Advent- Klagenfurt i Velden

17.12.2018.

Bez obzira na naš Zagrebački advent, koji je najljepši, volimo pogledati kakav je advent i negdje preko granice. Ovaj put krenuli smo u Klagenfurt i Villach.
Krenuli smo u 12 sati iz Zagreba tako da budemo tamo kad se upale lampice. Putovali smo preko prekrasnih planina, serpentina da ti stane dah, a uz snijeg na planinama bio je stvarno prekrasan pogled.
Uz jedan kratak shopping usput, došli smo u centar Klagenfurta poslije 15 sati i gledali usput prekrasno uređen grad. Parkirali smo u Shopping centru City Arkaden (1 euro po satu), i krenuli prema Alter Platzu, gdje ima par kućica sa kobasicama i kuhanim vinom i nekoliko malih slatkih trgovina sa sitnicama.
Nastavili smo prema Neuer Platzu, a tamo uz miris vina i kobasica još je jači miris tamjana koji prodaju na nekoliko štandova sa posudicama za paljenje. Jako puno štandova ima sa ručnim radovima, za razliku od naših gdje prevladava kineska roba. Tamo smo se mučili naručiti kobasice na njemačkom, a kad ono frajer pita "sa čim ćete kobasice, sa zeljem ili krumpirom?". To mi je super, gdje god dođeš netko razumije hrvatski. Po 5 eura kupili smo kobasice sa prilogom i Viener šnicl, a nakon toga kuhano vino i dječji punch u božićnoj šalici, koju platite 2 eura, pa ako hoćete uzmete je sa sobom ili vratite šalicu, a oni vama vrate 2 eura. Mi smo uzeli dvije. Između štandova se nalazi simbol grada Lindwrum- zmaj.Nakon toga smo krenuli prema Domplatzu do Kath-kirche-kaernten, a tamo ima samo par štandova isključivo sa ručnim radovima i umjetninama, bez hrane. Ispred crkve su velike drvene jaslice, i veliki adventski vjenčić sa 25 svjećica.Već je bilo skoro 19 sati kad smo se vratili u auto i krenuli prema Villachu. Usput smo stali u Maria Worth gdje su dvije crkvice u krugu 50 metara, a mi smo prošli između njih do adventskog sajma. To je jedan jako mali, slatki sajam sa samo 6-7 kućica složenih u krug, a u sredini se nalazilo ognjište i ljudi su sjedili oko njega, pili vino i družili se.

Dalje smo krenuli samo malo do Veldena, ali kad smo došli tamo bio je to veći advent nego što smo očekivali. Kroz cijeli grad se nalaze štandovi, a na vodi plutajuće jaslice i adventski svjetleći vjenčić. Probali smo kuhani mošt i trdelnik sa vanilijom. Prošetali smo i bio je već 21 sat, a njihovi štandovi su se već počeli zatvarati, tako da smo odlučili da ne stignemo više do Villacha, pa smo to ostavili za neki drugi put.

S obzirom da nam je Bled bio usput, skrenuli smo malo s autoceste da vidimo kako izgleda advent na Bledskom jezeru. Lijep je pogled na Bledski grad, na jezeru se nalaze svjetleći labudovi sa srcem, okolna drva su ukrašena, a štandovi, osim onih sa hranom, su zatvoreni. Zadržali smo se samo 10-ak minuta, jer smo se dosta smrznuli cijeli dan i krenuli smo doma, gdje smo stigli dosta kasno, bila je već skoro ponoć.
Legoland- Njemačka

06.12.2018.

Kada sam s obitelji putovala u Legoland u Njemačkoj posjetili smo razna mjesta na putu prema tamo i prema natrag.
Ispričati ću vam gdje smo bili, pa možda dobijete inspiraciju za put.

Krenuli smo iz Zagreba ujutro (ne prerano, oko 8, nema smisla ići umoran na put). Prva stanica bio nam je dvorac u Austriji Landskron. Prekrasan dvorac na brdu kod Villacha. Sparkirate se, pojedete sendvič, pa krenete prošetati uz brdo do dvorca s kojeg se pruža prekrasan pogled. Tamo se nalazi kafić, pa možete popiti kavu, trgovina sa suvenirima, a ima i sokolarski centar, pa ako dođete u vrijeme kada se prikazuje predstava sa sokolovima, super ( mi smo zakasnili, a nismo imali vremena čekati drugu predstavu). U podnožju dvorca se nalazi i zoološki vrt, pa ako imate vremena obiđite ga. Mi smo krenuli dalje, jer nas je čekao još dug put.
Iduća stanica bio nam je shopping centar u Salzburgu. Malo smo prošetali, kupili sokove i grickalice u Intersparu i krenuli dalje do jezera Chiemsee u Njemačkoj. Prekrasni jezero, sa svim mogućim "zanimacijama" kao na našem moru- sladoledi, kafići, jedrenje, plivanje...
Mi smo došli sa sjeverne strane jezera, jer smo izbjegavali gužvu užasnu na autocesti. Tamo smo se okupali i odmorili, pa krenuli dalje.


Do hotela u Gunzburgu, blizu Legolanda, stigli smo predvečer, smjestili se, odmorili i krenuli prošetati i nešto pojesti. Našli smo McDonalds - na veselje djece sretan
Eto i bio je gotov prvi dan našeg putovanja. Vrijeme je za odmor.

Idući dan, nakon doručka, krenuli smo u 6 km udaljeni Legoland. (Karte kupite preko interneta, jeftinije su, a ne morate čekati u redu) Ogromno parkiralište, ima hladovine- super. Odmah na ulazu -trgovina- super stvari, tema- naravno legići. Sve je dosta skupo, ali uvijek se nađe neka sitnica za uspomenu. Proveli smo skoro cijeli dan tamo, (preporučujem da uzmete bar sokove sa sobom, pogotovo ako je vruće, jer će vas dosta koštati da tamo kupujete, na kraju krajeva kao i u svakom takvom parku). Što se ponude tiče ima svega, možete pojesti nešto u njihovom restoranu, ima i dječjih menija, naravno; sokovi, sladoledi, slushy… Atrakcije su svakakve- vožnja brodićima- pa špricate suparnike vodenim pištoljima u drugom brodiću koji prolazi ( nakon toga se možete osušiti u velikom "fenu"- 2 eura), vožnja vlakićem, pa tamo laserima pucate u mete (kad izađete možete kupiti svoju sliku sa vožnje- 5 eura). Prekrasan je i ,kao lift, vidikovac, sa kojeg možete vidjeti cijeli park i okolicu. Uz to imate i puno drugih vožnji, bržih ili sporijih, traženje "zlata" na mlinu nakon čega dobijete medalju (zavisi koliko grama "zlata" ste našli), a možete i samo prošetati i razgledavati razne građevine od Lego kocaka- Eiffelov toranj, nogometni stadion, dio Venecije...
Kad smo se vratili u hotel malo smo odmorili, pa navečer krenuli u obližnji gradić Burgau. Bez gužve, strke, sa lijepim trgom, u svakom slučaju, lijepo.
Posljednji dan, nakon doručka, krenuli smo put Zagreba.

Južno od jezera Chiemsee u Siegsdorfu posjetili smo muzej Mammut. Ispred muzeja je ogromni mamut, a u muzeju kostur mamuta, dinosaura, razne iskopine. Vrlo zanimljivo za ljubitelje geološke povijesti, geologiju i fosilnih ostataka. Tu vam dobro dođe navigacija, jer je dosta malo mjesto, pa da se lakše snađete.


Nakon razgledavanja krenuli smo dalje i kratko se zaustavili u Salzburgu, i malo prošetali po gradu i kroz park, pa smo krenuli kući i bili vrlo zadovoljni ovim putovanjem, jedva čekajući iduće.
Putovanje, a ne (samo) destinacija

Jeste li se ikad uputili na put ne razmišljajući o mjestima kroz koje prolazite nego samo jedva čekate da dođete na plažu, okupate se i što onda? Prošli ste pored Rastoka, Plitvica, Gospića, Velebita, a niste ni primijetili kako ima lijepih mjesta gdje možete stati, slikati lijepu sliku, pojesti finu ribu u Rastokama, pojesti sendvič, koji ste ponijeli sa sobom, negdje u šumici uz put kod Plitvica, stati na nekom stajalištu na Velebitu i gledati prekrasan krajolik u daljini ili posjetiti mali zoo kad se spustite s Velebita.

Kad stignete na more, svaki dan isto- ujutro, digni se, pojedi, popij kavu, plaža, ručak, plaža, šetnja, spavanje, pa opet isto- digni se, pojedi, kava, plaža... i tako 10 dana. I to je OK, ali zašto ne bi isplanirali i neke usputne izlete? Zašto morate doći prvi dan godišnjeg već u 12 na plažu? Gdje vam se žuri? Pa na godišnjem ste. Uživajte!

Ja kad negdje putujem volim vidjeti što više stvari, mjesta koja ne moraju nužno biti neka razvikana mjesta. Volim istraživati po karti (Google earth ili maps) prije nego idem na put i tražiti što ima usput za vidjeti. Zapišem adrese, isprintam kartu i krećemo...

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.