Advent- Klagenfurt i Velden

17.12.2018.

Bez obzira na naš Zagrebački advent, koji je najljepši, volimo pogledati kakav je advent i negdje preko granice. Ovaj put krenuli smo u Klagenfurt i Villach.
Krenuli smo u 12 sati iz Zagreba tako da budemo tamo kad se upale lampice. Putovali smo preko prekrasnih planina, serpentina da ti stane dah, a uz snijeg na planinama bio je stvarno prekrasan pogled.
Uz jedan kratak shopping usput, došli smo u centar Klagenfurta poslije 15 sati i gledali usput prekrasno uređen grad. Parkirali smo u Shopping centru City Arkaden (1 euro po satu), i krenuli prema Alter Platzu, gdje ima par kućica sa kobasicama i kuhanim vinom i nekoliko malih slatkih trgovina sa sitnicama.




Nastavili smo prema Neuer Platzu, a tamo uz miris vina i kobasica još je jači miris tamjana koji prodaju na nekoliko štandova sa posudicama za paljenje. Jako puno štandova ima sa ručnim radovima, za razliku od naših gdje prevladava kineska roba. Tamo smo se mučili naručiti kobasice na njemačkom, a kad ono frajer pita "sa čim ćete kobasice, sa zeljem ili krumpirom?". To mi je super, gdje god dođeš netko razumije hrvatski. Po 5 eura kupili smo kobasice sa prilogom i Viener šnicl, a nakon toga kuhano vino i dječji punch u božićnoj šalici, koju platite 2 eura, pa ako hoćete uzmete je sa sobom ili vratite šalicu, a oni vama vrate 2 eura. Mi smo uzeli dvije. Između štandova se nalazi simbol grada Lindwrum- zmaj.



Nakon toga smo krenuli prema Domplatzu do Kath-kirche-kaernten, a tamo ima samo par štandova isključivo sa ručnim radovima i umjetninama, bez hrane. Ispred crkve su velike drvene jaslice, i veliki adventski vjenčić sa 25 svjećica.



Već je bilo skoro 19 sati kad smo se vratili u auto i krenuli prema Villachu. Usput smo stali u Maria Worth gdje su dvije crkvice u krugu 50 metara, a mi smo prošli između njih do adventskog sajma. To je jedan jako mali, slatki sajam sa samo 6-7 kućica složenih u krug, a u sredini se nalazilo ognjište i ljudi su sjedili oko njega, pili vino i družili se.

Dalje smo krenuli samo malo do Veldena, ali kad smo došli tamo bio je to veći advent nego što smo očekivali. Kroz cijeli grad se nalaze štandovi, a na vodi plutajuće jaslice i adventski svjetleći vjenčić. Probali smo kuhani mošt i trdelnik sa vanilijom. Prošetali smo i bio je već 21 sat, a njihovi štandovi su se već počeli zatvarati, tako da smo odlučili da ne stignemo više do Villacha, pa smo to ostavili za neki drugi put.









S obzirom da nam je Bled bio usput, skrenuli smo malo s autoceste da vidimo kako izgleda advent na Bledskom jezeru. Lijep je pogled na Bledski grad, na jezeru se nalaze svjetleći labudovi sa srcem, okolna drva su ukrašena, a štandovi, osim onih sa hranom, su zatvoreni. Zadržali smo se samo 10-ak minuta, jer smo se dosta smrznuli cijeli dan i krenuli smo doma, gdje smo stigli dosta kasno, bila je već skoro ponoć.




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.