S ulica Kabula i malo sire

Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (4)
Listopad 2008 (5)
Rujan 2008 (4)
Kolovoz 2008 (6)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (7)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (9)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (10)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (14)
Srpanj 2007 (22)
Lipanj 2007 (2)

< travanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Zemlja rata i terorizma. Pakao. cesto su rijeci kojima opisuju ovu zemlju, ovaj grad. Afganistan. Kabul. Ima istine u vijestima koje cujete i koje citate, ali postoji i nesto vise. Gostoljubivi ljudi, dobra hrana i 5000 godina stara kultura.
Kabul i Afganistan, koji vam nikada nece pokazati sluzbeni mediji, pornadjite ovdje.

ZASTICENO Copyrightom ©

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Dnevnik.hr
Kabulonline.com


Blogovi koje volim i
ljudi na koje sam ljubommorna

Malo drugacija Kina
Dogodovstine pijanih glazbenika
Ljekovito bilje kakvo niste znali
Baba uvijek mudro zbori
Veterinarski kutak
Poliperspektiva za sve umjetnicke duse
Bolje Paksu nego onaj supak
Bijele vrane ili crne ovce
Jednostavno volim biti protiv. Ovaj put, protiv nasilja.

Web Hrvatska


FOTO
Uglavnom: Samo Lah
Ponekad: Ivana S. Lah


Pise
Ivana S. Lah
ivanin.mail@gmail.com


Blogerica.com>


Ja sam...
Ja sam dvadesetdevetogodisnja novinarka. U Kabulu radim vec vise godinu dana. I dok vecina drugih stranaca svoje kabulske dane provodi u svojim skupocjenim kucama u elitnom dijelu grada ili u jednom od elitnih, "foreign pasportss only" restorana, moj suprug i ja pronalazimo djelove Kabula u koje stranac nije usao vec trideset godina. Mi zivimo u kuci daleko od sigurnog centra, sa susjedima afganistancima i po obicajima Afganistana. Zimi cijevi odledjujemo let lampom, a na plus 47 nemamo klimu, pa cak ni ventilator. Mi znamo razliku izmedju bazara ptica i pilece ulice, i gdje kilo marihuane mozete nabaviti za tri dolara i gdje ce vas vlanik radnjice pozvati na caj, a kuda trebate proci sa sto manje zadrzavanja.



08.04.2008., utorak

Ekskluzivni recept u fotkama: kabuli palaw ala Gulam

Gulam je otac devetoro djece i djed 23 unuka. Gulam je i kuhar
Gulam u kuhinji radi od svoje seste godine. Tada je poceo pomagati svom starijem bratu koji je kao kuhar radio u jednoj obitelji diplomata.

Sa 12 godina je uz bratovu pomoc prvi put napravio kabuli palaw. Sa 14 godina, poceo je kuhati samostalno.

Kuhao je ekskluzivno za dilomate u Kabulu. Za vrijeme rata kuhao je za afganistasku vojsku. Poslije rata kuhao je za UN, a sada radi kao kuhar u kuci moje prijateljice Vesne.

Gulam ljubomorno cuva svoje recepte, pa cak ni vesna i njen suprug ne znaju njegove tajne. Ipak, Gulam je odlucio podjeliti nekoliko svojih recepata sa mnom: kabuli palaw, banjana borani, gulpi kurma i dressing za salatu.

Savjet 1:
Riza za kabuli palaw mora biti iznimno dugog i velikog zrna

Savjet 2:
Meso za kabuli je bolje kuhati nego peci. Skuhajte Yahni (juhu) od janjetine, celera, mrkve i djumbira. Meso mora biti meko ali se nesmije raspadati

Savjet 3:
Rizu nemojte skuhati do kraja. Mora biti malo tvrdja.

Savjet 4.Mrkvu za kabuli narezite na stapice dan ranije, kako bi se malo osusila.

Upozorenje: Kolicine sa slika dovoljne su za 5 ili 6 ljudi

1. Malo tvrdje skuhana i procijedjena riza vrlo dugog zrna uz dodatak klincica u prahu

Photobucket

2. Yahni
Photobucket

3. Priprema mrkvi badema i pistacija za posipanje i dekoriranje

Dinstati mrkvu dok malo ne omeksa
Photobucket

Dodati grozdjice
Photobucket

i bademe
Photobucket

i malo pistacija
Photobucket

Karamelizirati secer

Prvi korak
Photobucket

Drugi korak
Photobucket

I gotovo
Photobucket

Karamelizirani secer ukloniti s vatre, da se ohladi. Zatim ga pomijesati sa malo juhe. Kada se secer rasopi u juhi, preliti preko tvrdo kuhane rize. Rizu na vatri drzati oko desetak minuta, da se dodatna voda ispari ili upije.

Kada je riza suha, izvadite je na oval za serviranje i pospete mrkvom grozdjicama i bademima.

Meso iz juhe servirati ili na odvojenom ovalu ili u rizi.

Photobucket

Uzivajte!
- 06:45 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>