Indijanka vegetarijanka

27.10.2010., srijeda

Prejedanje mesom uzrokuje na tisuće preuranjenih smrti godišnje

Sa Sveučilišta Oxford javaljaju kako su istraživanjem došli do podatka da prevelika konzumacija mesa uzrokuje oko 45.000 preuranjenih smrti godišnje samo u Velikoj Britaniji. Ondje su ispitivali uzorke smrti i prehranu stanovništva te su došli do podatka da je prevelika doza mesa uzrokovala 31.000 smrti od srca, 9.000 smrti od tumora i 5.000 smrti od moždanog udara. Smatra se da bi se sve itekako smanjilo kada bi ljudi jeli meso najviše tri puta tjedno, čime bi i zdravstveni sustav uštedio 1.2 milijardi funti.

Upozorava se da je od 1961. godine porasla konzmacija mesa za četiri puta. Crveno meso je jedan od najčešćih uzoraka tumora debelog crijeva, a ostalo meso i mliječni proizvodi uzrokuju srčane bolesti i pretilost.

Osim ovoga, proizvodnja mesa zagađuje naš planet. Evo samo jednog primjera – velikom brzinom se krči prašuma uz rijeku Amazonu kako bi se stvorili pašnjaci za goveda, a meso se uglavnom izvozi u Europi. Ovako se stvaraju požari koji ispuštaju velike količine ugljika u atomosferu, a i same farme goveda su veliki zagađivači jer ispuštaju mnoštvo štetnih plinova, prije svega metana.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.