Sa Sveučilišta Oxford javaljaju kako su istraživanjem došli do podatka da prevelika konzumacija mesa uzrokuje oko 45.000 preuranjenih smrti godišnje samo u Velikoj Britaniji. Ondje su ispitivali uzorke smrti i prehranu stanovništva te su došli do podatka da je prevelika doza mesa uzrokovala 31.000 smrti od srca, 9.000 smrti od tumora i 5.000 smrti od moždanog udara. Smatra se da bi se sve itekako smanjilo kada bi ljudi jeli meso najviše tri puta tjedno, čime bi i zdravstveni sustav uštedio 1.2 milijardi funti.
Upozorava se da je od 1961. godine porasla konzmacija mesa za četiri puta. Crveno meso je jedan od najčešćih uzoraka tumora debelog crijeva, a ostalo meso i mliječni proizvodi uzrokuju srčane bolesti i pretilost.
Osim ovoga, proizvodnja mesa zagađuje naš planet. Evo samo jednog primjera – velikom brzinom se krči prašuma uz rijeku Amazonu kako bi se stvorili pašnjaci za goveda, a meso se uglavnom izvozi u Europi. Ovako se stvaraju požari koji ispuštaju velike količine ugljika u atomosferu, a i same farme goveda su veliki zagađivači jer ispuštaju mnoštvo štetnih plinova, prije svega metana.
Post je objavljen 27.10.2010. u 09:32 sati.