Bled, kanjon Vintgar, Bohinj i Postojna

12.03.2020.

Bled je udaljen od Zagreba 2 sata, tako da smo relativno brzo došli sve do skretanja za Bled, a onda smo zapeli u koloni na skretanju s autoceste, jer imaju semafor koji stvara gužvu.
Do hotela smo došli oko podne i pošto je bila pauza na recepciji (?) uzeli smo ručnike iz auta i otišli na kupanje.
Prošetali smo do jezera, jer nismo bili daleko od kupališta. Na ovaj put smo išli u kolovozu, pa je bilo toplo za kupanje.



Ulaznica se naplaćuje, ali ako želite možete se kupati van naplatne zone kupanja, ali je tamo teško izaći iz vode (ući je lako, samo uskočite sretan). Na kupalištu ima restorana, kafića, sladoleda, tobogan, wc, garderoba, bazeni (ograđeni dio jezera od kojeg su napravili bazene).
Voda je čista, plivate s patkicama, a možete se čamcima voziti do otočića na jezeru, ali je dosta skupo, pa nismo išli do tamo, 14 Eura po osobi puta nas 4 nam je bilo malo previše (možda drugi put).



Poslije 17 sati vratili smo se u hotel i dobili super sobe s pogledom na Bledski grad. Dobili smo dvije dvokrevetne sobe gdje se još i hodnik može zaključati, tako da smo imali kao mali apartman samo za nas, sa terasom.
Nakon odmora otišli smo prošetati do Bledskog grada, a do njega mislim da smo izbrojali 700 stepenica plus još uspon bez stepenica.
Ulaz se naplaćuje, ali je zato pogled sa grada prekrasan, vidi se cijelo jezero i okolica grada. Tamo se nalazi muzej, restoran i trgovina sa suvenirima.





Iduće jutro poslije doručka krenuli smo do kanjona Vintgar. Oko sat i pol šećete po drvenim putićima i mostićima uz rijeku i slapiće. U kanjonu rijeke čak i kad je vruće tamo je ugodno.




Bolje je doći ranije jer oko 11 postane gužva, pa se na uskim putevima morate mimoilaziti sa rijekom ljudi. Postoje dva ulaza tako da kada dođete do idućeg ulaza, ili izlaza, morate se vratiti istim putem natrag da dođete do auta, koji ste parkirali 500 m prije ulaza (osim ako imate sreće, pa vas prije parkirališta ne usmjeravaju za parking- jer postoji jedno parkiralište tik uz ulaz).
Oko 12 sati krenuli smo do Bohinjskog jezera. To je lijepo, čisto jezero 30 km udaljeno od Bleda. Parkirati se može na parkiralištu trgovine, a tamo ima restorana sa povoljnom hranom, a ako produžite malo dalje možete parkirati i u šumici, ali pazite da ne stanete na neoznačeno mjesto jer se naplaćuju kazne. Mi smo stali iza neka tri auta i svi smo dobili kaznu 13 eura, a ako platite odmah, u pošti (blizu one trgovine na prvom parkiralištu) platite samo pola kazne.
U toj šumici je parkić i restoran, ali je poprilična gužva. Mi smo se kupali na maloj plaži na početku jezera, ( možda ima koja veća plaža dalje, ali nakon neugodnog iskustva sa plaćanjem kazne nismo bili raspoloženi za daljnju vožnju i traženje parkirališta).



Treći dan, nakon odjave iz hotela, krenuli smo prema Postojni. Tamo sam zadnji put bila u osnovnoj školi, kad smo išli na izlet i htjela sam pokazati djeci Postojnsku jamu.
Za ulaz možete birati između 4 opcije, a tako variraju i cijene ulaznica. Možete birati ulaznice za Postojnsku jamu, Predjamski dvorac, podzemni zoološki vrt i Expo (interaktivne prezentacije o špilji). Mi smo izabrali prvo troje, ali predlažem da izaberete samo jamu i dvorac (OBAVEZNO). U tzv. zoo vrtu su uglavnom čovječje ribice (koje ionako vidite u jami) i neka sitna bića koja morate tražiti povećalom. Obavezno za jamu uzmite duge rukave, jer iako je vani bilo 30 stupnjeva unutra je 10, a kada se vozite vlakićem osjećaj je da je još hladnije. Vodiča birate po govornom području- njemački, talijanski, engleski, slovenski... mi smo izabrali slovenski jer ionako manje više sve razumijemo, a i manja je grupa. Najveća gužva je bila sa engleskim vodičem. Pošto je nas bilo desetak mogli smo sve čuti što govori i pitati ga ako nas je nešto zanimalo, bio je jako susretljiv.





Nakon izlaska iz špilje išli smo u njihov restoran na Špiljski crni hamburger.


Do Predjamskog dvorca možete ići svojim autom, ali imaju i oni svoj organizirani prijevoz autobusima. Na ulazu u dvorac dobijete vodiča u obliku telefona (ima na hrvatskom) i kada dođete do nekog eksponata stisnete broj koji piše u sobi i slušate o povijesti dvorca.
Ima dosta strmih stepenica, pa pazite koju obuću obujete.


Nakon obilaska dvorca krenuli smo kući, sretni da smo izabrali baš ove destinacije, tako blizu nas, a već smo ih zaboravili.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.