KICKBOXING

četvrtak, 20.04.2006.

Thai kickboxing vs. tajlandski boks

I nastavlja se dalje diskusija na NOKAUT forumu, ali o odnosu thai kickboxinga i tajlandskog boksa. Evo prenosim:

Muay
... imam ja jedno drugo pitanje: Nesumnjivo je da trenutno u Hrvatskoj daleko veći broj boraca nastupa u tay kick boksingu, nesumnjivo je dana tim natjecanjima nastupaju i borci iz tajlandskog boksa, nesumnjivo je da je organizacijski daleko bolje posložena cjela priča i tay kick boksingu ali.......
U GAISF je primljen WAKO, pretpostavljam kao predstavnik kick boksinga, u GAISF je primljena IFMA kao predstavnik Tay boksa. Kako će reagirati GAISF ako kojim slučajem IFMA ospori pravo WAKO-u da ima "borilačku disciplinu" taykick boksinga?


Lot333
Pozdrav društvo, pozdrav Muay
ti i ja smo o pitanju razlike između thai kickboxinga i tajlandskog boksa već dosta zagnjavli kolege forumaše i mislim da smo se čak i približili u nekim stavovima, pa ne bih sada otvarao novu diskusiju. Ono što jeste činjenica - thai kickboxing je jedna od disciplina kickboxinga kao sporta, tajlandski boks je drugi sport, ma kolika bila sličnosti među njima.

Što će reći IFMA na kickboxing disciplinu thai kickboxing? - ništa, gotova priča! Kickboxing kao sport preko svoje matične svjetske federacije WAKO je sa svih svojih 7 disciplina (semi contact, light contact, full contact, low kick, thai kickboxing, glazbene forme i aero kickboxing) primljen u GAISF isto kao i tajlandski boks preko IFMA.

Do sada je bilo nekih drugih osporavanja od strane karatea, pa tu je bilo i prepucavanja među više svjetskih kickboxing federacija (WKA, WPKL, ISKA, IAKSA). Isto tako je bilo određenih prepucavanja u tajlandskom boksu između europske Muay Thai federacije u odnosu na svjetsku, kao i zasebna priča o nizozemskim Muay Thai-ašima, koji nikako ni sa kime zajedno.

Sve je to rezultiralo odugovlačenjem prijema i WAKO-a i IFMA u GAISF, ali i pokušajima da se drugačije poslože discipline, pa je tako bilo i razmišljanja (ili bojazni - kako s koje strane tko gleda) da bi se kickboxing prilagođavao pa sam kao sport ostao na full contactu ili low kicku, dok bi se npr. semi contact sjedinio s karateom (u tom pravcu se sada mijenjaju njihova pravila), light contact bi se stopio s taekwon-doom (i oni, pogotovo u WTF-u mijenjaju pravila), dok bi thai kickboxing vratio se svojim izvorima (kažu neki) odnosno prilagodio bi se sličnom tajlandskom boksu (kažu drugi). Isto tako - glazbene forme bi se sjedinile s Wu shuom, a aero kickboxing, tko zna.

Samim činom prijema i WAKO-a i IFMA - priča je i za kickboxing i za tajlandski boks završena, svatko je svoj sport, svatko ima svoje područje rada, i odgovornosti i gotovo. ma koliko god mi šutjeli o tome.

Slažem se s činjenicom da je sve više tajlandskih boksača na kickboxing prvenstvima - i to ne samo u Hrvatskoj, već je to situacija u svijetu. Čemu su razlozi, mogao bih pisati danima, ali samo nekoliko crtica što se tiču Hrvatske:

Dakle, definitivna činjenica je da je od 2000. godine kickboxing u Hrvatskoj u stalnom usponu i to prvenstveno zbog koncepcije razvoja koju je zauzelo tadašnje vodstvo saveza i drži ga do danas - a to je okupiti što više klubova ne zajedničkom interesu - a to su natjecanja te tom prilikom odmaknuti od klubova sve nepotrebne stvari (administriranje, nepotrebne regule, igre i spletke). Da li je vodstvo u tome uspjelo? - jeste i svaka im čast na tome.

Druga činjenica je da je istovremeno Hrvatski savez tajlandskog boksa sve više i više (organizacijski) ne sportki i kvalitativno - slabio i slabio. Klubovi se nisu slagali s nekim stvarima i udaljili su se od saveza, ali srećom, nisu prestali trenirati i kvalitetno raditi. Kada su vidjeli priliku da na sličnoj disciplini ipak održe kakav takav kontinuitet natjecanja, došli su na thai kickboxing i low kick natjecanja kickboxing saveza.

Treća činjenica - općenito s K1 je u svijetu porastao interes za kickboxing, a svakako nam je tu u Hrvatskoj najveću propagandu učinio Mirko. I toga društvo u kickboxingu mora biti svjesno.

Ekipa iz kickboxinga je očito znala iskoristiti trenutak, pošteno je odradila i ostvarila svoje ciljeve i sada je samo da se tako nastavi i da se ubiru rezultati.

Što se tiče tajlandskog boksa u Hrvatskoj - ima nade (opet mislim organizacijski) i čak i tu ekipa iz kickboxing saveza uskače i pomaže prijateljskom savezu tajlandskog boksa, ma koliko god na prvi pogled to izgledalo kao konkurencija. Ja osobno mislim da će potrajati još neko vrijeme zimskog sna u hrvatskom Muay Thai-ju, ali klubovi se bude i jedino što mogu reći - uključite se u savez, svojim prisustvom djelujte i utičite na daljnji razvoj saveza, na bolju organizaciju i bolju organiziranost - sama natjecanja će vrlo brzo i to bez sumnje, biti vrhunska. Jer kadar kojega trenutno ima i stvaraju Beneta, Posilović, Cikatić, Bilandžić, Komšić, Žaja ... samo čeka da "pukne" i pokaže što zna u tajlandskom boksu.

Dakle, duga je ovo bila priča da bih ti rekao da je, što se tvoga pitanja tiče - priča gotova - što je tu je, ajmo se baviti sportom, idemo u ring i na tatami (ne ti i ja! ), pa ko bolji, ko spretniji, ko jači.

Pozdrav (BTW veselim se sljedećoj diskusiji s tobom, s nadom da ne zamaramo ostale cijenjene forumaše).

- 00:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #