlo iz KBK „King“ Poreč i Hrvoje Sep iz KBK „Champion Gym“ Osijek. Đotlo je krenuo odlučno. U prvoj rundi je jednim snažnim udarcem zateturao Sepa. Sudac u ringu je brojao do 8, Sep se oporavio i borba se nastavila. Usprkos tome, Đotlo je tu rundu dobio samo kod jednog suca. Borba je i u nastavku izgledala slično. Đotlo je napadao, ali je Sep bio vješt u kontri. Nakon kraja treće runde šok za publiku: Sep je uvjerljivo pobijedio na bodove jednoglasnom odlukom sudaca 3:0. Porečki trener je u čudu stajao na ringu, publika je pomalo i zviždala, ali uvid u liste je bio jasan: sva tri suca su posljednje dvije runde dodijelili gostu iz Osijeka. Preostalo je samo da nekadašnji svjetski amaterski i profesionalni prvak u low kicku Igor Ivošević iz Rijeke dodijeli pehare za prvo i drugo mjesto.
















Sedma borba je donijela sraz u thai kickboxingu do 75 kg. Borili su se Stipica Duspara iz KBK „King“ Poreč i Jerko Kuzmić iz KBK „Mornar“ Split. Stipica je trostruki državni prvak, a Kuzmić je iskusan prekaljeni borac. Ipak, mladost je presudila. Stipica je bio uvjerljivo bolji prve dvije runde. Nekoliko puta je precizno polukružnim udarcem nogom pogodio Kuzmićeva rebra. Splićanin je usprkos tome pojačao aktivnost krajem meča, međutim to nije bilo dovoljno za pobjedu. Stipica je uvjerljivo pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca, na bodove 3:0. Budući da je to bila borba u težinskoj kategoriji u kojoj je državni prvak bio pokojni David, pehare je uručio njegov otac Dario Šajin.

































Braća Duspara su imali borbu jedan iza drugog. U osmom meču, u full contactu do 86 kg, sastali su se Ivica Duspara iz KBK „King“ Poreč i Dario Jurišić iz KBK „Mornar“ Split. Ivica je aktualni svjetski juniorski prvak u light contactu, a Dario je viceprvak Svjetskog seniorskog kupa u istoj disciplini. Za porečku večer su izabrali tvrđu disciplinu punog kontakta. U tome je domaći borac bio uvjerljiviji. Borba je bila kvalitetna. Ivica je kao po pravilu za tu večer uvjerljivo dobio prvu rundu. U tome mu je pomoglo i brojanje kojem je Jurišić bio izložen u prvoj rundi. Druga runda je nastavljena u istom stilu, a onda je Jurišić pokušao preokrenuti dojam kod sudaca krajem meča. Dvojica sudaca su prepoznala taj njegov napor i treću rundu proglasili neriješenom. Ipak, to nije bilo dovoljno. Duspara je uvjerljivo pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca, na bodove 3:0. Nagrade je uručio dr. Ivan Rakovac koji je svojedobno za Poreč osvojio prvu svjetsku medalju u borilačkom športu.




























Predzadnji meč je bio u thai kickboxingu preko 91 kg. Susreli su se Valentino Venturini iz KBK „King“ Poreč i Hrvoje Kišiček iz „CroCop teama“ Zagreb. Venturini je brončani s posljednjeg Europskog prvenstva, a Kišićek je državni prvak u savate boksu. Venturini je bio od početka bolji. Nošen navijanjem svoje publike bio je uvjerljiv u svim elementima borbe. Zagrepčanin mu se malo približio u drugoj rundi i nije iskoristio treću rundu u kojoj je domaćin malo popustio. Nisu mu pomogli ni savjeti iz kuta u kojem je bio Igor Pokrajac, sparing partner Mirka Filipovića. Odluka sudaca je bila jedinstvena. Pobijedio je Valentino Venturini na bodove, rezultatom 3:0. Pehare je dodijelio Ivan Rudan iz Pule, nekadašnji svjetski prvak u tajlandskom boksu i full contactu te bivši europski prvak u low kicku.
























































Slika radnog naslova: "Pusa treneru"



Posljednja borba je bila također u thai kickboxingu preko 91 kg. Porečani su nestrpljivo iščekivali vidjeti svog junaka na djelu. U ring je ušao svjetski prvak Igor Jurković iz KBK „King“ Poreč, a njemu se „usudio“ suprotstaviti Josip Ivanišić iz KBK „Champion Gym“ Osijek. Ivanišić je aktualni osvajač Hrvatskog kupa u superteškoj kategoriji. Treba pohvaliti Josipovu hrabrost. On je sigurno bio svjestan da se Jurković mora pokazati domaćoj publici i da ga neće ni malo štedjeti. Isto tako, on je znao koja je kvaliteta svjetskog prvaka. Također, thai kickboxing je prilično nemilosrdna borba u kojoj su dozvoljeni udarci i rukama i nogama (uključujući koljena) po čitavom tijelu, kao i držanje protivnika te bacanja na pod. I usprkos svemu, Ivanišić se hrabro borio. Ostao je na nogama i izdržao je sve tri runde. Istina, u drugoj i trećoj rundi mu je brojano, ali nije pao. Pokazao se kao iznimno čvrst borac i vjerojatno će se za njega još čuti. Sudačka odluka nije bila upitna. Pobijedio je Igor Jurković na bodove rezultatom 3:0. Pehare je dodijelio predsjednik HKBS-a Predrag Znaor.





















































Sve mečeve su sudili Kristina Pilko iz Rijeke, Davor Milaković i Elvis Šabotić iz Čavala te Jozo Gabrić iz Splita. Priredba je bila odlična, a publika i borci su bili zadovoljni. Sve je snimalo nekoliko nacionalnih TV kuća pa će sigurno i ljubitelji kickboxinga ispred malih ekrana uskoro doći na svoje.

Eto.

- 01:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #