Indijanka vegetarijanka

29.09.2015., utorak

Bodljikava žica

Čitam neki dan kako je pisac Miljenko Jergović zapisao: 'Nijemci znaju čemu služi bodljikava žica. Ljudi nisu stoka. A muslimani su ljudi.'

Kratko, a toliko toga za prokomentirati. Prvo što želim reći da se nadam da će ovaj pisac jednom napisati neku knjigu koja će se moći razumjeti. Koja neće biti teška k'o crna zemlja. Drugo – zašto samo Nijemci znaju čemu služi bodljikava žica? Ne znamo li to svi? Čemu uvijek insinuacije na prošlost? Ah, da, pa zato jer živimo ovdje gdje živimo. Muslimani jesu ljudi, to se slažem. Ne znam treba li to toliko naglašavati jer je toliko očito. A ovo stoka, e tu me pogodio.

Dakle, za ljude nije primjereno stavljati bodljikavu žicu. Hm, pitajmo Orbana i kompaniju pa ćemo dobiti drugačije odgovore. S druge strane to je sasvim normalno za životinje. Za stoku. Zašto? Zato jer su životinje tu da nama budu od koristi. Da ih zatvaramo, silujemo, mučimo, ubijamo, okružimo bodljikavom žicom i mnogo gorim stvarima nego što je ta bodljikava žica. Zato jer smo mi toliko pametni, toliko osjećajni i nikakva nam stoka u tome ne može parirati. I jer imamo pravo na to. A to smo si pravo sami uzurpirali.

Bilo bi smiješno da nije tužno.

Ovo kako se čovjek ponaša prema drugom čovjeku prelazi sve granice tolerancije. Nema humanosti. Nema poštovanja. Da, nema ama baš nikakve – tolerancije – u koju se svi busaju. Šalji TO malo tamo, malo ovamo. Zatvori vrata pred nosom. Na vrata stavi bodljikavu žicu. Kaži da hoćeš, ali radije izbjegni to što si obećao. I ne samo sada, s izbjeglicama, bodljikavom žicom i svim tim sranjima. Pogledajte oko sebe. Nema topline, svi samo vrte svoje probleme, kuknjava je sportska disciplina u kojoj svi sudjeluju, nitko nikoga ne sluša, nitko da zastane, da pogleda, da progleda i da doista vidi, da pita 'kako si?' i doista čuje odgovor. Nikome nije stalo. Niti malo.

No, kad se čovjek tako ponaša prema drugom čovjeku, prema pripadniku iste vrste, treba li me čuditi ovo sa stokom? Može li se očekivati bolji odnos prema životinjama kada smo i prema svojoj vrsti takvi kakvi jesmo? Tjera nas interes, tjera nas profit (materijalni, društevni, osobne zadovoljštine ega… ma bilo kakve vrste), ništa drugo. Dok se jedni vješaju na bodljikavu žicu, drugi trljaju ruke kako su je dobro prodali. I to smo - mi. Ljudi. Ne stoka već ljudi. LJUDI!!!

Oznake: bodljikava žica, Izbjeglice, Miljenko Jergović


28.09.2015., ponedjeljak

John Lloyd & John Mitchinson: Knjiga životinjskog neznanja

Knjiga koja na 200 stranica govori o sto životinjskih vrsta koje se na neki način izdvajaju od drugih, neobične su i posebne. Među njima su se našle i sasvim uobičajene životinje kao što su mačka i pas. Sve je prepuno zanimljivih informacija o životinjama, kao npr. podatak da hijena zapravo rađa kroz – penis ili da se hobotnice sparuju čim ih stavite zajedno bez obzira na spol i taj klinč može potrajati danima…

Knjiga je dio projekta QI, što znači Quite Interesting (poprilično zanimljivo) i radi se o istoimenom kvizu na BBC-ju iza kojeg stoji šačica revolucionara koji se predano bore protiv dosade u današnjoj kulturi. Niz zanimljivih činjenica se može pronaći i na njihovoj stranici www.qi.com

http://qi.com/zoo/

Oznake: Knjiga životinjskog neznanja


24.09.2015., četvrtak

Kristina Ercegović: Sam svoj gazda

Kristina Ercegović je diplomirala marketing i u nekoliko navrata ušle u poduzetničke vode, zapravo nikad iz njih nije ni izišla. Dovoljno je reći da je osnovala prvu agenciju za mystery shopping u Hrvatskoj. Također je dobila brojne domaće i međunarodne nagrade za poduzetništvo. U svojoj je knjizi željela pokazati da se poduzetnikom može biti i u Hrvatskoj. U prvom dijelu knjige bavi se objašnjavanjem po čemu se razlikuju poduzetnici od ostalih ljudi te kako napraviti zaokret i početi se baviti poduzetništvom. U drugom dijelu knjige intervjui su s uspješnim poduzetnicima i poduzetnicama. Zanimljivo je da svi imaju zajedničke točke – za započinjanje poduzetništva nitko nije imao početni kapital, svi su željeli raditi ono što vole, a ne obogatiti se (svi ističu da novac jednostavna u tom slučaju sam dođe). U svakom slučaju optimistična i aktivna knjiga u kojoj se može pronaći podosta važnih informacija za sve one koji razmišljaju baviti se poduzetništvom u Hrvatskoj. Knjiga dokazuje da je to usprkos često groznoj administraciji ipak moguće i jednako zahtjevno ili pak lako kao i bilo gdje drugdje u svijetu.

Oznake: Kristina Ercegović, sam svoj gazda, poduzetništvo


21.09.2015., ponedjeljak

Kako puž jede gljivu?

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: puž, gljiva


17.09.2015., četvrtak

Mala braća

nema vas na mojemu tanjuru
ne progone me vaše oči
intelekt otuđen od srca
oštrica je okrutnosti
stojim uz vas
(ne iznad vas)
i učim se
izvornosti
životnosti
jednostavnosti
jednako smo važne kockice
u mozaiku života
prijatelji moji
mala braćo
životinje

Mirjana Miljković

Oznake: Mala braća, Mirjana Miljković, Životinje


16.09.2015., srijeda

Morska populacija smanjena za 50 posto od 70-ih

U posljednjih četrdesetak godina populacija morskih sisavaca, riba, reptila i ptica smanjila se za oko 50 posto, javlja WWF. Stanju je najviše pridonio prevelik izlov ribe, promjena klime i zagađenje. Populacija nekih vrsta riba pala je i za više od 50 posto, primjerice tune za čak 74 posto. Stanje je takvo jer ljudi izlovljavaju ribu brže nego što je ona sposobna reproducirati se, ali i zato jer joj uništavaju prirodna staništa. Koralji su još ugroženiji pa se smatra da je 50 posto svih koraljnih grebenova na svijetu već nestalo te bi svi ostali mogli nestati do 2050. godine ako se nastavi zagrijavanje mora i oceana ovim tempom.

Više o svemu na:

http://news.yahoo.com/global-marine-populations-slashed-half-since-1970-wwf-003519398.html

Oznake: more, populacija, pad, izlovljavanje, ribe, ptice, koralji, zagađenje


15.09.2015., utorak

Drvo 'Vrisak'

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: drvo, vrisak


14.09.2015., ponedjeljak

Zagrebački solisti

Za vikend sam prisustvovala koncertu Zagrebačkih solista koji su svirali nešto više od sat vremena i doista me oduševili, priuštili su vrhunski glazbeni doživljaj. U svom repertoaru imaju barokna, romantička, klasicistička, ali i suvremena glazbena djela. Nakon dugog pljeska na kraju vratiti su se i izveli predivni 'Tango' iz filma 'Miris žene', a osobno su mi se najviše svidjele izvedbe skladbi Bele Bartoka – Rumunjski plesovi. Inače, Zagrebački solisti su jedan id najugledniji hrvatskih komornih ansambala, a utemeljeni su davne 1953. godine. Iza sebe imaju preko 70 snimljenih nosača zvuka i brojne domaće i međunarodne nagrade.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Zagrebački solisti, glazba


11.09.2015., petak

Laste

Jutros rano se okupile.

Desetine, stotine njih.

Neke nisko lete. Neke odmaraju na žici nanizane kao perle na ogrlici.

Kao da čekaju zvižduk.

Zvižduk za polazak.

Na daleki put.

Sretno, laste, sretno, ptice drage.

Dođite nam opet.

Preživite.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: laste, lastavice


04.09.2015., petak

Leo Rojas: Celeste

Oznake: Leo Rojas, Celeste, glazba, Indijanac


03.09.2015., četvrtak

Ludi kauboj

Image and video hosting by TinyPic

'When a cow is slaughtered, about half of it by weight is not eaten by humans: the intestines and their contents, the head, hooves, and horns, as well as bones and blood. These are dumped into giant grinders at rendering plants, as are the entire bodies of cows and other farm animals known to be diseased. Rendering is a $2.4 billion-a-year industry, processing forty billion pounds of dead animals a year. There is simply no such thing in America as an animal too ravaged by disease, too cancerous, or too putrid to be welcomed by the embracing arms of the renderer. Another staple of the renderer's diet, in addition to farm animals, is euthanized pets, the six or seven million dogs and cats that are killed in animal shelters every year. The city of Los Angeles alone, for example, sends some two hundred tons of euthanized cats and dogs to a rendering plant every month. Added to the blend are the euthanized catch of animal control agencies, and roadkill. (Roadkill is not collected daily, and in the summer, the better roadkill collection crews can generally smell it before they can see it.) When the gruesome mix is ground and steam-cooked, the lighter, fatty material floating to the top gets refined for use in such products as cosmetics, lubricants, soaps, candles, and waxes. The heavier protein material is dried and pulverized into a brown powder, about a quarter of which consists of fecal material. The powder is used as an additive to almost all pet food as well as to livestock feed. Farmers call it protein concentrates. In 1995, five million tons of processed slaughterhouse leftovers were sold for animal feed in the United States. I used to feed tons of the stuff to my own livestock. It never concerned me that I was feeding cattle to cattle.'

Howard Lyman, 'Mad Cowboy'

Oznake: kosti, meso, Mad Cowboy


02.09.2015., srijeda

Lignja koja pleše

Ali joj do plesa nije. U Japanu i susjednim zemljama popularno jelo je 'dancing squid' u kojem se između ostalog servira svježa lignja koja se posipa nekim umakom. Međutim, iako tvrde da je lignja mrtva, njezini krakovi rade, ona se cijela pomiče i očito reagira ne umak. Uz ovakvo jelo često dolaze i komentari kako je jako ukusna. Međutim, je li samo ukus bitan? Za mnoge očito jest bez obzira što je ova jadna životinja još uvijek živa pa neka se netko kune koliko hoće da su to 'samo živci'. Kad vidim nešto ovakvo, obučem kaput tuge i najradije bih vrištala do boga.


Oznake: lignja, dancing squid, ples, tuga, hrana


01.09.2015., utorak

Prsluk od krtičje kože

Uvijek me iznenade podaci o ljudskoj okrutnosti, ali i dosjetljivosti u tome. Tako sam pronašla podatak kako su u drugoj polovici 19. stoljeća lovci na krtice odlično živjeli prodajući kožu krtica. Zamisli – kožu krtica. Krtica! Nemaš je što vidjeti, ali netko se dosjetio tamaniti je i oderati joj kožu i onda od nje napraviti – prsluk. Za izradu jednog prsluka trebalo je stotinu koža (ili da se bolje izrazim – kožica). Posao izrade prsluka išao je odlično pa je već krajem 19. stoljeća bilo potrebno i uvoziti krtičje kožice u SAD, tj. tada se iz Velike Britanije u SAD izvozilo nekoliko milijuna krtičjih kožica godišnje. No, ni danas se nije mnogo odmaklo od svega. Naime, 2002. godine u Sandringhamu u Velikoj Britaniji oživljeno je mjesto Kraljevskog lovca na krtice. Pompozan naziv, nema što!

Oznake: krtica, koža, prsluk, okrutnost, Životinje


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.