Gulam je otac devetoro djece i djed 23 unuka. Gulam je i kuhar
Gulam u kuhinji radi od svoje seste godine. Tada je poceo pomagati svom starijem bratu koji je kao kuhar radio u jednoj obitelji diplomata.
Sa 12 godina je uz bratovu pomoc prvi put napravio kabuli palaw. Sa 14 godina, poceo je kuhati samostalno.
Kuhao je ekskluzivno za dilomate u Kabulu. Za vrijeme rata kuhao je za afganistasku vojsku. Poslije rata kuhao je za UN, a sada radi kao kuhar u kuci moje prijateljice Vesne.
Gulam ljubomorno cuva svoje recepte, pa cak ni vesna i njen suprug ne znaju njegove tajne. Ipak, Gulam je odlucio podjeliti nekoliko svojih recepata sa mnom: kabuli palaw, banjana borani, gulpi kurma i dressing za salatu.
Savjet 1:
Riza za kabuli palaw mora biti iznimno dugog i velikog zrna
Savjet 2:
Meso za kabuli je bolje kuhati nego peci. Skuhajte Yahni (juhu) od janjetine, celera, mrkve i djumbira. Meso mora biti meko ali se nesmije raspadati
Savjet 3:
Rizu nemojte skuhati do kraja. Mora biti malo tvrdja.
Savjet 4.Mrkvu za kabuli narezite na stapice dan ranije, kako bi se malo osusila.
Upozorenje: Kolicine sa slika dovoljne su za 5 ili 6 ljudi
1. Malo tvrdje skuhana i procijedjena riza vrlo dugog zrna uz dodatak klincica u prahu
2. Yahni
3. Priprema mrkvi badema i pistacija za posipanje i dekoriranje
Dinstati mrkvu dok malo ne omeksa
Dodati grozdjice
i bademe
i malo pistacija
Karamelizirati secer
Prvi korak
Drugi korak
I gotovo
Karamelizirani secer ukloniti s vatre, da se ohladi. Zatim ga pomijesati sa malo juhe. Kada se secer rasopi u juhi, preliti preko tvrdo kuhane rize. Rizu na vatri drzati oko desetak minuta, da se dodatna voda ispari ili upije.
Kada je riza suha, izvadite je na oval za serviranje i pospete mrkvom grozdjicama i bademima.
Meso iz juhe servirati ili na odvojenom ovalu ili u rizi.
Uzivajte!
|