S ulica Kabula i malo sire

Rujan 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (4)
Listopad 2008 (5)
Rujan 2008 (4)
Kolovoz 2008 (6)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (7)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (9)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (10)
Siječanj 2008 (6)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (7)
Listopad 2007 (6)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (14)
Srpanj 2007 (22)
Lipanj 2007 (2)

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Zemlja rata i terorizma. Pakao. cesto su rijeci kojima opisuju ovu zemlju, ovaj grad. Afganistan. Kabul. Ima istine u vijestima koje cujete i koje citate, ali postoji i nesto vise. Gostoljubivi ljudi, dobra hrana i 5000 godina stara kultura.
Kabul i Afganistan, koji vam nikada nece pokazati sluzbeni mediji, pornadjite ovdje.

ZASTICENO Copyrightom ©

Linkovi
Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr
Dnevnik.hr
Kabulonline.com


Blogovi koje volim i
ljudi na koje sam ljubommorna

Malo drugacija Kina
Dogodovstine pijanih glazbenika
Ljekovito bilje kakvo niste znali
Baba uvijek mudro zbori
Veterinarski kutak
Poliperspektiva za sve umjetnicke duse
Bolje Paksu nego onaj supak
Bijele vrane ili crne ovce
Jednostavno volim biti protiv. Ovaj put, protiv nasilja.

Web Hrvatska


FOTO
Uglavnom: Samo Lah
Ponekad: Ivana S. Lah


Pise
Ivana S. Lah
ivanin.mail@gmail.com


Blogerica.com>


Ja sam...
Ja sam dvadesetdevetogodisnja novinarka. U Kabulu radim vec vise godinu dana. I dok vecina drugih stranaca svoje kabulske dane provodi u svojim skupocjenim kucama u elitnom dijelu grada ili u jednom od elitnih, "foreign pasportss only" restorana, moj suprug i ja pronalazimo djelove Kabula u koje stranac nije usao vec trideset godina. Mi zivimo u kuci daleko od sigurnog centra, sa susjedima afganistancima i po obicajima Afganistana. Zimi cijevi odledjujemo let lampom, a na plus 47 nemamo klimu, pa cak ni ventilator. Mi znamo razliku izmedju bazara ptica i pilece ulice, i gdje kilo marihuane mozete nabaviti za tri dolara i gdje ce vas vlanik radnjice pozvati na caj, a kuda trebate proci sa sto manje zadrzavanja.



24.10.2007., srijeda

Bajramske radosti

Iako je Bajram poodavno prosao, mi smo tek nedavno zavrsili obilazak svih koji su nas pozvali u goste.

Prvu vecer smo proveli kod Amina i Farida. Pripremili su nam pravu gozbu: pecena riba, tri vrste rize, dva pecena pileta, ceitiri vrste deserta, suho voce, kolace i naravno nezaobilazni caj.

Hrana na slici - kod Amina i Farida: razni kebabi, kolaci, pile, bombone, suho voce i firni

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Slijedeci dan smo posjetili direktora za kontrolu kvaliteta hrane iz ministarstva za poljoprivredu i razvoj. Uz njegovu zenu, sestru, djecu, unuke i necake jeli smo najbolji mantu ikada. Suprug se zaustavio kada je gotovo ispraznio servirni oval. Sjetio se na vrijeme da mora ostaviti barem dva komada nepojedena, kako ne bi uvrijedio domacina.

Onda su gosti poceli dolaziti nama. Nakon Ajatolaha, posjetio nas je Hamid sa sestrom a zatim i jos nekoliko novih susjeda kojima ne znamo imena.

Nakon toga u posjetu je dosao stariji Ehsanov brat, Dzavid, te nas skupa sa Ehsanom pozvao na bajramsku veceru u njihovu obiteljsku kucu.
Posljednja obitelj koju smo posjetili bili su upravo oni.

Glava Ehsanove obitelji je naravno Otac – nacelnik prometne policije. On je ozbiljan, bradat i uvijek tradicionalno obucen.

Ehsanova majka je sitna, liepa zena. Udala se sa 17, a u 23 godine braka rodila je jedanaestoro djece.

Ehsan ima dva starija brata, dvije sestre i sestero mladje brace.
Stariji brat ima jednu zenu i dvije curice. Najstarija kcer najstarijeg brata i najmladji sin Ehsanovog oca rodjeni su iste godine.

I tako, nas dvoje, i brojna Ehsanova obitelj sjednemo u sobu koja je specijalno pripremljena za goste. Sjedi se na dusecima poredanim oko zidova, a u sredini sobe na plasticnom stoljnjaku servirana je gomila kolaca, suhog voca i caj.

Nakon caja, dobiamo juhu. Juhu, kao specijano jelo ne jedu svi, samo nas dvoje i Ehsanov Otac.

Nakon toga, dvoje mladje djece, curica i djecak, dolaze sa specijalnim porebrenim lavorom i istim takvim ibrikom. Peremo si ruke iznad lavora, a najmladji djecak nam donosi peskir.

Tada Ehsanova majka i mladja sestra pocinju donositi hranu. Kabuli palaw, kofta kebab (cufte u sosu), kebab sa lukom, janjeci kebab, bamiju, tikvice, patlidzane i salatu. Vecina ih jede rukama i uz pomoc afganistanskog kruha – naana. Jesti rizu rukama poprilicno je tesko. Priikom mog zadnjeg pokusaja imala sam rizu i u kosi.
Nas dvoje ipak jedemo s escajgom.

Nakon obilne vecere na stol iznose voce. Domace grozdje iz obiteljskog vinograda, jabuke iz provincije Wardak I punu, ogromnu zdjelu nara.

Pocinjem netremice gledati u nar. Zdjela je puna ociscenih roza sjemenki. Zamisljam trud koji su djeca i zene morali uloziti da istrijebe svaku, i najmanju koricu. Nar izgleda savrseno, socno. Vidim da je sigurno kandaharski. Samo kandahrski nar ima tako sitnu kospicu, gotovo neprimjetnu.

Dzavid uzima tanjur i sipa mi nar. Cijelo brdo. Vec zamiljam kako cu ogromnim zalogajima isprazniti cijeli tanjur dok mi se slatkasto kiselkasti sok razljeva po ustima i spusta u zeludac.

I kada sam vec htjela uzeti tanjur koji mi se cinio i vise nego dovoljno pun, Dzavid, uzima solnicu sa stola.
Naivno ga gledam i ne slutim sta se sprema. Mislim u sebi da mozda zeli raspremniti stol. Ali ne! On uzima tanjur pun onog divnog nara i pocinje nemilice soliti te scone bobice. S osmjehom mi objasnjava da Afganistanci obozavaju posoljeni nar.

Dodaje mi tanjur. Pitam se da li se ocajanje primjeti na mom licu. Smjesim se koliko mogu, uzimam kasiku posoljenog nara, stavljam je u usta. Polako zvacem. Smjersim se i govorim da je divno. U sebi tiho jecam.

Zasto su posolili moj nar?!

Pored slanog nara, koji se u Afganistanu zove Anar, poslastica su i slane visnje koje ovdje zovu halu balu.

- 06:03 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>