Riječki aduti za Veliku Goricu

srijeda, 18.03.2015.

Piše: Ines Brežnjak

Ne znam kako ostatak Hrvatske diše, ali mi u Rijeci svoju smo ligašku sezonu priveli kraju i konačno finiširali popis ekipa koje putuju put Velike Gorice na ekipno državno prvenstvo Hrvatske. Točnije, liga je službeno završila u nedjelju 15.3.2015. kada je u Lignju (malo mjesto iznad Lovrana) održana završnica naših C ligaša na kojoj smo dobili najbolje ekipe treće lige za ovu sezonu. Dobili smo pobjednike, dobili smo gubitnike, znamo tko se plasirao na državno te sad možemo u miru se posvetiti KUP natjecanju koje nam započinje idućeg tjedna.

Kakva je bila sezona? Pa, poprilično gusta, posebice u nekim ligama kada su zadnje utakmice odlučivale o prvacima. Malo za promjenu i u prvoj županijskoj ligi ove je sezone bilo napeto....no do jednog određenog momenta, odnosno do jedne određene utakmice. Kasnije se više-manje sve znalo i odrađivalo rutinski. No krenimo redom – liga po liga, ekipa po ekipa, odnosno lista (popis) ekipa koje Rijeka šalje u Veliku Goricu...


LIGA ZA DAME
Nakon tri sezone vladavine viškovljanskih Neverica, ove sezone Savez ima nove prvakinje – ekipu Romano Morčić. Morčiću je ovo osma sezona otkako igraju pikado te su konačno ugrabile pehar koji im fali u njihovoj klupskoj kolekciji. Njihov najbolji uspjeh (osim ovogodšnjeg u županiji) je peto mjesto na državnom ekipnom prvenstvu koje su osvojile prije dvije godine.

Morčićke su do prvog mjesta došle u zadnja dva kola. Naime, nakon loše serije Neverica te jedine izgubljene partije u sezoni (izgubile su u pretposljednjem kolu od Štriga iz DM-a rezultatom 7:9), Morčiću se otvorio prolaz do prvog mjesta. Trebalo je samo pobjediti Štrige u posljednjem kolu, što su i napravile. Sad, neki su zločesti ljudi možda pomislili da je moja ekipa pustila Morčićkama, no to je daleko od istine. Posljednji je meč sezone bio napetiji od svih mečeva koje smo odigrale. Grizle smo, bez obzira na činjenicu što smo 'zacementirale' četvrto mjesto nekoliko kola prije i što nam ta utakmica nije ništa značila. No jednostavno, bile smo mišljenja (i još smo uvijek!) da ako netko zaslužuje to prvo mjesto, neka onda to i pokaže, odnosno neka nas pobjedi. Pošteno i časno. To se i dogodilo!

No....daleko najzaslužniji faktor za tron Morčića bila je igra parova koja se od ove sezone ponovno počela prakticirati u našem Savezu. Govore mi da se tako igra u cijeloj Hrvatskoj, ti jebeni parovi dok dođeš do 8-8, no i dalje sam mišljenja da su parovi kao stvoreni za namještanje utakmica. Ne u ženskoj ligi (jer tu se igra do zadnje kapljice krvi i nema popuštanja!), već među muškim ekipa (srodnim, bratskim, iz istog kluba, ili pak prijateljskim ekipama koje su ful dobre međusobno). Ali...tako je kako je. Odigrale smo i mi masu tih parova. Poklopilo se da je Nevera tri puta došla do parova, tri puta izgubila u parovima i to je otvorilo prolaz Romano Morčiću koji je to na kraju i iskoristio. Tako su za bod prešibale Neverice i konačno osvojile prvo mjesto. Trećeplasirana ekipa ove sezone bile su Mace Play darts. Drvena je ostala moja ekipa Štriga (što i nije loše ako se uzme u obzir da nam je ovo prva zajednička sezona), pete su ove godine bile cure iz Formule 1, a šeste djevojke iz Pikado kluba Sax. Sve u svemu – ne loša sezona, zanimljiva i napeta. Daj Bože da i iduća bude ovakva, pa i još bolja!

Što se državnog tiče....najvjerojatnije za Veliku Goricu pičimo sve – dakle svih 6 ekipa iz Rijeke te dvije ekipe s Lošinja. I naravno – dat ćemo sve, ali sve od sebe da se pokažemo u najboljem svjetlu, a ako bude sreće, mirne ruke i dobrih izlaza, možda se i koja naša ekipa okiti kakvim peharom. Bilo bi lijepo...


C LIGA
Kao što sam već spomenula na samom početku, C ligaši iz Rijeke (i okolice i otoka) svoje su natjecanje završili prošle nedjelje. Završnica je bila SPEKTAKULARNA! Igralo se vrhunski, ekipe su dale svoj maksimum za što bolje plasmane, a neke od njih pokazale su da su dostojne viših liga te da im je C liga (pre)lagana.

Pet se ekipa plasiralo na državno natjecanje u Veliku Goricu, a četiri su ostvarile pravo nastupa u B ligi od iduće sezone. Moram priznati da je svih pet ekipa koje će braniti riječke boje u Gorici jaka konkurencija za ostatak Hrvatske, odnosno za C ligaše iz drugih županija. Trenutno najjača ekipa (i po mojem skromnom mišljenju, ekipa koje bi se svi polako trebali početi pribojavati) je ekipa Formula 1 koja je osvojila prvo mjesto na završnici te postala najboljom ekipom C lige u županiji. Formula jednostavno ima odličan kadar igrača – Davor Antolos, stari pikado lisac koji ne prašta promašivanje te ima dug staž u riječkom pikadu, Boris Koprivica koji je također u pikadu godinama, Paulo Maršanić, dečko koji je ove sezone na RiMasterima pokazao da je zaista daleko najbolji C ligaš u županiji, Marino Momić, stup i najveća potpora ekipe te tri dečka koji su novi u pikadu, ali igraju odlično – Alen Sliško, Josip Škedel i Antonio Fućak. Kada se sve to zbroji – zasluženo su prvi u županiji i zasluženo ih mogu prozvati jednima od favorita za državno u Velikoj Gorici.



No ni ostatak naših snaga za državno nije ništa lošiji – drugom ekipom završnice pokazao se Desperados. Ove su godine okupili zaista sjajan kadar igrača koji igraju prekrasan pikado te mogu puno toga napraviti na velikim natjecanjima. Treća ekipa na završnici bila je ekipa Williams – sve mladi dečki, a iskusni u pikadu. Ova ekipa ima staž i što se viših rangova natjecanja tiče, tako da im izlazi idu kao od šale. Četvrtoplasirana ekipa na našoj završnici bila je ekipa Gim Krimeja s tajnicom. E sad, što reći o njima? Dečki (i cura) igraju jako lijepo, a velike su šanse da vam nakon meča naprave kakvu bakljadu i opći pozitivni kaos. Ovu ekipu možete samo voljeti jer su skroz opičeni i simpatični te ne sumnjamo da će isti takvi biti i u Velikoj Gorici. Peta ekipa koju šaljemo u Goricu je ekipa DM 2. DMovci imaju odličnu prvu četvorku, a čari državnog natjecanja okusili su prošle sezone. To bi im iskustvo moglo biti dragocjeno za ovu godinu te ne sumnjamo da će odigrati puno bolje i puno jače na natjecanju koje je pred nama...


B LIGA
Riječka druga županijska liga ove je sezone bila jako 'tanka'. Samo 12 klubova, što je u konačnici rezultiralo time da samo dvije naše ekipe imaju pravo nastupa na državnom prvenstvu. No, Rijeka u Veliku Goricu šalje dvije najjače ekipe iz B lige, ekipe koje bi bez ikakvih problema mogle odigrati i A ligu. To su Lošinjska ekipa Ribili B te ekipa Press.

Press je ekipa u koju je ove sezone stiglo nekoliko pojačanja, odnosno igrača koji se znaju godinama te su ove sezone doslovno rasturili, dok Ribili već nekoliko sezona slovi za jednu od najkompletnijih ekipa u Savezu. Oni nemaju četvoricu dobrih igrača već 5 dobrih igrača te su u stanju odigrati čudo od krugova i pomesti vas samo tako, kao od šale. Obje su ekipe ostvarile pravo nastupa u elitnoj prvoj županijskoj ligi od iduće sezone, a državno će im biti šansa da pokažu sebe u najboljem svjetlu te da vidimo koliko i što mogu napraviti druge godine među onim 'malo jačim igračima'.

Doduše, iako su jaki i dobro igraju, moram priznati da im nikako neće biti lako (nadam se da niti jedna ekipa neće odmah u startu naletjeti na N.Bokanjac zubozubozubo Možda tamo oko finala, to bi bilo već lijepo!! smijeh Btw, pozdrav životinjama iz Rijeke!!) jer je B liga ove godine u Hrvatskoj jako, jako dobra.

No kako god bilo, Press i Ribili ove su sezone pokazali zaista impresivnu igru ostavivši u ligi iza sebe jako dobre ekipe kao što su DM 1, Play darts Mlaka, Team 666 te Klapa Nevera. Što bi se reklo – bili su za klasu bolji od ostalih. Nagrada im je državno i A liga te se nadamo da su zadovoljni onime što su uspjeli postići...


A LIGA
Svi koji su dva, tri puta pročitali moje izvještaje iz lige vjerojatno su shvatili da su riječki A ligaši moji ljubimci cerek. A kako i ne bi bili kad je većina njih barem jednom protiv mene stala na crtu te su se pokazali kao pravi kavaliri, a i veliku većinu njih smatram najboljim igračima pikada u Hrvatskoj (no hard feelings dečkima iz drugih županija).

Prošla je godine u A ligi bila malo...dosadna. Imali smo Play darts i Neveru i onaj play off koji nitko živ u županiji nije volio i to je bilo to. No otkako su dečki iz kluba Playboy pregrupirali snage, ove smo godine (barem u prvom dijelu sezone) imali pravu pravcatu trku za prvo mjesto. I bilo je i više nego zanimljivo! Jest da je u drugom djelu sezone Play darts riješio sve u svoju korist te konačno postao županijski prvak elitne prve županijske lige, no utakmice su bile napete, zanimljive te nepredvidive do samog kraja.

I ove godine na državno natjecanje šaljemo tri ekipe, a to su Play darts, Nevera i Playboy. Svaka čast dečkima iz Nevere i Play dartsa (sve do jednog vrhunski igrači i ljudine), no osobno me najviše veseli činjenica da će naše boje ove sezone braniti i Playboy - ekipa koja pršti pozitivom i koja je uvijek spremna za dobar provod i dobro druženje. Osim toga, Playboy u svojim redovima ima i dva odlična igrača (Blažića i Selimbegovića) , a niti ostatak ekipe (Gučanin, Čajlak i Baraba) ne zaostaju s dobrom igrom. Toplo se nadam da će svi naši A ligaši ostvariti dobre rezultate, odnosno da će barem jedna ekipa Rijeci donijeti neko od triju postolja...



Još uvijek smo više-manje svi pod dojmom lige, s mislima trenutno usmjerenima prema Kupu. No vjerujem da će nas kroz desetak dana svih lagano početi 'prati trema' od državnog. Ukoliko se svi pozbrojimo i posložimo, ukupno nas 18 ekipa + logistika, nadzorni odbori klubova, kuhari i navijači putujemo put Velike Gorice. Putujemo nešto osvojiti te se toplo nadam da ćemo u tom naumu uspjeti.
Stoga, počinjemo s odbrojavanjem za državno, a svima s kojima ćemo ukrstriti strelice na državnom u ime nas 18 ekipa (a i šire) šaljem sportski pozdrav...i vidimo se na crti u Velikoj Gorici! smijeh

Izvještaj iz Solina

srijeda, 11.03.2015.

Piše: Toni Frleta

Domaćin posljednjeg ovosezonskog turnira iz masters serije HPS-a bio je Solin (PK Arena i PS Splitsko-dalmatinske županije), a pikadisti su odmjeravali snage u novo sagrađenoj sportskoj dvorani OŠ kraljice Jelene. Rekordan broj pikadista iz cijele Lijepe naše (oko 220 igrača) razlog su zadovoljstva i kod domaćina turnira i kod HPS-a koji nije pogriješio kad je ovaj turnir dodijelio Splićanima. Dvorana je lijepa, uredna, prostrana... ma gotovo savršena, osim jednog sitnog detalja: NEMA GRIJANJA!!! Pa kud Bože dragi, usred zime, dok bura u smiraju dere oko 200 km/h, a majke konopima vežu dicu da ih vitar ne pomete, a u dvorani nema grijanja. Naravno, vrata širom otvorena, a ventilacija radi turbo (valjda da se netko ne bi ugrijao a kamoli oznojio). Neki se kunu da su u jednom trenutku vidjeli čak i Boru Krčmara kako oblači trenerku, a dobro je poznato da je Boro i usred zime, po snigu i ledu, uvik u kratkim rukavima.

S obzirm da se datum mastersa gotovo poklopio sa međunarodnim obilježavanjem prava ženskog roda, poznatijim kao Dan žena, dozvolio sam sebi da više nego inače (sram me bilo) posvetim pažnje ženskom turniru. Za to sam imao dva razloga: prvi nastup predstavnice ljepšeg spola iz Zadarske županije na državnim mastersima (Marina Banić, PK Famous) te iznimno uzbudljiva utrka za ukupnom pobjednicom masters serije u Hrvata.
Što se naše Marine tiče, zaslužila je svaku pohvalu. Iako je iz aviona bilo vidljivo da je trese trema, odigrala je solidno. Uzela je set Tanji Perić pa čak i gađala izlaz za pobjedu u trećem setu, uzela je set odličnoj Zorici Beslać te ostvarila i jednu pobjedu na lijevoj strani. Samo da napomenem, na uporne prijetnje moje drage kolegice Ines oko ishoda našeg jednomnekadmoždabudućeg ogleda na crti, upravo s tom curom povremeno treniram kako bih se riješio treme u susretima sa nježnijim spolom.

Završnica ženske masters serije bila je više nego uzbudljiva i kako je to najbolje opisao Željko Đođo, odluka je pala u foto finišu. Tri su igračice ravnopravno konkurirale za ukupni naslov: Vlatka Lešić, Tanja Perić i Jasna Šegvić. Jasna je odlično iskoristila prednost domaćeg terena te je nakon slavlja u cricketu preuzela vodstvo na listi. Kod „Mame“ Tanje se od početka vidjelo da joj hladnoća nikako ne ide na ruku. Iako je imala odličnih serija, bilo je previše kikseva i promašaja na izlazu te je uskoro ispala iz utrke za pobjednicom masters serije. Čak se u jednom trenutku Jure Jerak (predsjednik PS Zadarske županije), ni kriv ni dužan morao suočiti sa Tanjinim prijetnjama: Jure ako pod hitno nešto ne napraviš s ovom hladnoćom, nikad više neću doći u Dalmaciju. E Tanja, falila si županiju. Da se radilo o Zadru, Jure bi to riješio u roku odmah, a ovako ....
I nakon druge discipline, vodeća u ukupnom poretku bila je Jasna Šegvić iako su i ona (deveto mjesto) i Vlatka (peto mjesto) podbacile u 501MO. Njihov slabiji dan odlično je iskoristila Marina Letica ( A1 Team Zagreb). Ispričavam se gospođici Letici, ali jednostavno nisam uspio pogledati niti jedan njezin meč u cjelosti, ali vrsni poznavatelj ženskog pikada u Hrvatskoj, Ivan Matak, njezinu igru je opisao slijedećim riječima: Ima neka mala, zgodna, iz Splita. Igra odlično, baca kao muškarac, ispaljuje strijele jako brzo, bez zadržavanja i prenemaganja. Dakle, Marina je članica ekipe A1 Team kojoj je ovo najveći pojedinačni uspjeh do sada ali je lani sa svojom ekipom osvojila naslov pobjednice državnog kupa. Marina, ako ovo čitaš, moja isprika što nisam vlastitim očima posvjedočio tvojoj igri.
Odluka o ukupnoj pobjednici masters serije pala je u parovima gdje je Vlatka sa svojom partnericom Adelom Maričić uspjela osvojiti broncu, dok je Jasna u paru sa Đurđicom Delić završila tek na sedmom mjestu što je Vlatki bilo dovoljno za novi naslov pobjednice masters serije.

Na muškom turniru neizvjesnost je postojala u drugoj kategoriji u kojoj su se za naslov ukupnog pobjednika borili Dalmatinci, vodeći Šitum iz Splita i Tomislav Markić iz Zadra. U ostale dvije kategorije neizvjesnosti nije bilo. U prvoj kategoriji, ponovo je naslov ponio Boris Krčmar, a u trećoj kategoriji već ranije naslov je osigurao Slaven Kovačević. Nije ovo bio turnir koji će ponajbolji igrač elektronskog pikada u svijetu dugo pamtiti. Razočaravajuće peto mjesto u cricketu pa onda još slabije sedmo u 501DO nisu rezultati s kojima će se on zadovoljiti. Možda je nakon silnih naslova na domaćoj i inozemnoj sceni došlo do malog zasićenja kod Bore, ali jao svima kad ga ponovo uhvati glad za pobjedama. U svakom slučaju treba izdvojiti dva igrača koji su svojim igrama mamili uzdahe oduševljenja pa čak i ljubomore kod nazočnih ljubitelja pikada. Cricket kakav je prezentirao Dean Biškupić spada u sam svjetski vrh, a nije ustuknuo niti u finalu protiv Vlade Lešića. Posebna priča je neuništivi Ivica Vuletić koji se okitio naslovom u elitnoj disciplini 501DO i tako se predstavio kao najbolji pikadist Hrvatske poslije neprikosnovenog Boris Krčmara.



Najtemperamentije su svoje poraze doživljavali moji Zadrani. Tako nam je Šime Buterin pokazao da osim košarke i pikada ima zavidnu tehniku nogometne vještine, a to je dokazao lansiranjem svojih strelica na vrh dvorane podsjetivši na ispucavanja donedavnog reprezentativnog golmana Stipu Pletikosu. Uz njega proslavio se i Roko Sturnela koji je u stilu legendarnog bacača koplja Jana Železnog zaviorio svoje strijele preko aparata, preko parketa, preko igrališta, preko tribine, preko ... svega što mu se našlo na putu. Samo zahvaljući nekoj dobroj duši koja mu je potražila i vratila alat kući se ipak vratio sa cijelim kompletom strijela. Roka je iznerviralo to što je u dvije discipline bio nadomak medalji ali ga je koncentracija napustila na izlazu. Pa neka sada netko kaže da Zadrani nisu multi talenti za sportove.

Osobno mi je bilo najzanimljivije pratiti borbu u drugoj kategoriji kojoj i sam pripadam, a u kojoj igra i jako puno Zadrana (lokal patriotizam). Da li se Hrvoje Šitum malo uspavao nakon nekoliko odličnih rezultata ove sezone ili je podlegao pristisku nije mi poznato ali njegova igra je bila daleko od predstava koje je ranije pružao. Gotovo kao da je nudi Gliši da ga prestigne. Bilo je više nego uzbudljivo gledati kako Zadranin Sturnela odmah u prvom kolu na lijevu stranu baca Splićanina Šituma, ali ni Splićani nisu ostali dužni jer Zadranina Glišu prvo na lijevu stranu baca Tino Babić a potom ga na sedmom mjestu ostavlja ponovo Splićanin Romeo Grbavac. Dakle višestruki okršaji Zadrana i Splićana. Mora se priznati da su protiv Tomislava Markića svi igrali maksimalno napaljeni, jer je i on sam takav pa očito svojim emotivnim nastupima diže i svog protivnika. Tako je protiv Tina Babića imao veliku prednost, promašio šest strijela na izlazu, a Tino izašao sa fucking unbelievable 180. Protiv Romea Grbavca je Glišo dobio prvi set, drugi otvorio sa 180 pa 140, promašio pet strijela za glatku pobjedu, a Romeo sa 137 van. Takav rasplet situacije odlično su iskoristili Ivan Buterin (Zadar) i Neven „Big mouth“ Ćopić (Split) te su u međusobnom susretu odlučili tko će uzeti naslov na zadnjem mastersu. Za nijansu bolji i koncentriraniji na izlazu bio je domaći predstavnik koji je na najbolji mogući način iskoristio veliku pauzu koju je Ivan Buterin imao između finala desne strane i glavnog finala.

I nakon druge discipline dana vodeći na listi bio je Šitum s nekoliko bodova ispred Markića. Bilo je gotovo simpatično kako Glišina djevojka Rina i Šitumova bolja polovica kriomice gledaju kako prolaze konkurenti i javljaju svojim dragima kako stoji onaj drugi.

Zadnja disciplina cijele ovosezonske serije bili su parovi u kojima se uvijek igra malo opuštenije. Neki slučajni prolaznik bi možda mogao pomisliti da ima igrača pod utjecajem alkohola, ali za to je zaduženo vodstvo turnira i oni nisu vidjeli nikakve nepravilnosti. Standardno je veseo u parovima bio File, a nisu zaostajali ni Grubiša pa čak ni Fofa. Ipak daleko najveseliji par bio je splitsko-zadarska kombinacija Neno Petrović i Roko Sturnela. Bili su takvom raspoloženju da je čak i Bileli koji je igrao protiv njih totalno popustila koncentracija pa čak i živci. Bili potpuno si u pravu. Ali kako su se Neni i Roku na putu našli ozbiljni Cavrić i Gazibara ta otkačena kombinacija je ostala na četvrtom mjestu.



E sad, ono što je presudilo u disciplini parova ali i u utrci za ukupnim pobjednikom masters serije u drugoj kategoriji bio je potpuno nespojiv par, županjsko-zadarska kombinacija Antunović-Markić. Zdravko miran, staložen, koncentriran i hladan, a uz njega totalna suprotnost Snajper Zadarski-Glišo, brz, eksplozivan, emotivan ali i precizan kad je bilo stani-pani. Upravo je taj par u finalu dva puta (jer su došli s lijeve strane) savladao svemirsku kombinaciju Krčmar-Biškupić i okitio se titulom najboljeg para na ovom mastersu.



Masters serija je gotova. Pobjednici po kategorijama su Boris Krčmar, Tomislav Markić, Slaven Kovačević i Vlatka Lešić, a nova uzbuđenja nas čekaju na završnici pojedinačnog prvenstva Hrvatske koje će se odžati u Sesvetama 18. i 19. travnja.
IGRAJ TAJ DART!!!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.