Tratinčistan (Blogom na blog)

20 lipanj 2024

Postoje dvije vrste ljudi: frajeri i tratinčice.
Frajeri žele uvijek biti jači i najjači i dokazivati "tko je jači taj kvači". Baš im je u redu ponašati se kao da su najvažniji na svijetu. Takvi će npr. pišat i hračkat ili puštat pseće kakice u dječjem parku ili oko sportskog terena gdje će sigurno netko nagazit, ili stat u prometnoj traci ispred kisoka bez obzira što se iza njega stvori kolona, gurnut će, šutnut će, oteti,izmlatit ženu, dijete ili nekog tko se ne zna tuć jer im je baš fora kad se čuje ono "tup" i "pljas" i kad se ti jadnici, ta niža vrsta ljudi prestraši i trese od straha.

I, postoji druga vrsta ljudi. To je ona vrsta koja bi igrala pošteno, koja bi čekala red, ne bi da se pljuje na pod i da se nekom smeta, ne bi koristili nedozvoljena sredstva, oni bi da sve bude lijepo i da se nitko ne svađa, psuje, vrijeđa, gura, tuče, ubija, otima, siluje, ostavlja pseće kakice po parovima gdje bi se trebala igrati djeca itd...

Ovi prvi, frajeri, agresivci, za ove druge imaju niz pogrdnih naziva od kojih je većina ženskog roda u deminutivu i završavaju sufiksom -ice, npr. tratinčice.
Od pamtivijeka i još prije, od prethistorije, postoji sukob između te dvije vrste ljudi. Oni žive pomiješano, zajedno, možete u svakom narodu, svakom plemenu, svakoj obitelji, grupici prijatelja pronaći i jedne i druge i vidjeti kako se bore, pate, muče. Nikakakva evolucija, nikavi Darvinovi zakoni, nisu do sada riješili taj iskonski sukob. Samo prebacili na druga bojišta, dali u ruke drugačija oružja i borbene taktike.

Tome mora doći kraj! To mora prestati! Evolucijski, to se mora prevazići!

Imam rješenje!

Trebalo pregrupirati ljude, da ne budu države po nacijama jesu li npr. Hrvati, Talijani, Nijemci i drugo, nego po tome jesu li ovakvi ili onakvi, agresivci ili tratinčice.Tako bi se osnovale dvije federacije: Frajeristan i Tratinčistan.
Da bi se to realiziralio, treba pokrenuti veliku seobu naroda.
Ne brinite, nije to ništ novo, već je bilo tih seoba u bližoj i daljnoj povijesti, ovo je samo jedna više. Ne bi to bio egzodus, da se pogrešno ne shvati. I ne bi bila ekonomska migracija, ni politička. Ovo bi bila karakteristična po tome što bi bila krakterna. Prvo bi se grupirali po glavnoj crti karaktera pa bi se onda selilili.
Ne brinite kako bi se grupirali. Pa kako se okupljaju ptice pred seobu? Tako nekako.
Bila bi to prirodna seoba motivirana prirodnim zakonom i pod motom: svaka ptica svojem jatu leti.
Svi Frajeri bi se nastanili u Frajeristanu, sve Tratinčice bi mogrirale Tratinčistan.

I mir! (Kaže se " I, mirna Bosna", al namjerno, neću to reć.)

Eto, to će biti moj politički program kad se budem kandidirala na izborima za predsjednicu Tratinčistana i poslije za parlament Galaksijske federacije.
Poslije bih se parlamentu Galaskijske federacije švercala kao da nešto radim, držala bih govore protiv Frajeristana ali ne nešto konkretno jer bi i oni bili tamo, to još moram smislit kako bih.
Ne bih se kandidirala za predsjednicu Frajeristana, tamo bi me nalupali a ja se ne znam tuć iako sam htjela trenirati karate.

Hoćete li glasovati za mene?

P.S. Ovaj post je inspiriran raspravom na blogu Smisao života - Civilizacijsko zlo

Oznake: filozofiranje, evolucija

<< Arhiva >>